• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
16°Bratislava

Koľko cukru by sme denne mali skonzumovať?

  • 20:29 06.12.2018
  • Bratislava
Koľko cukru by sme denne mali skonzumovať?

O cukre sa hovorí ako o prírodnom zabijakovi. Je síce pravda, že cukor stojí za mnohými ochoreniami, no celkom sa ho vzdať nemusíme. Akú dennú dávku by sme mali prijímať?

Početné štúdie o vplyve cukru na zdravie človeka nás presviedčajú o tom, že cukor je spúšťačom niekoľkých zdravotných problémov: vysokého krvného tlaku, zlých hladín cholesterolu a zvýšeného rizika zápalu, ktorý vedie k ďalším chronickým ochoreniam.

Problémom pre zdravie však nie sú prírodné cukry, ktoré možno nájsť v ovocí v podobe fruktózy a v mliečnych výrobkoch v podobe laktózy. Skutočným zabijakom sú sladidlá v podobe bieleho cukru, hnedého cukru, sirupu a iných.

Na otázku, prečo nás prírodné cukry neohrozujú v takej miere ako sladidlá, existujú 2 odpovede. V prvom rade si treba uvedomiť, že prírodné cukry sa v produktoch nevyskytujú v obrovskom množstve. Druhým dôvodom je fakt, že prírodné cukry sa vyskytujú vo výrobkoch, ktoré okrem nich obsahujú prospešné minerály a vitamíny. Možno v nich nájsť aj antioxidanty a vlákninu.

Koľko gramov cukru by sme denne mali zjesť?

Odporúčania sa líšia v závislosti od organizácie.

Americká srdciarska spoločnosť (American Heart Association) napríklad hovorí, že muži by denne mali prijať najviac 9 kávových lyžičiek sladidiel (respektíve 150 kalórií alebo 36 gramov) a ženy najviac 6 kávových lyžičiek (čo je tiež 100 kalórií a 25 gramov).

Svetová zdravotnícka organizácia zas hovorí, že pridané sladidlá by mali tvoriť menej ako 10 percent celkového denného príjmu kalórií. Dospelý by tak mal denne zjesť 50 gramov cukru, respektíve 12 a pol kávovej lyžičky. Len pre predstavu treba uviesť, že napríklad typická plechovka Pepsi obsahuje 41 gramov pridaných sladidiel.

Najlepšou radou v tomto prípade je zrejme nezaoberať sa príliš číslami. Jednoducho začnite nahrádzať obľúbené presladené pochúťky zdravšími variantmi. Nezabúdajte pritom na jednu vec: cukor ako cukor.

Je síce pravda, že javorový sirup a med obsahujú viac antioxidantov ako biely cukor, ale stále sú to sladidlá, a naše telo sa k nim postaví rovnako ako k cukrom.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.