• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

7 zdravotných výhod konzumácie petržlenu

  • 14:18 29.07.2017
  • Bratislava
7 zdravotných výhod konzumácie petržlenu

Prezradíme vám, aký potenciál má táto koreňová zelenina a jej vňať.

Petržlen je rastlina, ktorá pôvodom pochádza z Talianska, Tuniska a Alžírska. Táto rastlina sa zaraďuje medzi koreňovú zeleninu a kultivovaná bola pred asi 2000 rokmi v Grécku, kde bola využívaná počas ceremónií. Rovnako ju požívali aj Rimania. Pôvod petržlenu naznačuje, že rastlina potrebuje veľa vlahy a slnka na to, aby dokázala vyrásť. V kuchyni sa používa nielen koreň, ale aj vňať. Podoba koreňa bola kultivovaná len nedávno, asi pred 300 rokmi v Nemecku.

Nutričná hodnota petržlenu

Petržlen obsahuje vitamín A, K, C, E, B6, B12 a rovnako niacín, tiamín, riboflavín, kyselinu pantoténovú, cholín, foláty, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor a meď. Rovnako je zdrojom prchavých látok ako je myristín, limonén, eugenol a alfa-thujén. Jeho listy obsahujú sacharidy, tuky aj bielkoviny.

Zdravotné výhody petržlenu

1. Antidiabetické vlastnosti

Tradične sa petržlen používa ako liek na cukrovku v Turecku. Výskum dokázal, že potkany s cukrovkou, ktorým bola podávaná petržlenová vňať, v skutočnosti vykazovali pokles hladiny cukru v krvi počas jedného mesiaca. Výskum teda naznačuje, že využitie petržlenu ako lieku v boji proti cukrovke má potenciál.

2. Reumatoidná artritída a petržlen

Petržlen je tiež zvlášť účinná rastlina v boji proti reumatoidnej artritíde. Zlúčeniny, ako je vitamín C a betakarotén, ktoré sa nachádzajú v bylinke, majú protizápalové vlastnosti, ktoré pomáhajú pri potlačovaní artritídy. Pravidelné konzumovanie tiež urýchli proces odstraňovania kyseliny močovej, ktorý súvisí s príznakmi artritídy.

3. Antikarcinogénne vlastnosti

Zheng, Kenney a Lam z laboratórií LKT v Minneapolise v Minnesote extrahujú zlúčeninu s názvom myristín, ktorý je fenylpropánovou zlúčeninou z extraktu petržlenovového oleja. Predbežné výskumy myristínovej zlúčeniny ukázali, že má antikarcinogénne vlastnosti. Myristínový extrakt z byliny sa testoval len na potkanoch a testy na ľuďoch sa neuskutočnili.

4. Protizápalové vlastnosti

Petržlen sa tradične používa v stredomorskom regióne na bolestí zubov, podliatiny, uhryznutie hmyzom a drsnú pokožku. Podľa predbežných štúdií vykonaných na univerzite Sauda Al-Howirinim , petržlen vykazoval protizápalové vlastnosti. Protizápalové vlastnosti znižujú vnútorné zápaly, a zároveň sa podieľal aj na očiste pečene.

5. Osteoporóza a petržlen

Petržlen je účinný v prípadoch osteoporózy a pomáha udržiavať zdravie kostí. Osteoporóza sa vyskytuje v dôsledku vyčerpaných hladín vápnika v kostiach a tiež v dôsledku aminokyseliny nazývanej homocysteín. Táto aminokyselina môže byť zničená príjmom kyseliny listovej. Vzhľadom na tento aspekt, okrem mliečnych výrobkov, je petržlen považovaný za jeden z najlepších zdrojov vápnika. Obsahuje tiež vhodné množstvo kyseliny listovej, ktorá môže rozložiť homocysteín.

6. Diuretické účinky petržlenu

Už mnoho storočí sa petržlen používa ako diuretikum, ktoré pomáha pri zvládaní rôznych ochorení, ako sú obličkové kamene, infekcie močových ciest a žlčníkové kamene. Edém je zdravotný stav, pri ktorom sa v tele pacienta udržiavajú tekutiny a telo je opuchnuté. Ak ste postihnutí touto chorobou, niekoľko lyžičiek petržlenovej šťavy vám môže poskytnúť rýchlu úľavu. Korene byliniek sú tiež veľmi užitočné v boji proti obličkovým kameňom. Pridanie koreňa do vriacej vody a pitie na dennej báze je známe pre svoj detoxikačný potenciál.

7. Posilňuje imunitný systém

Vitamíny, minerály a antioxidanty nachádzajúce sa v petržlene sú užitočné pri posilňovaní imunity. Vitamíny ako vitamín C, vitamín A, vitamín K, folát a niacín pôsobia na rôzne aspekty imunitného systému. Vitamín A pôsobí priamo na lymfocyty alebo biele krvinky, čím sa zvyšuje ich účinok. Chlorofyl má antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Štúdie ukázali, že bylinka má antioxidačnéia antibakteriálne vlastnosti, čo z nej robí ideálny zdroj rôznych domácich liekov.

Upozornenie

Čaj z petržlenu by sa nemal podávať tehotným ženám, pretože pôsobí ako stimulant maternice. Petržlenový čaj je bohatý na kyselinu šťaveľovú, preto by sa nemal podávať pacientom so zápalom obličiek, pretože môže spôsobiť tvorbu obličkových kameňov. So svojím lekárom konzultujte pitie tohto čaju v prípade potreby. Rovnako môže jeho konzumácia viesť k tomu, že koža sa stane citlivá na slnko a v tomto prípade sa to prejaví vo forme vyrážky.

Zdroj: info.sk, NJ, organicfacts.net, livestrong.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.