Alergia na čokoládu: Príznaky, ktoré by ste nemali prehliadať

Sú pre vás opísané symptómy známe? Neignorujte ich.
Čokoláda patrí medzi najobľúbenejšie dezerty a maškrty na svete. Nie však pre všetkých. Existuje tiež mnoho ľudí, ktorí sú alergickí na čokoládu alebo prísady v nej. Patríte medzi nich?
Symptómy alergie
Alergia na čokoládu a zvýšená senzitivita pri príjme čokolády nie sú rovnaké problémy a na to treba dbať. Pretože pokiaľ ste skutočne alergickí na čokoládu, váš imunitný systém vám vysiela jasné správy. Prejavuje sa to hlavne zvýšenou tvorbou histamínu v krvi. Prejavy alergie sa podpisujú hlavne na:
- očiach
- nose
- hrdle
- pľúcach
- koži
- tráviacom systéme
Pokiaľ teda máte alergiu na čokoládu, podpíše sa na to na zvýšenej alergickej reakcií práve v spomenutých oblastiach. Je potrebné si všimnúť, či priamo po konzumácií čokolády nespozorujete uvedené symptómy:
- žihľavka
- dýchavičnosť
- kŕče v žalúdku
- opuch pier, jazyka alebo hrdla
- pocit na zvracanie a zvracanie
- sipot v hrudníku/ na pľúcach
Čítajte: Alergia na potraviny
Uvedené symptómy môžu byť totiž súčasťou anafylaxie, a teda najťažšej alergickej reakcie, ktorú sprevádzajú uvedené symptómy, niekedy hneď po zjedení danej potraviny, inokedy po pár minútach či hodinách. Často sa podcenenie alergie nevyhne tragédií.
Nie alergia, ale senzitivita
Zvýšená senzitivita pri príjme čokolády nie je smrteľná a imunitný systém na ňu nereaguje žiadnymi signálmi. Znamená to, že pri príjme menšej dávky čokolády vaše telo nereaguje, problém nastáva pri vyššom príjme. Väčšinou je zvýšená citlivosť na čokoládu alebo látky v nej sprevádzaná:
- plynatosťou
- akné
- bolesťou hlavy alebo migrénou
- vyrážkami
- bolesťami žalúdka
Príčina
Je viac ako pravdepodobné, že vaša alergia na čokoládu je skôr alergiou na hlavnú zložku čokolády a tou je kakao. Takisto však nesmieme zabúdať na ďalšie hlavné ingrediencie čokolády, ako mlieko, orechy, pšenica, ktoré môžu byť takisto príčinami reakcií vášho tela, keďže vaše telo vás môže upozorňovať na celiakiu alebo gluténovú intoleranciu, ktorou v skutočnosti trpí.
Prečítajte si: Intolerancia lepku: 8 symptómov
Rizikové faktory a strava
Reakcia tela na čokoládu, však môže upozorňovať aj na iné látky, ako napríklad kofeín v čokoláde, ktorý môže spôsobovať trasenie, bolesť hlavy, zvýšený krvný tlak, problémy so spánkom alebo celkovú slabosť tela.
Zaujímavosťou je, že čokoláda môže vyvolávať problémy aj u ľudí alergických na nikel, keďže obsahuje vysoké množstvo práve tohto kovu a počet ľudí alergických na nikel sa odhaduje až na 15% na celom svete!
Pokiaľ pociťujte niektoré z uvedených symptómov, vylúčte čokoládu zo stravy alebo prehodnoťte či váš stav nevyvolávajú iné látky, ktoré čokoládu tvoria. Pokiaľ sa čokolády nedokážete vzdať siahnite po karobe alebo “svätojánskom chlebe”, ktorý dokonale imituje farbu a chuť čokolády. Karob môžte využiť v akomkoľvek recepte s čokoládou a navyše obsahuje vysoké množstvo vlákniny, málo tukov a cukrov a okrem iného neobsahuje kofeín. Je teda zdravou náhradou čokolády.
Pokiaľ zaznamenáte akékoľvek prejavy, ktoré sme opísali, navštívte alergiológa, ktorý prostredníctvom vyšetrenia, krvných testov dokáže určiť príčinu reakcií vašeho tela a dokáže vám pomôcť s diétou. Alergia na čokoládu je ojedinelá, je teda možné, že váš alergiológ vyhodnotí, že vaše telo reaguje na inú látku ako napríklad mlieko alebo orechy.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.