Kiwano: 9 zdravotných výhod, ktorými vás ohromí

Prinášame vám 9 dôvodov, prečo je Kiwano skutočne výnimočnou potravinou.
Kiwano, tiež známe ako rohatý africký melón alebo africká uhorka, je plod, ktorý pochádza z južnej Afriky. Až do minulého storočia nebolo známe mimo krajín ako Afrika, Nový Zéland a Austrália. Jeho názov môže naznačovať spojenie s kivi, no v skutočnosti má kiwano bližšie k uhorkám a melónom.
Kiwano je pokryté zlatisto žltou alebo oranžovou kožou a malými rohmi, ale vo vnútri ovocia sa objavuje ovocná buničina, ktorá sa podobá kivi. Kiwano z 80% obsahuje vodu, no je tiež plné živín. Poďme sa pozrieť na 9 zdravotných výhod tohto plodu.
1. Antioxidanty
Kiwano je bohaté na alfa-tokoferol, silný antioxidant, ktorý zlepšuje stav krvných ciev a nervov. Okrem toho sú antioxidanty potrebné na neutralizáciu a inhibíciu voľných radikálov, ktoré poškodzujú organizmus a vedú k chorobám.
2. Kognitívne funkcie
Vitamín E prítomný v kiwane posilňuje funkcie mozgu a znižuje riziko demencie a Alzheimerovej choroby. Okrem toho obsahuje viaceré variácie tokoferolu, vďaka čomu je kiwano skvelým doplnkom pre mysle mladých i starých ľudí.
3. Zdravie srdca
Kiwano pomáha aj funkcii srdca a funguje ako prevencia srdcových ochorení. Je to vďaka bohatému obsahu kyseliny linolovej, ktorá pomáha posilniť srdcové svaly.
4. Chudnutie
Kiwano má nízky obsah tukov a kalórií, pretože 80% jeho hmotnosti tvorí voda. Preto vás dokáže hydratovať a zasýtiť, aby ste predišli prejedaniu a znížili príjem kalórií. Vďaka nemu bude mať vaše telo dostatok živín a energie, ktorú potrebuje.
5. Metabolizmus
Metabolizmus je proces, pri ktorom sa živiny v potravinách premieňajú na jednoduchšiu formu, aby ich telo ľahšie využilo. Keďže ide o je dôležitý mechanizmus tela, mali by ste mu poskytnúť potrebné prvky pre jeho fungovanie, najmä zinok. To je látka, ktorú ľudia často zanedbávajú, ale má množstvo funkcií v našom tele, ako je posilnenie metabolizmu, produkcia bielkovín a urýchlenie procesu hojenia. A práve kiwano je bohaté na túto cennú látku.
6. Proces starnutia
Ďalšou výhodou kiwana je zníženie príznakov starnutia, ako sú vrásky a starecké škvrny. Je to vďaka obsahu vitamínov a antioxidantov, ktoré môžu chrániť a zlepšiť zdravie pokožky.
7. Zdravie očí
Vitamín A pôsobí ako antioxidant na ochranu očí pred účinkom voľných radikálov. Vďaka nemu môžete výrazne znížiť riziko rozvoja makulárnej degenerácie a šedého zákalu. Existuje mnoho prírodných zdrojov vitamínu A, vrátane kiwana.
8. Posilnenie kostí
Okrem vitamínov a antioxidantov kiwano obsahuje aj minerály, ako je vápnik, meď, horčík, mangán. Tieto cenné látky účinne zlepšujú zdravie kostí a znižujú riziko ochorení, ako je osteoporóza.
9. Trávenie
Potraviny bohaté na vlákninu, ako je napríklad kiwano, zlepšujú trávenie tým, že podporujú peristaltický pohyb v črevách a čistia gastrointestinálny trakt. Okrem toho môže vláknina zabrániť nadúvaniu, zápche, žalúdočným vredom a dokonca aj rakovine. Pomáha vyrovnávať hladinu cholesterolu a inzulínu, čím vás ochráni pred cukrovkou a srdcovými chorobami.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.