• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 5.5.2025Meniny má Lesana, Lesia
14°Bratislava

Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

  • 17:00 23.02.2017
  • Bratislava
Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

Tu sú prísady, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Ilustračné foto

Tráviace problémy nielenže spôsobujú nepohodlie, ale tiež oslabujú váš imunitný systém a vystavujú vás ďalším vážnym ochoreniam. Zdrojom problémov môžu byť často dráždivé prídavné látky v spracovaných potravinách. Tu je zoznam zložiek, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

1. Cukry: Bohužiaľ väčšina ľudí nevedomky konzumuje priveľa cukru, pretože je skrytý v mnohých druhoch potravín. Podľa tejto štúdie, cukor zhoršuje zápal a syndróm dráždivého čreva. Všímajte si preto na etiketách potravín podiel cukru.

2. Mikrobiálna transglutamináza: Tiež známa ako “mäsové lepidlo”, je bežne používaná k zlepšeniu textúry mäsa. Výskumy ukazujú, že táto prídavná látka môže spôsobiť tráviace problémy.

3. Organické kyseliny: Acetaldehyd sa bežne vyskytuje v rôznych potravinách a zároveň je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri spracovaní alkoholu v pečeni. Nielenže prispieva k opici, ale tiež poškodzuje tráviaci trakt.

4. Nanočastice: Nový vývoj a využitie nanočastíc v rôznych priemyselných odvetviach vedie k zvýšenej expozícii, ktorá ovplyvňuje ľudské zdravie. Výskum ukazuje súvislosť medzi kovovými nanočasticami a oxidačným stresom a poškodením DNA. Vedci tiež špekulujú, že dlhodobé účinky nanočastíc by mohli byť ešte horšie.

5. Lepok: Ak máte dlhodobé problémy s trávením, alebo sa u váš preukáže anémia, pri ktorej nepomáhajú ani doplnky železa, nechajte sa vyšetriť u gastroentorológa. Ten môže potvrdiť, že zdrojom vašich problémov je lepok.

6. Emulgátory: Štúdie našli spojenie medzi emulgátormi, ako je celulózová guma (E466), a rakovinou hrubého čreva, zápalom a obezitou. Výrobcovia používajú túto prídavnú látku na zlepšenie textúry potravín. Výskum tiež ukazuje, že môže dôjsť k poškodeniu črevnej mikroflóry a zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

7. Sodík: Asi viete, že vysoký príjem sodíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie. No sodík nie je dobrý ani pre vaše črevá a imunitný systém. Nemusíte pritom používať veľa soli pri varení. Sodík sa nachádza vo veľkom množstve spracovaných potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, cancerres.aacrjournals.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

VČERA - 6:46Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.