Strate pamäti dokážete predísť vďaka týmto 3 veciam
Vedecké výskumy sa už niekoľko rokov zameriavajú na to, čo by nás mohlo ochrániť pred stratou pamäti a demenciou, ktorá sa môže dostaviť s pribúdajúcim vekom.
Rada expertov sa po rokoch skúmania zhoduje na troch veciach, ktoré by mali byť dostatočnou prevenciou straty pamäte:
- Pravidelné cvičenie,
- dobrý krvný tlak,
- precvičovanie mozgu.
Hoci sú dôkazy o tomto zistení len málo početné, vedci svorne súhlasia s tým, že zmena životného štýlu dokáže výrazne prospieť mysleniu a pamäti.
V 149-stranovej štúdii s názvom Preventing Cognitive Decline and Dementia: A Way Forward (Prevencia kognitívneho oslabenia a demencie: Krok vpred) experti zhodnotili výsledky stoviek výskumov, z ktorých vyvodili štandard, ktorý by sa mal aplikovať pri prevencii týchto chorôb.
Podľa Svetovej zdravotnej organizácie žije na Slovensku približne 9000 ľudí s Alzheimerovou chorobou. Vedci sa domnievajú, že toto číslo by sa časom malo ešte zvýšiť. Lieky, ktoré na súčasnom trhu nájdeme, síce vedia spomaliť priebeh choroby, no zatiaľ sa nenašlo liečivo, ktoré by ju dokázalo úplne zastaviť. Mali by sme sa preto viac venovať prevencii.
Silné stránky prevencie
Krvný tlak by sme si mali pravidelne kontrolovať najmä medzi 35. a 65. rokom. Pokiaľ je v norme, môže to pomôcť chrániť náš organizmus pred demenciou.
Takisto by sme sa pravidelne mali venovať cvičeniu, ktoré má pozitívny vplyv na náš mozog.
Pokiaľ ide o precvičovanie mozgu, tu by sme sa mali zamerať najmä na také aktivity, ako sú rôzne matematické hry, hry na zlepšenie pamäte a sústredenia a iné.
Zázračné účinky olivového oleja
Za roky sa vyskytlo niekoľko tvrdení, že mozgu pomáha aj starostlivosť o náš jedálny lístok. Najnovšie výskumy na myšiach potvrdzujú, že pridaním olivového oleja do ich stravy sa znížilo riziko získania Alzheimerovej choroby a zvýšili sa ich kognitívne schopnosti.
Podľa vedcov je pre mozog najzdravšia diéta zo Stredomoria, no nevylučujú ani stravovanie prispôsobené na zníženie krvného tlaku. V skratke pomáha konzumácia celozrnného pečiva, ovocia a zeleniny. Pozor by sme mali dať na soľ.
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.