• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Podovolenková depresia: Čo robiť, aby návrat do práce nebol taký náročný?

  • 12:30 05.08.2015
  • Bratislava
Podovolenková depresia: Čo robiť, aby návrat do práce nebol taký náročný?

Po návrate zo skvelej dovolenky je pre veľa ľudí ťažké sa okamžite zaradiť naspäť do pracovného kolotoča. Vyskúšajte niekoľko jednoduchých trikov, ktoré vám uľahčia návrat ku každodenným povinnostiam.

Naša psychika je veľmi citlivá na zmeny a to sa týka aj zmeny prostredia. Po úspešnej dovolenke môžeme podvedome vnímať návrat do práce ako zmenu k horšiemu. Platí to hlavne pre ľudí, ktorých práca je psychicky veľmi náročná alebo pracovný kolektív, či šéf sú nepríjemní.

Ak po návrate do práce pociťujete úzkosť,bolesti hlavy, trpíte nespavosťou, máte čoraz horšiu náladu a nedokážete sa sústrediť, patríte k 50% pracujúcej populácie, ktorá trpí podovolenkovou depresiou. Nasledujúce tipy by vám mali pomôcť tento stav úspešne prekonať.

Doprajte si čas

Podľa psychológov je veľkou chybou ísť hneď na druhý deň, po príchode z dovolenky, do práce. Najmä ak ste predtým absolvovali let nečakajte, že podáte 100 percentný výkon. Zhoršený výkon u vás zase môže spustiť novú vlnu nespokojnosti a depresie – dostanete sa tak do zbytočného blúdneho kruhu.

  • Náš tip: Naplánujte si dovolenku tak, aby ste po príchode domov mali ešte aspoň jeden deň voľno. Tento čas ale strávte oddychom, nie upratovaním alebo náročnými prácami. Ak musíte ísť do práce, nestresujte sa tým, že nepodávate okamžite výborný výkon.

Zažeňte nudu

Po návrate domov z krajín, kde ste zažili veľa nových podnetov, sa vám váš každodenný život môže zdať fádny, nudný a prázdny. To môže viesť k nechuti vykonávať vaše zvyčajné povinnosti.

  • Náš tip: Po návrate z dovolenky si naplánujte niekoľko zaujímavých aktivít. Návšteva koncertu, výlet do hôr alebo obyčajná návšteva u kaderníka môže spestriť váš deň a pomôcť vám prekonať podovolenkovú depresiu. Pomôže aj to, ak budete čas tráviť s priateľmi.

Ako na emaily a každodenné povinnosti

Po dovolenke vás zrejme bude čakať plná schránka odkazov, mailov alebo neprijatých telefonátov. V tomto prípade si budete musieť určiť priority.

  • Náš tip: Rozdeľte si povinnosti na urgentné (tie, čo musíte vykonať ihneď) a tie, ktoré môžu počkať. Neodporúča sa ale riešiť okamžite po návrate komplikované a veľké projekty.

Čítajte: Ako zabrániť depresii? Tieto maličkosti liečia dušu

Ako sa ale dostať naspäť do zdravého životného štýlu a cvičenia, ak ste na dovolenke tréning prerušili? Okamžitý prechod na stritknú zdravú stravu a povinné cvičenie v niektorých ľuďoch môže vyvolať nechuť a pokles nálady.

  • Náš tip: Opäť vám pomôže dopriať si čas aj v tomto prípade. Cvičiť začnite pomaly, skúste strečing alebo kratšie sety, než do toho pôjdete naplno. To isté sa týka aj stravy. Ak prejdete na zdravý jedálniček, uľahčite si prechod tak, že si raz denne doprajete nejakú zdravú dobrotu.

Čo nám ešte môže pomôcť?

  • Starajte sa o kvalitný a dlhší spánok. Počas dovolenky ste mohli vyspávať, ale po návrate domov môžete pociťovať deficit. Neponocujte teda, dodržujte životosprávu a doprajte si aspoň osem hodín spánku, kým si nezvyknete na kratšie intervaly.
  • Po príchode do práce si neberte hneď nadčasy a neskracujte si prestávky, práve naopak – ak máte možnosť, spravte si počas pracovnej doby niekoľko päťminútových prestávok.
  • Pripomínajte si príjemné zážitky z dovolenky fotografiami alebo rozhovorom s priateľmi. Môžete začať plánovať aj ďalšiu dovolenku. Ak budete mať určitý cieľ, na ktorý sa budete tešiť, čas vám bude ubiehať o čosi veselšie.

Čítajte: 5 korenín proti depresii

Adaptovať sa po dovolenke trvá približne dva týždne. Ak u vás ale stres bude pretrvávať alebo sa dokonca zhoršovať, mali by ste skúsiť odhaliť jeho konkrétny zdroj a odstrániť ho. V tomto vám môže pomôcť napríklad konzultácia s psychológom alebo vaše vlastné triky, ktoré fungujú proti stresu.

Zdroj: Info.sk, DK, lifehacker.com, treat-depression.com, webmd.com, Foto: flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.