Koľko cukru by sme denne mali skonzumovať?

O cukre sa hovorí ako o prírodnom zabijakovi. Je síce pravda, že cukor stojí za mnohými ochoreniami, no celkom sa ho vzdať nemusíme. Akú dennú dávku by sme mali prijímať?
Početné štúdie o vplyve cukru na zdravie človeka nás presviedčajú o tom, že cukor je spúšťačom niekoľkých zdravotných problémov: vysokého krvného tlaku, zlých hladín cholesterolu a zvýšeného rizika zápalu, ktorý vedie k ďalším chronickým ochoreniam.
Problémom pre zdravie však nie sú prírodné cukry, ktoré možno nájsť v ovocí v podobe fruktózy a v mliečnych výrobkoch v podobe laktózy. Skutočným zabijakom sú sladidlá v podobe bieleho cukru, hnedého cukru, sirupu a iných.
Na otázku, prečo nás prírodné cukry neohrozujú v takej miere ako sladidlá, existujú 2 odpovede. V prvom rade si treba uvedomiť, že prírodné cukry sa v produktoch nevyskytujú v obrovskom množstve. Druhým dôvodom je fakt, že prírodné cukry sa vyskytujú vo výrobkoch, ktoré okrem nich obsahujú prospešné minerály a vitamíny. Možno v nich nájsť aj antioxidanty a vlákninu.
Koľko gramov cukru by sme denne mali zjesť?
Odporúčania sa líšia v závislosti od organizácie.
Americká srdciarska spoločnosť (American Heart Association) napríklad hovorí, že muži by denne mali prijať najviac 9 kávových lyžičiek sladidiel (respektíve 150 kalórií alebo 36 gramov) a ženy najviac 6 kávových lyžičiek (čo je tiež 100 kalórií a 25 gramov).
Svetová zdravotnícka organizácia zas hovorí, že pridané sladidlá by mali tvoriť menej ako 10 percent celkového denného príjmu kalórií. Dospelý by tak mal denne zjesť 50 gramov cukru, respektíve 12 a pol kávovej lyžičky. Len pre predstavu treba uviesť, že napríklad typická plechovka Pepsi obsahuje 41 gramov pridaných sladidiel.
Najlepšou radou v tomto prípade je zrejme nezaoberať sa príliš číslami. Jednoducho začnite nahrádzať obľúbené presladené pochúťky zdravšími variantmi. Nezabúdajte pritom na jednu vec: cukor ako cukor.
Je síce pravda, že javorový sirup a med obsahujú viac antioxidantov ako biely cukor, ale stále sú to sladidlá, a naše telo sa k nim postaví rovnako ako k cukrom.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.