• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
13°Bratislava

Práca bola pre Edisona vždy na prvom mieste

  • 6:36 11.02.2017
  • Milan/Bratislava
Práca bola pre Edisona vždy na prvom mieste

Od narodenia amerického vynálezcu, podnikateľa a priekopníka všestranného využitia elektrickej energie Thomasa Alvu Edisona uplynie v sobotu 11. februára 170 rokov.

Preslávil sa množstvom objavov v elektrotechnike, spojovacej technike, mechanike, letectve a chémii. Z jeho patentovaných vynálezov vynikajú najmä automatický telegraf, žiarovka, fonograf a megafón.

Narodil sa 11. februára 1847 v meste Milan v Spojených štátoch amerických (USA). Hovoriť začal až ako štvorročný, odvtedy však kládol nepretržite všetkým naokolo otázky o tom, ako veci fungujú. V škole to dospelo tak ďaleko, že jeho učiteľka navrhla večne sa pýtajúceho chlapca liečiť. Vtedy matka vzala budúceho vynálezcu zo školy a vzdelával sa doma.

Edison takmer nepočul. To mu však nezabránilo v mladosti pracovať pri telegrafe. Jasný zvuk telegrafu zaznamenal, hoci ostatné prelínajúce sa zvuky z okolitého sveta mu robili problém. Od mala skúmal všeličo vo svojom laboratóriu, niekoľkokrát ohrozil výbuchmi svoj rodný dom, neskôr aj poštový vagón, v ktorom mal umiestnené laboratórium, keď vo vlaku predával noviny.

Začal žiť v americkom New Yorku, najskôr sa pretĺkal s biedou. Šťastie mu priniesla šikovnosť a rýchlosť, s akou opravil jeden z potrebných strojov v kancelárii burzy. Stal sa tam asistentom, za svoje technické zlepšenia zariadení ho odmenili, z peňazí si zaplatil bývalú továreň, zamestnal kolegov a začal pracovať na svojich ďalších vynálezoch.

O niekoľko rokov bol už z neho úspešný podnikateľ. Na Silvestra 1879 verejne predstavil svoj vynález žiarovky fungujúcej na princípe zuhoľnatených bavlnených vlákien. Stalo sa to už v Menlo Parku, riedko obývanom území v americkom New Jersey, kde vybudoval svoje povestné výskumné laboratórium. Zamestnával na jednom mieste mnoho technikov, čo bolo v tej dobe výnimočné. Nazývali ho „čarodejník z Menlo Parku“. Tu vzniklo nemálo vynálezov, podľa niektorých údajov až 600, pričom na viac ako polovicu získal patenty. Edison nebol však autorom všetkých svojich patentov, mnohé boli produktom jeho zamestnancov a Edison bol často kritizovaný za to, že sa stával ich spolutvorcom.

Edison bol nielen vynikajúcim vynálezcom, ale snáď ešte lepším podnikateľom. Vďaka jeho finančnej podpore vznikol v roku 1880 časopis Science, ktorý dodnes vychádza.

Najvýznamnejšou Edisonovou firmou bola Edison General Electric Company založená v roku 1878. V roku 1892 sa zmenila na spoločnosť General Electric, ktorá je ešte aj dnes jednou z najväčších nadnárodných firiem sveta.

V roku 1886 Thomas Alva Edison presťahoval svoje laboratóriá do West Orange v štáte New Jersey. Nasledovalo ďalšie množstvo vynálezov: elektrická lokomotíva, filmová kamera, premietací prístroj, cyklostyl, akumulátor, umelý kaučuk a iné.

Thomas Alva Edison zomrel 18. októbra 1931 vo veku 84 rokov vo West Orange v New Jersey. Na jeho počesť boli v deň jeho pohrebu v USA zhasnuté všetky žiarovky.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay, tasr
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

Najčastejšia chyba pri umývaní auta: Takto škodíte kľúčovým súčiastkam

DNES - 7:18Zaujímavosti

Majitelia áut, ktorí využívajú výhody ručných autoumyvární, by si mali dať pozor na chybu, ktorá môže poškodiť dôležité komponenty vozidla.

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

20:27 28.04.2024Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

19:38 28.04.2024Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.