• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
11°Bratislava

Ivan Mládek dnes oslávi 75. narodeniny

  • 7:23 07.02.2017
  • Bratislava
Ivan Mládek dnes oslávi 75. narodeniny

Skladateľ, textár, spevák, hráč na bendžo, humorista a zabávač, ale predovšetkým nenapodobiteľný Ivan Mládek dnes oslavuje 75. narodeniny. Na profesionálnej scéne pôsobí už viac ako 45 rokov.

Rodák z Prahy (*7.2.1942) sa v detstve učil hru na viole, neskôr na gitare. Už počas štúdia na strojníckej priemyslovke si obľúbil dixieland a hral vo viacerých amatérskych skupinách, v roku 1959 bol spoluzakladateľom študentského dixielandu Storyville Jazz. Od roku 1961 sa snažil formovať prvý Banjo Band, v roku 1966 založil Old Time Trio, s ktorým účinkoval na pravidelných jam session v pražskom Poetickom klube Viola a v rozšírenej zostave aj vo vysokoškolskom klube Vltava. V roku 1970 na Folk a country festivale v pražskej Lucerne mal úspech s trojbanjovým bandom, ktorý organizátori nazvali ako Banjo Band Ivana Mládka. Na banjo s ním hrali Jiří Přibyl a Jiří Augusta.

V októbri 1971 nahrali pre vydavateľstvo Supraphon prvú skladbu, ktorej dal názov Upírova píseň. Spieval Jan Antonín Pacák, v tom období už známy a populárny zo skupiny Olympic, z ktorej práve vtedy odišiel. Od decembra 1972 začal spievať aj Mládek a sám si uvádzal aj koncerty. Neskôr začal pridávať aj rozprávky, ktoré si rovnako sám vymýšľal. Od roku 1973 začali pravidelne nahrávať pre Československý rozhlas. Od decembra 1975 vystupuje Banjo Band Ivana Mládka už v známej podobe swingového pesničkárenia, ktorému bolo dané označenie ako džezová ľudovka so sólistami typu Ivo Pešák či Ladislav Gerendáš. K jeho imidžu patrí veľké kockované sako, ktoré si na začiatku dráhy kúpil v Poľsku.

V roku 1976 vychádza prvá LP platňa s názvom Dobrý den!, boli na nej hity Dáša Nováková, Linda, Dáša jedla cukroví, Když je v Praze hic, Praha – Prčice či Medvědi nevědí. Rok nato vychádza druhá LP s názvom Na shledanou!, z nej je najväčší hit Jožin z bažin, ako aj známe pesničky Švagr má bagr, Prachovské skály či Brno je zlatá loď. Ďalšími platňami boli Ej, Mlhošu, Mlhošu (1979), Ivan Mládek uvádí Luďka Sobotu (1979), Předposlední leč (1980), Guten Tag! (1981), Moje rodina (1983), Banjo z pytle ven! (1985), Potůčku, nebublej! (1986) či Ta country česká (1989). V roku 1992 vychádza prvá kompilácia Best of Banjo Band Ivana Mládka.

Súbežne s hudbou sa Mládek venoval aj literárnej činnosti, písal poviedky a scénky. Jeho prvá poviedka Úterý bola publikovaná v roku 1980 v týždenníku Mladý svět, scénky interpretovali Luděk Sobota a Josef Dvořák. V súčasnosti sa Banjo Band aj herecká skupina Ivana Mládka venuje produkcii zábavných programov.

Do dnešných dní zložil Ivan Mládek viac ako 600 piesní, viaceré z nich zľudoveli. Jeho tvorbu dokladujú aj viaceré kompilačné albumy, medzi nimi Ivan Mládek: Banjo Band Story (50 hitů), vydaný v októbri 2006, a pokračovanie kompilácie Ivan Mládek: Banjo Band Story 2, vydané v novembri 2007. V júni 2011 vyšlo DVD Ivan Mládek a jeho Banjo Band. Mládek je držiteľom Diamantovej platne Supraphonu za viac ako 1,5 milióna predaných zvukových a obrazových nosičov v rokoch 1971 až 2011. Jeho muzikantskú dráhu približuje aj trojkompilácia s názvom Ivan Mládek & Banjo Band: Jožin z bažin a dalších 80 písní, ktorá vyšla koncom januára 2012 v edícii Zlatá kolekce. Do života ju Mládkovi uviedol dlhoročný partner z pódia Luděk Sobota.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

Ako správne polievať svoju záhradu: Takto si ušetríte vodu aj námahu

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Ak dodržíte tieto rady, pri polievaní svojej záhrady ušetríte nielen čas, ale aj peniaze.

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

Aká teplota najviac vyhovuje banánom? Takto vydržia najdlhšie

VČERA - 6:43Zaujímavosti

Nutrične bohaté ovocie je potrebné skladovať v správnych podmienkach, inak sa rýchlo pokazí. Viete, aká teplota najviac vyhovuje banánom?

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

Prečo sa zlodeji na dovolenke zamerali práve na vás? Týmto priťahujete pozornosť

20:27 28.04.2024Zaujímavosti

Zlodeji v obľúbených dovolenkových destináciách si obvykle vyberajú obete podľa troch indícií. Zistite, či ich sami nechtiac nelákate.

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

9 najčastejších zbytočností, ktoré spôsobujú dopravné nehody

19:38 28.04.2024Zaujímavosti

K potenciálnym nebezpečenstvám na cestách patrí nielen divá zver a bezohľadní vodiči. Veľakrát sa smrtiace nástrahy skrývajú aj v drobnostiach.

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

Spievajúcu fontánu v centre Košíc po rozsiahlej obnove uviedli do prevádzky

11:49 28.04.2024Zaujímavosti

Ikonickú Spievajúcu fontánu na Hlavnej ulici v Košiciach po najväčšej obnove v jej 38-ročnej histórii opäť uviedli do prevádzky.