• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

10 varovných príznakov depresie

  • 18:06 11.02.2016
  • Bratislava
10 varovných príznakov depresie

Depresia nie je iba dočasný pocit smútku a melanchólie, ale vážne duševné ochorenie. Nepodceňte týchto desať varovných príznakov a nehanbite sa požiadať o pomoc blízkych alebo odborníkov. Neliečená depresia sa totiž môže prehlbovať a vyústiť do veľmi nepríjemného skratového správania.

  • Nízke sebavedomie, pocity viny a beznádeje

Pocit odporu voči sebe samému alebo neustále obviňovanie sa za minulé skutky sú častým znakom, že človek je v depresii. Pacienti, ktorí majú klinickú depresiu, sú často voči sebe extrémne kritickí a nie sú schopní odpustiť sami sebe. Platí to až pre 85% z nich.

  • Vyčerpanosť

Z biologického hľadiska potláča depresia tvorbu serotonínu, neurotransmitteru, ktorý je zodpovedný za naše dobré pocity. Lenže spolu s ním potláča aj epinefrín, teda adrenalín, ktorý nám zase dodáva energiu. Preto sa počas depresie ľudia cítia úplne oprávnene vyčerpaní.

Čítajte: 15 prirodzených pomocníkov proti úzkosti

  • Nespavosť

Depresia zasahuje do našich prirodzených biorytmov v tele, aj do tých, ktoré nám hovoria, kedy telo potrebuje spať a kedy vstávať. Poruchy spánku sú veľmi častým sprievodným znakom a indikátorom duševných problémov, má ich až 97% pacientov. Princíp ale funguje aj opačne – ľudia, ktorí trpia nespavosťou si z dlhodobého hľadiska môžu depresiu privodiť.

  • Narastajúci hnev a podráždenie

Pocit neustáleho narastajúceho hnevu patrí k počiatočným štádiám depresie. Ak je depresia spojená s prejavmi hnevu (nemusia byť iba slovné alebo iba fyzické), zväčša býva ťažšie liečiteľná.

  • Úzkosť

Nie je to iba pocit nervozity z toho, čo sa udialo alebo môže stať. Úzkosť počas depresie môže človeku privodiť návaly paniky, potenie, búšenie srdca, nepravidelný dych a aj mdloby. Nehovoriac o tom, že depresívni ľudia si následne toto správanie počas úzkosti veľmi dlho vyčítajú a je zdrojom ďalšej psychickej frustrácie.

Čítajte: 5 korenín proti depresii

  • Problémy s koncentráciou a strata krátkodobej pamäte

Každý má z času na čas sa v dnešnej uponáhľanej dobe sústrediť. No duševné ochorenia, medzi ktoré patrí aj depresia, sú v tomto zákerné. Ak vaša koncentrácia dlhodobo zlyháva a pozorujete na sebe aj iné príznaky, mali by ste vyhľadať pomoc. Rovnaké pravidlo platí aj s krátkodobou pamäťou. Je prirodzené občas zabudnúť, kde ste si položili kľúče, no veľa takýchto prípadov môže signalizovať vážnejší problém.

  • Skratové správanie

Sklony k alkoholizmu, gembleniu, rizikovému sexuálnemu správaniu (promiskuite) a iné prejavy patria tiež k možným indikátorom depresie. Platí to najmä v prípade, že konkrétny človek takémuto správaniu predtým absolútne neholdoval. Môže to byť určitý spôsob obranného psychického mechanizmu.

  • Strata záujmu o koníčky

Tiež postupná strata záujmu o socializáciu s priateľmi a rodinou a upustenie od dlhoročných koníčkov signalizujú depresívne stavy. Odborne sa neschopnosť nájsť potešenie v týchto aktivitách nazýva anhedónia. Patrí k jedným z prvých a závažných príznakov klinickej depresie.

Čítajte: Podovolenková depresia: Čo robiť, aby návrat do práce nebol taký náročný?

  • Zmeny v hmotnosti

Náhly úbytok alebo naopak náhle naberanie hmotnosti môže byť tiež indikátor duševnej nepohody. Žalúdok môže odmietať jedlo kvôli nervozite, smútku alebo vyčerpanosti. Menej časté je priberanie na váhe počas depresie, no sú ľudia, ktorí si konzumáciu jedla spájajú s pocitom pohody a pokoja a nezdravo sa na tieto pocity nafixujú.

  • Opakujúce sa myšlienky na smrť a samovraždu

Myšlienky na smrť nie sú až také výnimočné, najmä ak je človek starší. No ak sa tieto myšlienky spájajú so sebaubližovaním alebo samovraždenými úmyslami, je potrebné venovať im dostatok pozornosti. Samovraždené myšlienky sa vyskytujú často pri duševných poruchách a ochoreniach, výnimkou nie je ani klinická depresia.

Čítajte: Prepadol vás pocit osamelosti? Najlepšia zbraň je v našom mozgu

Ak ste si na sebe alebo na svojich blízkych všimli viac týchto príznakov, neváhajte a konzultujte ich s rodinou, priateľmi alebo odborníkmi. Skutočná depresia sa totiž môže prehĺbiť a skutočne vyústiť až do samovraždy.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com, Foto: shutterstock.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.