Nikdy viac si nepripravujte jedlo v alobale! Toto všetko vám hrozí

Ak si ryby, zeleninu alebo mäso pripravujete v elektrickej rúre, pravdepodobne ich predtým aspoň pri niektorých receptoch zabalíte do alobalu. Počuli ste však o nebezpečenstvách tejto techniky?
Skupina vedcov z Egypta a Spojených arabských emirátov podnikla výskum, v ktorom sa detailne pozrela na úlohu hliníka pri príprave jedál. Treba pripomenúť, že tento prvok sa nevyskytuje len v alobale: ide tiež o najrozšírenejší materiál používaný na výrobu kuchynských prostriedkov v rozvojových krajinách. Hliník sa tiež využíva pri výrobe príborov. V minulosti túto úlohu zastávala meď, ktorá je však drahšia a ťažšie sa čistí.
Príprava jedál v hliníkovej panvici alebo hrnci sama o sebe nie je problém. Ku ťažkostiam sa dostávame až vtedy, keď jedlá – obzvlášť kyslé a štipľavé – varíme v hliníkovej fólii.
Vplyv hliníka na zdravie
Kontakt človeka s malým množstvom hliníka nijako neohrozuje zdravie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bezpečné množstvo denného príjmu hliníka predstavuje 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti. Človek s váhou 60 kíl by teda za deň mohol prijať 2400 miligramov hliníka.
Väčšina z nás je však denne vystavená a prijme viac hliníka, než sa odporúča. Nájdeme ho napríklad v kukurici, žltom syre, soli, bylinách, koreniach a čaji. Ako sme už spomenuli, používa sa na výrobu kuchynských riadov, ako aj niektorých liekov a antiperspirantov. Od hliníka odvodený síran hlinitý sa používa ako koagulant pri čistení pitnej vody.
Zaujímavé súvislosti s hliníkom vznikajú aj keď sa bližšie pozrieme na Alzheimerovu chorobu. U pacientov s týmto ochorením boli zistené vyššie hladiny hliníka v mozgovom tkanive. Alzheimerova choroba sa vo všeobecnosti považuje za moderné ochorenie súvisiace s prechodom na industriálny spôsob života, k čomu opäť patrí aj hliník.
Hliník sa spája aj s ďalšími zdravotnými rizikami. Niektoré štúdie naznačujú, že vysoký príjem hliníka môže mať negatívny dopad na pacientov s ochoreniami kostí a obličiek. Hliník tiež redukuje rýchlosť rastu mozgových buniek.
Prečo nepoužívať alobal pri varení
Keď už poznáte všetky zdravotné riziká nadmerného príjmu hliníka, pri varení sa mu vyhýbajte čo najviac. Hliníkové hrnce a panvice bývajú zväčša oxidované tak, aby z nich hliník neprenikal do jedla. Problém môže nastať jedine vtedy, keď zoškrabávate panvicu po varení.
Odborníci odporúčajú novú panvicu alebo hrniec niekoľkokrát prevariť vo vriacej vode, až kým nenadobudne matný povrch.
Varenie jedla v hliníkovej fólii je však celkom iný príbeh. Keďže alobal je prostriedok na jedno použitie, nemáte ako a ňom vytvoriť ochrannú vrstvu, ktorá by zabránila unikaniu hliníka. Výskum jasne preukázal, že množstvo hliníka, ktoré sa pri varení v alobale dostáva do jedla, prekračuje zdravý limit vytýčený Svetovou zdravotníckou organizáciou.
Hliník z fólie preniká do jedla v oveľa vyššom množstve, pokiaľ ide o kyslé jedlo, napríklad s pridanou citrónovou alebo paradajkovou šťavou. Rovnako nebezpečný ej kontakt alobalu s jedlom, ktoré obsahuje čo i len štipku korenia. U jedál s obsahom alkoholu alebo soli sa spojitosť nepreukázala.
Hliníkovú fóliu by ste pri varení na vysokých teplotách skutočne nemali používať. Namiesto toho vyskúšajte napríklad porcelánové alebo sklené nádoby.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári
Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.