• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

15 prirodzených pomocníkov proti úzkosti

  • 20:12 22.10.2015
  • Bratislava
15 prirodzených pomocníkov proti úzkosti

Každého občas prepadne pocit úzkosti. Ak nechcete hneď siahnuť po tabletkách, skúste prírodnú alternatívu. Možností je viac než dosť.

Ako bojovať proti úzkosti prirodzenou cestou? Pripravili sme si pre vás zoznam 15 vecí, ktoré vám pomôžu viac, než tabletky.

Jedlá

  • Pravidelné raňajky – Myslíte, že raňajky nemajú žiaden vplyv na náladu? Omyl, práve u ľudí, ktorí vynechávajú raňajky, sú častejšie pozorované stavy úzkosti. Doprajte si teda ráno niečo dobré, najlepšie s obsahom bielkovín či vlákniny.

  • Omega-3 mastné kyseliny – Vieme, že sú dôležité pre mozog, no zdá sa, že majú pozitívny vplyv aj na centrá, kde pocit úzkosti vzniká. Zakomponujte teda do jedálnička ryby, aspoň dvakrát týždenne.

  • Čokoláda – Ľudia sú vo všeobecnosti viac náchylní cítiť úzkosť, keď im poklesne hladina cukru v krvi. Ideálnym riešením je vtedy tablička kvalitnej horkej čokolády. Alebo hrsť orechov. Spolu so šálkou dobrého čaju máte silnú zbraň proti úzkosti.

  • Koreniny – Kurkuma, vanilka, šafran, klinčeky a čierne korenie vám pomôžu v boji proti úzkosti aj depresii.

Čítajte: 5 korenín proti depresii

Bylinky

  • Mučenka – Táto zvláštna rastlina má sedatívny účinok. Odporúčame ju teda užívať skôr večer. Najrozšírenejšia je vo forme čaju, no môžete nájsť aj tinktúru.

  • Kamilka – Jej účinky na mozgové centrá sú porovnateľné so sedatívom Válium, ale bez vedľajších účinkov. Spravte si teda príjemnú šálku upokojujúceho čaju.

  • Levanduľa – Skúste vdychovať levanduľovú vôňu, či už z pláteného vrecúška alebo oleja. Táto vôňa jednoznačne víťazí medzi ostatnými, čo sa vplyvu na mozog týka. Nielenže je príjemná, ale zároveň má preukázateľný vplyv na upokojenie mysle.

Čítajte: Päť byliniek pre úľavu od úzkosti a stresu

  • Valeriána – Pôsobí upokojujúco a môže vám privodiť ospalosť, nedoporúča sa teda užívať počas dňa. Valeriána nemusí každému voňať, preto iba málokto z nej pije čaj. Môžete si ju ale zakúpiť vo forme tinktúry alebo tabliet.

  • Chmeľ – Nie vo forme piva, ale vo forme prášku či čaju. Chmeľ skutočne má sedatívne účinky, pre svoju horkú chuť ho ale málokedy nájdeme v koncentrovanej podobe. Najčastejšie sa mieša spolu s mätou ako čaj.

  • Zelený čaj – Konkrétne animokyselina L-theanin, ktorú obsahuje, pôsobí upokojujúco.

  • Medovka – Na túto bylinku nedali dopustiť už mnohé generácie pred nami. Medovka je príjemná vôňou aj chuťou, naviac má upokojujúce účinky. Čaj je u nás dostupný v lekárni a aj v niektorých potravinách.

Ostatné

  • Pomôže vám príroda

Viacerým ľuďom pomáha prekonať úzkosť pravidelná turistika alebo pobyt v horách. Okolitá zeleň a upokojujúce ticho sú naozaj balzamom na dušu. Japonci majú na tento spôsob liečby aj vlastný názov - Shinrin-yoku , čo doslova znamená lesný kúpeľ. Podľa nich sa už za 20 minút prechádzky po krásnej prírode dá dosiahnuť duševný pokoj.

  • Športujte

Endorfíny dokáže do vášho tela dostať aj šport. Niektorí ľudia sa práve na telesný pohyb spoliehajú pri prekonávaní nepríjemných pocitov (aj úzkosti) najviac. Lieky nemusia zabrať, no po fyzickej aktivite nastane v každom mozgu istá chemická reakcia, ktorá vyprodukuje hormóny šťastia. Šport funguje výborne aj proti depresii.

  • Naučte sa ovládať svoje myšlienky

Panikárenie, návaly horúčavy, negatívne myšlienky – to všetko a omnoho viac sa v mozgu začne rozvíjať počas toho, ako cítite úzkosť. Žiaľ, nie vždy máme možnosť odísť do ústrania a tam sa pomaly upokojiť. Dôležité je preto naučiť sa s takýmito myšlienkami vedome vysporiadať. Ak si neviete poradiť sami, skúste sa poradiť so psychológom.

  • Sauna alebo kúpeľ

Teplo nielenže uvoľňuje svaly, ale zdá sa, že má vplyv aj na funkcie v mozgu, ktoré zodpovedajú za emócie, vrátane tých, ktoré majú vplyv na tvorbu serotonínu. Poznáme ho aj od názvom „hormón dobrej nálady“. Ak teda máte čas, prípadne priestor, doprajte si trochu relaxačného tepla. Pomôže nielen telu, ale aj duši. V kombinácii s bylinkami dosiahnete umocnený efekt.

Ako bojujete proti úzkosti vy? Siahnete po tabletkách alebo dávate prednosť prirodzenejšiemu riešeniu?

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, naturallivingideas.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.