Máte problém sústrediť sa? Môže byť za tým pečivo, ktoré jete

Konzumácia chleba či iného pečiva sa môže podpísať aj na vašom duševnom výkone.
Zahmlená myseľ alebo "Brain-fog" je bežným príznakom celiakie - autoimunitnej reakcie na lepok, a iných druhov precitlivenosti na glutén - druh bielkoviny v pšenici a raži.
V nedávnom prieskume pacientov s celiakiou a citlivosťou na lepok viac ako 70 percent z nich uviedlo, že po konzumácii lepku majú ťažkosti s koncentráciou. Takmer 60 percent celiatikov (a takmer 70 percent pacientov s citlivosťou na lepok) uviedlo, že po lepku sa cítili grogy. Asi jedna pätina povedala, že príznaky sa objavili v priebehu pol hodiny až hodiny, ale podobné percento uviedlo, že sa u nich prejavili symptómy v priebehu nasledujúcich štyroch hodín alebo po jednom až dvoch dňoch po konzumácii lepku. Príznaky zvyčajne trvali jeden alebo viac dní.
Dajte si raňajky bez pečiva
Takže ak máte v práci problém sústrediť sa po raňajkách s obloženým chlebom alebo sladkým pečivom, skúste experimentovať s inými jedlami, ktoré neobsahujú lepok. Potravinové neznášanlivosti môžu tiež spôsobovať úzkosť a sú spojené s bolesťami hlavy a depresiou.
Ak zistíte, že vaše príznaky môžu mať spojitosť s lepkom, mali by ste sa dať otestovať na celiakiu, vážnu chorobu, ktorá vyžaduje lekársku starostlivosť. Dokonca aj v prípade, že nemáte celiakiu, možno budete potrebovať pomoc pri posúdení vášho stravovania. Mnohí pociťujú zlepšenie, keď odstránia glutén, ale zistia, že aj iné potraviny im robia problémy. Možno budete musieť byť opatrní aj s potravinami, ktoré spôsobujú nadúvanie, ako sú strukoviny a mliečne výrobky.
Akékoľvek podozrenie si vyžaduje vyšetrenie
Ak glutén spôsobuje zápalovú reakciu, môže to ovplyvniť akýkoľvek systém v tele - od pokožky cez nervy až po mozog.
Váš všeobecný lekár môže spočiatku zamietnuť váš záujem o lepok, pretože bezlepková diéta sa stala akýmsi módnym trendom v stravovaní. Mnohí ľudia, ktorí jedia bezlepkovú stravu, to v skutočnosti nepotrebujú. Ale vy by ste mohli.
Skutočné vylúčenie lepku z vašej stravy si vyžaduje pozornosť - musíte čítať štítky na akomkoľvek balenom jedle a pýtať sa veľa otázok v reštauráciách. Napríklad každé čínske jedlo so sójovou omáčkou obsahuje lepok.
Aby ste sa motivovali, snažte sa úplne vynechať lepok a potom napríklad cez víkend môžete vyskúšať zjesť rožok, ktorý má spomedzi pečiva vysoký obsah lepku. Ak u vás nastane reakcia, je načase sa dať vyšetriť na celiakiu a vypýtať si ďalšie rady od lekára, ktorý vaše problémy bude brať vážne.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.