• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
12°Bratislava

5 najlepších orechov pre cukrovkárov

  • 18:22 15.01.2019
  • Bratislava
5 najlepších orechov pre cukrovkárov

Prezradíme vám, ktoré druhy orechov sú najlepšie pre diabetikov a čím sú také výnimočné.

Životný štýl má výrazný vplyv na diabetes typu 2, pričom toto ochorenie ovplyvňuje najmä strava. Orechy sú dobrým zdrojom výživy a poskytujú množstvo zdravotných výhod. Avšak pre ľudí s cukrovkou sú niektoré orechy lepšie, ako iné.

Prečo sú orechy užitočné pre cukrovkárov?

Orechy obsahujú vysoké množstvá dobrých tukov. Nenasýtené tuky v orechoch vykonávajú celý rad dôležitých funkcií, ako je podpora rastu buniek a ochrana viacerých orgánov vrátane srdca. Orechy sú tiež bohaté na bielkoviny a obsahujú celý rad ďalších živín, ktoré sú dôležité pre fyzické zdravie, ako napríklad:

  • tiamín
  • vláknina
  • vitamíny, ako je vitamín E
  • kyselina listová
  • minerály, ako je horčík a draslík
  • karotenoidy
  • antioxidanty
  • fytosteroly

Avšak nie všetky orechy sú prospešné pre ľudí s cukrovkou. Napríklad je dôležité vyhnúť sa soleným orechom, pretože soľ môže zvýšiť riziko rôznych komplikácií. Aby ste sa vyhli nadmernému príjmu kalórií, je tiež vhodné obmedziť konzumáciu akýchkoľvek orechov na jednu hrsť, alebo jednu štvrtinu šálky denne.

5 najlepších druhov orechov pre diabetikov

Mandle

Mandle môžu diabetikom poskytnúť celý rad zdravotných výhod. Štúdia z roku 2011 zistila, že začlenenie mandlí do stravy účastníkov s diabetom typu 2 po dobu 12 týždňov pozitívne ovplyvnilo hladinu cukru v krvi a znížilo riziko srdcových ochorení.

Štúdia z roku 2017 skúmala účinok dennej konzumácie mandlí počas 24 týždňov u ľudí s diabetom 2. typu. Autori zistili, že začlenenie mandlí do stravy pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi a znižuje riziko srdcových ochorení.

Mandle znižujú hladinu LDL cholesterolu, ktorý môže blokovať tepny. Naopak, zvyšujú množstvo HDL cholesterolu, ktorý pomáha odstraňovať LDL cholesterol z tepien. To je jeden z dôvodov, prečo mandle znižujú riziko srdcových ochorení.

Vlašské orechy

Vlašské orechy majú síce vysoký obsah kalórií, no štúdia publikovaná v časopise BMJ Open Diabetes Research & Care zistila, že nemajú veľký vplyv na telesnú hmotnosť. 112 účastníkov štúdie, ktorí boli vystavení riziku cukrovky, držali buď nízkokalorickú diétu, alebo jedli stravu bohatú na vlašské orechy po dobu 6 mesiacov. Vedci zistili, že strava s orechmi dokázala zlepšiť pomer HDL k LDL cholesterolu bez negatívneho dopadu na stavbu tela.

V štúdii z roku 2018 vedci skúmali spojitosť medzi konzumáciou vlašských orechov a rizikom cukrovky u 34121 ľudí. Zistili, že ľudia, ktorí jedli vlašské orechy za posledných 24 hodín, mali o polovicu nižšiu pravdepodobnosť diabetu, v porovnaní s ľuďmi, ktorí v tomto období nezjedli žiadne orechy.

Kešu

Aj kešu môžu pomôcť zlepšiť pomer HDL k LDL cholesterolu a znížiť riziko srdcových ochorení.

V štúdii z roku 2018, 300 diabetikov konzumovalo buď stravu obohatenú o kešu, alebo typickú diabetickú diétu. Tí, ktorí jedli kešu mali po 12 týždňoch nižší krvný tlak a vyššie hladiny HDL cholesterolu. Kešu tiež nemali žiadny negatívny vplyv na váhu alebo hladiny glukózy v krvi.

Pistácie

Pistácie sú pomerne vysokoenergetické jedlo, ale obsahujú zdravé množstvo vlákniny a prospešných tukov. V rámci štúdie z roku 2015 účastníci s diabetom 2. typu konzumovali po dobu viac ako 4 týždňov buď bežnú stravu, alebo stravu obohatenú o pistácie. Výskumníci zistili, že pomer HDL k LDL cholesterolu bol v skupine s pistáciami výrazne lepší v porovnaní so skupinou s bežnou stravou. Tí v skupine s pistáciami mali tiež nižšie hladiny triglyceridov, čo naznačuje lepšie zdravie srdca.

Arašidy

Arašidy sú dobrým zdrojom bielkovín a vlákniny. Môžu pomôcť s úbytkom hmotnosti a môžu znížiť riziko srdcových ochorení.

Jedna štúdia z roku 2013 sa zaoberala účinkom arašidov na diétu obéznych žien, u ktorých hrozí riziko vzniku cukrovky 2. typu. Vedci zistili, že pridanie arašidov k obilninám pomohlo kontrolovať hladinu cukru v krvi a chuť do jedla. Arašidy preto môžu pomôcť pri chudnutí, ktoré má významný vplyv na riziko cukrovky.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, heart.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.