• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
13°Bratislava

Varixy: 8 prirodzených spôsobov, ako liečiť kŕčové žily

  • 16:44 16.06.2017
  • Bratislava
Varixy: 8 prirodzených spôsobov, ako liečiť kŕčové žily

Kŕčové žily nie sú len kozmetický problém. Zistite, ako si s nimi poradiť prírodnou cestou.

Kŕčové žily môžu spôsobovať nepohodlie a naznačovať vysoký krvný tlak a zlý krvný obeh. V ťažkých prípadoch si vyžadujú chirurgické odstránenie, no väčšina ľudí ich môže udržať pod kontrolou neinvazívnymi spôsobmi. Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť.

1. Jemné cvičenie

Cvičenie predstavuje skvelú prevenciu. Dôvody sú hneď dva. Tónovanie svalov poskytuje žilám ďalšiu podporu, zatiaľ čo pravidelné pumpovanie srdca udržuje krv v pohybe, aby nevytvárala príliš veľký tlak na žily. Pre ľudí, ktorí už majú kŕčové žily, sa odporúča mierne cvičenie, aby žily neboli príliš vyduté.

Joga je obzvlášť prospešná, pretože sa zameriava na hlboké dýchanie, ktoré dodáva krvi viac kyslíka a zlepšuje jej priechod cez žily. Joga navyše zahŕňa pozície, ktoré dokážu nasmerovať prietok krvi, čím udržiavajú krvný obeh v skvelom stave.

2. Vyloženie nôh

Jednoduchý spôsob, ako minimalizovať nepríjemné pocity spôsobené kŕčovými žilami, je vyzdvihnúť nohy aspoň o niekoľko centimetrov nad úroveň srdca, aby nahromadená krv odtiekla z poškodených žíl. Najefektívnejšou metódou je ležať na podlahe nohami, ktoré sa opierajú o stenu, kolmo na hornú časť tela, ale môžete si ich jednoducho vyložiť na stôl alebo na vankúše.

3. Masáž

Ďalším spôsobom, ako pomôcť krvi prúdiť smerom k srdcu, je masírovať nohy smerom od chodidiel až po panvu, pričom ideálne je mať nohy vyvýšené. Na vypuklé žily však netlačte priamo, pretože to môže spôsobiť bolesť a ďalšie poškodenie.

4. Kompresívne pančuchy

Ak bojujete s kŕčovými žilami a vaša práca si vyžaduje, aby ste dlho sedeli alebo stáli, kompresné pančuchy môžu zvonku podporiť vaše žily. Nechávajte si pančuchy pri posteli, aby ste si ich ráno mohli natiahnuť predtým, ako krv dostane šancu hromadiť sa.

5. Vláknina

Zápcha môže byť ďalším prispievateľom k tvorbe kŕčových žíl. Diéta bohatá na vlákninu a s nízkou hladinou rafinovaných obilnín a cukrov vám pomôže k pravidelnému vyprázdňovaniu, ale poskytne tiež žilovým stenám vitamíny a minerály potrebné na to, aby zostali silné.

6. Bobuľové ovocie

Tmavo sfarbené bobule sú obzvlášť užitočné, ak sa snažíte bojovať proti kŕčovým žilám. Je to preto, že vitamín C, flavonoidy a antioxidanty v bobuliach pomáhajú posilňovať žilové steny. Doplniť si ich môžete tak, že každý deň vypijete jednu až dve dávky čerstvého bobuľového džúsu.

7. Gotu Kola (Centella Asiatica)

Gotu kola, alebo Pupočník ázijský, je tropická rastlina, ktorá rastie v močiaroch alebo veľmi vlhkej pôde. Keď sa užíva vo forme čaju, tinktúry alebo extraktu, môže pomôcť pri liečbe kŕčových žíl zlepšovaním prietoku krvi a znížením opuchu. Štúdia uskutočnená v zdravotníckom stredisku Univerzity v Marylande zistila, že žilová ​​nedostatočnosť sa zlepšila u ľudí, ktorí užívali liek gotu kola v porovnaní s tými, ktorí užívali placebo. Ďalšia štúdia tiež pomocou ultrazvukových testov ukázala, že ľudia, ktorí užívali Gotu Kola, zaznamenali menej úniku tekutín zo žíl.

8. Hamamel virgínsky

Túto rastlinu objavili a využívali pôvodní obyvatelia Ameriky na opuch a podráždenie. Je to efektívna vonkajšia metóda na liečbu kŕčových žíl. Taníny v hamameli poskytujú adstringentnú vlastnosť, vďaka ktorej sťahuje a posilňuje žily a súčasne znižuje zápal. Dvakrát denne si dajte na kŕčové žily utierku namočenú v destilovanej vode z hamamelu.

Kombinácia vyššie uvedených metód je najefektívnejší prirodzený režim prevencie a zmierňovania kŕčových žíl. Okamžite však volajte lekárovi, ak máte silnú bolesť, vredy alebo krvácanie zo žíl, alebo ak sú vaše žily červenej farby.

Zdroj: Info.sk, TM, umm.edu, webmd.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%

VČERA - 19:42Zdravie

Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

19:33 17.05.2024Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.