• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
15°Bratislava

Mimotelové zážitky – vedci vysvetľujú, prečo sa na seba môžeme dívať zhora

  • 21:15 25.07.2017
  • Svet
Mimotelové zážitky – vedci vysvetľujú, prečo sa na seba môžeme dívať zhora

S nástupom nového storočia sa častejšie začalo hovoriť o skúsenostiach niektorých ľudí, ktoré nie sú celkom normálne. No čím viac sa o nich hovorí, tým viac ľudí sa k nim priznáva. Čo si o nich myslí veda?

Mimotelový zážitok sa obvykle dostaví zničoho-nič. Človek leží na posteli, zaspáva, keď vtom sa zrazu sám na seba pozerá zvrchu, ako nehybne leží. Niektorí ľudia dokonca tvrdia, že počas svojho duchovného zážitku precestovali aj ďaleké kilometre.

Podľa vedeckých výskumov najmenej 10% svetovej populácie už osobne zažilo mimotelový zážitok. V posledných rokoch tejto problematike začala väčšiu pozornosť venovať aj veda.

Kedy môžeme očakávať mimotelový zážitok?

Podľa záznamov sa takéhoto zážitku môžeme dočkať v množstve prípadov a situácií – no vždy príde viacmenej spontánne a nečakane. Existujú však aj prípady, v ktorých si ľudia sami vyvolali stav, ktorý zodpovedá pocitu z mimotelového zážitku.

Spontánny mimotelový zážitok

Tento druh mimotelového zážitku môže spúšťať niekoľko spúšťačov:

  • Spánok – väčšina týchto zážitkov sa odohráva tesne pred zaspaním alebo pri prebúdzaní (hovorí vám niečo spánková paralýza?) Ak je váš spánok dostatočne hlboký, nebojte sa – väčšinou sa k spánku musí pripojiť aj stres, choroba alebo hluk.
  • Fyzická záťaž – Pri extrémnom vypätí sa tiež môže dostaviť mimotelový zážitok ako vedľajší účinok.
  • Zážitky na prahu smrti – tým by sme mohli venovať celý článok, no v krátkosti vám len odporučíme bohatú bibliografiu amerického psychiatra R. A. Moodyho, ktorý sa problematike bližšie venuje.

Spontánny mimotelový zážitok sa môže spustiť aj počas meditácie, anestézie, hypnózy, pôrodu, pri postrelení alebo pri vystavení extrémnemu stresu.

Vyvolaný mimotelový zážitok

Veda z tohto hľadiska nehovorí o šamanoch, ktorí údajne dokážu nadviazať spojenie s duchovnom. Za účelne vyvolaný mimotelový zážitok sa napríklad považuje ten, ktorý sa môže dostaviť ako účinok po podaní drogy alebo silné pôsobenie tiažového zrýchlenia, ktorému sú vystavovaní piloti stíhačiek a astronauti.

Hra mozgu

Vedecké skúmanie mimotelových zážitkov začalo už v roku 1955, keď kanadský neurochirurg Wilder Penfield elektricky stimuloval mozog epileptikov. Raz sa mu podarilo stimulovať pravý spánkový lalok, na čo pacient začal kričať: „Bože, opúšťam svoje telo!“

V roku 2002 skupina vedcov pacientovi s epilepsiou elektronicky stimulovala pravý bod medzi temenným a spánkovým lalokom. Pacient sa začal sťažovať na pocity, akoby padal z výšky a pozoroval z nej sám seba.

Vedci si teda s nástupom mimotelového zážitku spájajú stimuláciu konkrétnej mozgovej oblasti s názvom pravý angulárny gyrus. Nedostatkom spojenia medzi vnemovými informáciami a temenno-spánkovým lalokom môže dôjsť k nástupu ilúzií o realite, ktoré môžu vyústiť do halucinácií, ktoré sa až príliš podobajú realite, hoci z iného uhla pohľadu.

Všetci sme sa už videli z iného pohľadu – na fotografiách, v zrkadle alebo v odraze. Nie je preto ťažké predstaviť si, že náš mozog dokáže takýto obraz premeniť na ilúziu počas takzvaného mimotelového zážitku.

Otázka, prečo sa takýto zážitok môže odohrať v mysli úplne zdravého človeka, je stále otvorená. Pri iných anomáliách, ktoré sa nám bežne dejú (napríklad známe déjà vu) sa však nemôžeme čudovať.

Zdroj: Info.sk, DP, medicalnewstoday.com, Wikipedia, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

VČERA - 20:27Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

VČERA - 19:38Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

VČERA - 11:49Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

Prvé podujatie na hrade Strečno pripomenie výročie úmrtia Žofie Bosniakovej

VČERA - 8:59Zaujímavosti

Séria tohtoročných podujatí na hrade Strečno odštartuje v nedeľu pripomenutím si 380. výročia úmrtia najznámejšej majiteľky hradu - Žofie Bosniakovej.

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

Nakladané reďkovky: Túto delikatesu si pripravíte behom chvíľky a vydrží vám dlho

VČERA - 7:07Zaujímavosti

Tieto jemné plátky reďkoviek majú dokonalú octovú chuť s nádychom sladkosti vďaka pridaniu medu.