Pozor na tieto 2 zložky v potravinách! Ovplyvňujú črevné baktérie a úzkosť

Bežné prídavné látky v potravinách môžu mať vplyv na črevné baktérie a zvyšujú úzkosť.
Prídavné látky v potravinách sú predmetom mnohých výskumov, ktoré sa snažia odhaliť ich vplyv na naše zdravie, pričom v poslednej dobe sa vedci zameriavajú na emulgátory v potravinách. Výrobcovia používajú tieto chemikálie na zmenu štruktúry potravín a predĺženie ich trvanlivosti.
Emulgátory nájdeme v mnohých potravinách, napríklad v niektorých druhoch chleba, čokolády, margarínu či spracovaného mäsa.
Skoršie štúdie ukázali, že emulgátory môžu zmeniť mikrobiómy myší, spôsobiť zápaly a zvýšiť riziko obezity a metabolických porúch. V štúdii na ľuďoch sa ukázalo, že črevné baktérie "môžu byť priamo ovplyvnené týmito bežne používanými potravinárskymi prísadami spôsobom, ktorý následne poháňa zápal čriev".
Skupina výskumníkov z Georgia State University v Atlante sa zamerala na dva bežné emulgátory - karboxymetylcelulóza (E466) a polysorbát-80 (E433) a zistila, že môžu dokonca ovplyvniť aj váš duševný stav.
Zdravie čriev súvisí so psychikou
Vedci už dávnejšie preukázali spojenie medzi mozgom a črevami, pričom štúdie ukázali, že zdravie čriev a črevných baktérií môže mať výrazný vplyv aj na duševnú pohodu. Táto najnovšia štúdia skúmala, či P80 a karboxymetylcelulóza môžu zmeniť mentálny stav myší. Výskumníci publikovali svoje zistenia v časopise Scientific Reports.
Tím vedcov pridal karboxymetylcelulózu a P80 do pitnej vody myší počas 12 týždňov. Potom pozorovali ich správanie, zmeny v mikrobióme a iné fyziologické parametre. Jeden z hlavných výskumných pracovníkov Geert de Vries stručne vysvetľuje svoju prácu:
"Položili sme otázku: Môže sa vplyv emulgátorov na všeobecný systémový zápal rozšíriť aj na mozog a na správanie? Odpoveď bola áno."
Vplyv emulgátorov na rastúce prípady úzkosti a zápalu čriev
Vedci ukázali, že emulgátory mali vplyv na črevné baktérie, ale výsledky boli odlišné u samcov a samíc, pričom sa odlišovali aj správaním. Konkrétne zaznamenali nárast úzkostného správania najmä u samcov myší. U samíc myší došlo k zníženiu sociálneho správania.
Presný spôsob, ako emulgátory ovplyvňujú správanie, nie je známy, existujú však isté teórie. Ako uvádza Geert de Vries:
"Vieme, že zápal spúšťa lokálne imunitné bunky, aby produkovali signalizačné molekuly, ktoré môžu ovplyvniť tkanivá na iných miestach, vrátane mozgu. Črevá tiež obsahujú vetvy blúdivého nervy, ktorý tvorí priamu informačnú cestu k mozgu."
Rozdiely medzi pohlaviami je ťažšie vysvetliť, no vedci vedia, že existujú určité rozdiely medzi fungovaním imunitného systému mužov a žien. Autori štúdie plánujú vo výskume pokračovať. Ako uvádza jeden z vedúcich výskumu Benoit Chassaing: "V súčasnosti skúmame mechanizmy, ktorými potravinové emulgátory ovplyvňujú črevnú mikroflóru, ako aj ľudský význam týchto zistení."
V posledných rokoch bol v západných krajinách zaznamenaný nárast úzkosti a výrazné zvýšenie zápalových ochorení čriev. Autori sa pýtajú, či k týmto zmenám prispievajú aj potravinové prísady. Zatiaľ výskumníci odporúčajú, aby sme viac skúmali prídavné látky pre ich vplyv na črevné baktérie, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v našom zdraví.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.