• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Petržlenový čaj: Jeho účinky, výhody pitia a príprava

  • 19:02 18.07.2017
  • Bratislava
Petržlenový čaj: Jeho účinky, výhody pitia a príprava

Ak petržlenovú vňať používate len do polievok, mali by ste to zmeniť a pripraviť si z nej čaj. Prezradíme vám, aké sú výhody pitia takéhoto čaju.

Petržlen môže byť použitý kvôli aróme v omáčke alebo v zeleninovej oblohe a šaláte. Rastlina je tiež považovaná za liečivú a môže pomôcť pri zmierňovaní širokej škály ochorení.

Benefity petržlenového čaju

  • Je to antioxidant, čo znamená, že vylučuje toxíny z tela.
  • Je bohatý na vitamín C, ktorý podporuje vstrebávanie železa v tele
  • Petržlen nesie vysoké hladiny betakaroténu, folátov a vitamínu B12. To umožňuje zvýšiť a stimulovať asimiláciu orgánov
  • Jedným z najväčších výhod petržlenového čaju je jeho pomoc pri liečbe chorôb ako je artritída a reumatizmus
  • Zachováva pružnosť krvných ciev a tiež pomáha pri oprave ich opotrebenia
  • Je bohatý na enzýmy, ktoré zvyšujú činnosť tráviaceho systému a vylučovacieho systému
  • Podporuje trávenie tukov a bielkovín, ktoré ďalej pomáhajú pri vstrebávaní čriev
  • Pomáha pri asimilácii a skladovaní energie v pečeni
  • Pomáha pri liečbe problémov s ďasnami
  • Zmierňuje plynatosť
  • Obsahuje apiol, ktorý je súčasťou ženského pohlavného hormónu nazývaného estrogén. Pomáha pri regulovaní menštruačného cyklu a pri zmierňovaní menštruačných kŕčov
  • Má vysoký obsah chlorofylu. Preto pomáha telu pri odstraňovaní škodlivého patogénneho mikroorganizmu
  • Pomáha pľúcam vypúšťať zvyšky, ktoré sa v ňom hromadia v dôsledku znečistenia životného prostredia
  • Má diuretické účinky

Upozornenie

Čaj z petržlenu by sa nemal podávať tehotným ženám, pretože pôsobí ako stimulant maternice. Petržlenový čaj je bohatý na kyselinu šťaveľovú, preto by sa nemal podávať pacientom so zápalom obličiek, pretože môže spôsobiť tvorbu obličkových kameňov. So svojím lekárom konzultujte pitie tohto čaju v prípade potreby.

Príprava čaju

Vodu dajte variť. Čerstvou vňaťou z petržlenu vyplňte asi ¼ šálky. Zalejte a nechajte lúhovať asi 5 minút. Potom vňať vyberte.

Pili ste už niekedy čaj z petržlenovej vňate? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdroj: info.sk, NJ, livestrong.com,healthyeating.sfgate.com, splendorgarden.com Foto: S
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.