• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
23°Bratislava

Tieto jedlá znižujú riziko srdcových ochorení o 30%

  • 18:57 04.03.2019
  • Bratislava
Tieto jedlá znižujú riziko srdcových ochorení o 30%

Štúdia potvrdila priaznivé účinky na srdce a znižovanie hmotnosti.

Konzumácia jedál bohatých na vlákninu, ako je napríklad ovocie a zelenina, môže znížiť riziko ochorení srdca o 30%, skonštatoval nový výskum publikovaný vo vedeckom žurnále The Lancet.

Navyše metaanalýza klinických štúdií naznačuje, že zvýšený príjem vlákniny bol spojený so znížením telesnej hmotnosti a cholesterolu v porovnaní s nižším príjmom.

Štúdia zahŕňala údaje od 135 miliónov ľudí v 185 rôznych štúdiách. Štúdie vykonávané po dobu takmer 40 rokov zistili, že denný príjem 25-29 gramov vlákniny má výrazné zdravotné prínosy. Väčšina ľudí však konzumuje menej ako 20 gramov denne.

Čím viac vlákniny jete, tým viac ste chránení pred chorobami

Výsledky štúdie naznačujú 15 až 30% pokles celkovej úmrtnosti zo všetkých príčin a úmrtnosti súvisiacej s kardiovaskulárnym ochorením. Jedlo bohaté na vlákninu tiež znížilo výskyt koronárnych ochorení srdca, mozgovej príhody, cukrovky typu 2 a kolorektálneho karcinómu o 16-24%.

Medzi potraviny bohaté na vlákninu patrí zelenina, ovocie, celozrnné produkty a strukoviny.

Profesor Jim Mann, spoluautor štúdie, vysvetľuje účinky vlákniny:

"Zdravotné výhody vlákniny podporuje viac ako 100 rokov výskumu jej chémie, fyzikálnych vlastností, fyziológie a účinkov na metabolizmus.

Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu, ktoré vyžadujú žuvanie a udržiavajú si veľa z ich štruktúry v čreve zvyšujú sýtosť a pomáhajú pri regulácii hmotnosti a môžu priaznivo ovplyvňovať hladiny lipidov a glukózy.

Rozklad vlákniny v hrubom čreve rezidentnými baktériami má ďalšie rozsiahle účinky vrátane ochrany pred kolorektálnym karcinómom."

Zatiaľ čo táto štúdia nepreukázala žiadne riziká spojené s vlákninou, autori poznamenávajú, že vysoké dávky môžu mať škodlivé účinky pre ľudí s nízkou hladinou železa alebo minerálov, u ktorých vysoká hladina vlákniny môže ďalej znižovať hladinu železa. Tiež poznamenávajú, že štúdia sa zaoberala najmä potravinami prirodzene bohatými na vlákninu, a nie syntetickou a extrahovanou vlákninou, ako sú prášky, ktoré sa môžu pridávať do potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, thelancet.com, Foto: maxpixel.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

18:55 11.05.2024Zdravie

Pravidelné používanie smartfónu na nás zanecháva fyzické príznaky. Nejde len o zhoršený zrak, následky pociťujú aj prsty na rukách.

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

20:22 10.05.2024Zdravie

Štúdie ukázali, že po transplantácii došlo u ľudí k zvláštnym zmenám.

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

21:44 08.05.2024Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.