Ako správne skladovať potraviny
- 22:39 07.07.2017
- Bratislava

Prinášame vám prehľad, ako skladovať jednotlivé druhy ovocia a zeleniny, aby vám ostali dlhšie čerstvé a chutné.
Nie všetci si môžu dovoliť naplniť chladničku ovocím a zelenou a následne ich vyhodiť, pretože sa pokazia. Nielenže tak trpí naša peňaženka, ale aj naše zdravie. Pokazené potraviny môžu v chladničke šíriť baktérie a plesne. Vďaka týmto radám sa vám však podarí udržať potraviny dlhšie čerstvé.
Vyhýbajte sa ukladaniu potravín vo dverách chladničky
Teploty vo dverách vašej chladničky majú tendenciu kolísať, takže je najlepšie skladovať v zásuvkách, kde budú chladené pri konzistentných teplotách.
Nie všetko patrí do chladničky
Skladovanie zemiakov, cibule a paradajok v chladničke zničí ich chuť. Najlepšie je udržiavať ich na chladnom, suchom mieste.
Čistota na prvom mieste
Nezabudnite vašu chladničku pravidelne čistiť, aby ste sa zbavili plesní a baktérií, ktoré pomáhajú kazeniu potravín.
Orechy uchovávajte v uzatvárateľných nádobách
Orechy si dlhšie zachovajú čerstvú chuť, keď nie sú vystavené vlhkosti alebo vzduchu. Najlepšie je uložiť ich do mrazničky alebo do vzduchotesnej nádoby alebo vrecka.
Nechajte ich dozrieť
Ovocie a zeleninu, ktorá ešte nedozrela, najprv skladujte v kuchyni na vzduchu, až kým nedozrie. Až po dozretí ju presuňte do chladničky.
Bylinky vo vode
Čerstvé odrezané bylinky a listová zelenina by mala byť uložená v pohári alebo váze s vodou podobným spôsobom, ako kytice kvetov. Týmto spôsobom vám vydržia dlhšie. Vydžia vám dlhšie aj keď ich zakryjete fóliou a dáte do chladničky. Do vrecka s šalátom pridajte papierovú utierku, ktorá nasaje vlhkosť.
Citrusové ovocie
Citrusové ovocie, ako sú pomaranče, citróny, limetky a mandarínky môžu byť uložené na tmavom mieste, mimo slnečného svetla po dobu jedného týždňa. Potom je možné ich vložiť do chladničky v sieťovom alebo perforovanom plastovom vrecku.
Používajte sklo namiesto plastu
Plast je viac pórovitý ako sklo a môže obsahovať chemikálie, ktoré zhoršia kvalitu potravín. Najlepšie je skladovať ovocie a zeleninu v sklenených nádobách.
Cibule v silonkách
Toto je zaujímavý spôsob, ako skladovať cibuľu tak, že vám vydrží až osem mesiacov. Dajte ich do siloniek a medzi každou cibuľou uviažte uzol.
Používajte alobal
Zeler, hlávkový šalát, kel a brokolica vám vydržia dlhšie, ak ich budete skladovať v alobale a uložené chladničke.
Zemiaky a jablká
Ak môžete, skladujte jablká a zemiaky vedľa seba. Zabránite tak klíčeniu vašich zemiakov. Držte ich však mimo cibule, pretože tá urýchli proces rozkladu.
Byliny v olivovom oleji
Vyskúšajte dať bylinky do formičiek na ľad a zaliať olivovým olejom. Vydržia vám tak dlhšie čerstvé a budú pripravené na použitie.
Odstráňte vlhkosť zo šalátu
Šalát uchovávajte v miske spolu s papierovou utierkou a zakrytý vekom alebo fóliou. Utierka absorbuje všetku vlhkosť, a šalát vám tak rýchlo nezvädne.
Paradajky
Paradajky uchovávajte mimo slnečného žiarenia a pri izbovej teplote. Určite ich nezatvárajte do plastových obalov, pretože sa v nich hromadí vlhkosť a paradajky sa kazia. Tiež ich nedávajte do chladničky.
Ananásy
Ananás vám vydrží najdlhšie, keď odrežete listy na vrchole a uložíte ho hore nohami. Položte ho tak, aby stál na mieste, kde mal predtým listy.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.