• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 15.5.2024Meniny má Žofia, Sofia
17°Bratislava

Najdepresívnejší deň roka 2018 klope na dvere. Takto depresii naložíte na frak!

  • 21:05 12.01.2018
  • Svet
Najdepresívnejší deň roka 2018 klope na dvere. Takto depresii naložíte na frak!

V tento deň vám odporúčame dopriať si viac času pre seba. Mnohí na svoje chyby už stihli doplatiť.

Na január existujú dva uhly pohľadu: jeden ten, ktorý ho vníma ako príležitosť na nový začiatok v novom roku, a ten druhý, ktorý si neželá iné, len aby čím skôr skončil.

Na pesimistické nazeranie na prvý mesiac v roku existuje dobrý dôvod. Zo starého roka sme si predsa preniesli nadbytočné sviatočné kilá, skoré stmievanie a prievan v peňaženke po nákupe darčekov. Akoby toho nebolo dosť, k dôvodom, prečo neznášame január, sa pridáva aj najdepresívnejší deň v roku, ktorý pripadá práve na tento mesiac.

Modrý pondelok

Je síce pravda, že v decembri sme prežili deň v roku, keď najviac ľudí dostane padáka (11. decembra), no najdepresívnejší deň v roku pripadá až na január. Asi nikoho neprekvapí, že ide o pondelok.

Modrý pondelok dostal svoj názov ešte v časoch stredovekého Nemecka. Označoval vtedy deň, keď sa nepracovalo, alebo práca začínala až neskôr popoludní. Jeho prenesený význam dnes používame na označenie dňa, keď sa štatisticky najviac ľudí cíti na dne, nepríjemne a celkovo depresívne.

Prvý Modrý pondelok, ako najdepresívnejší deň v roku, bol určený na 24. januára 2005. Odvtedy platí pravidlo, že Modrým pondelkom sa označuje tretí pondelok v mesiaci január, no boli roky, keď Modrý pondelok pripadol aj na druhý alebo štvrtý týždeň v mesiaci. Minulý rok bol Modrý pondelok 16. januára. Tento rok by sme sa naň mali pripraviť už počas nadchádzajúceho víkendu, pretože najdepresívnejší deň v roku pocítime už 15. januára 2018.

Ku vzniku súčasného poňatia Modrého pondelka prispel aj marketing. Psychológ a konzultant Cliff Arnall pred januárom 2005 vytvoril vzorec, v ktorom skombinoval premenné ako počasie, zadlženie, koľko času ubehlo od Vianoc a nízka motivácia plynúca z nesplnených novoročných predsavzatí. Kombináciou týchto faktorov získate deň, keď najviac ľudí podlieha depresii.

Dobročinná organizácia Mind tvrdí, že za Modrým pondelkom nestojí žiadne racionálne zdôvodnenie. „Tí z nás, ktorí žijú s depresiou, vedia, že tento pocit sa neriadi žiadnymi dátumami. Ak podporujete podobné mýty, prispievate tým k šíreniu myšlienky, že depresia je len stav, keď nám je „trochu smutno“, že depresiu netreba brať vážne,“ uvádza sa v stanovisku organizácie.

Ako si v Modrý pondelok zlepšiť náladu?

Cvičenie

Pokiaľ sa u vás v pondelok nájde čas na oddych, neváhajte ho aktívne zužitkovať! Je predsa dobre známym faktom, že pri cvičení sa v tele uvoľňujú endorfíny, vďaka ktorým zažijeme vysnívaný pocit šťastia.

Hobby

Ak nepatríte medzi tých, ktorí prahnú po návšteve fitka, skúste si dopriať kúsok „toho svojho“. Či už je to čítanie zaujímavej knihy, prechádzka v prírode alebo pozeranie filmov, práve pondelok je ten deň, keď si toto všetko bez výčitiek zaslúžite.

Ak vám v boji proti zlej nálade nič nepomáha, skúste využiť niektorý z tipov, ktoré sme pre vás pripravili v → TOMTO článku.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, mind.org.uk, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

Video: Lietadlo začalo horieť, pasažieri museli vyskočiť cez krídlo

DNES - 8:46Zaujímavosti

Cestujúcich museli evakuovať cez krídlo lietadla.

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

Slovenskí hokejisti bývajú niekoľko krokov od Ostravar Arény, vozí ich však autobus

VČERA - 19:01Zaujímavosti

Hokejisti vysvetlili, prečo musia na zápasy chodiť autobusom.

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

Tomuto ovociu hrozí, že celkom vymizne z obchodov

VČERA - 5:01Zaujímavosti

Regióny, v ktorých sa ovocie pestuje, sa môžu v najbližších rokoch zmrštiť. Plody sú totiž jedny z najcitlivejších voči klimatickým zmenám.

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

Ako rozpoznať psychopatiu u žien: Tento neverbálny znak ju prezradí

19:35 13.05.2024Zaujímavosti

Výskum odhalil znak psychopatie u žien, ktorý môžete bežne pozorovať.

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

Grman prezradil, akú hudbu púšťa spoluhráčom pred zápasom

12:46 13.05.2024Zaujímavosti

Grman má už niekoľko sezón v tíme funkciu dídžeja.