Môže nám káva pomôcť žiť dlhšie?

Odhaľte zaujímavé zdravotné benefity, ktoré nám prináša pitie kvalitnej kávy.
Už roky sa diskutuje o tom, či má káva na naše telo pozitívny alebo negatívny vplyv. Veľa pritom záleží od jej kvality, spôsobu prípravy a aj od množstva, ktoré denne skonzumujeme.
Kvalitné kávové zrná sú plné antioxidantov a kofeínu, ale aj riboflavínu (vitamín B2), kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a draslíka, horčíka, niacínu a mangánu. Aké zdravotné benefity nám ale káva dokáže skutočne priniesť a je niečo pravdy na tom, že predlžuje život a chráni nás pred niektorými ochoreniami?
Káva a dlhší život
Keďže káva má silné antioxidačné účinky, chráni nás pred pôsobením voľných radikálov, ktoré môžu narušiť a oslabiť imunitu. Podľa veľkej štúdie z roku 2012 sa konzumácia kávy nepriamo spája s celkovým znížením skorej úmrtnosti. Tento fakt platil dokonca aj u ľudí, ktorí nedodržiavali zdravý životný štýl (napríklad neraňajkovali a necvičili pravidelne).
Novšia štúdia z roku 2015 dokladuje, že u pravidelných konzumentov kvalitnej čiernej kávy sú znížené riziká rozvinutia kardiovaskulárnych a neurologických ochorení.
Ako chráni srdce
Pokiaľ to s konzumáciou kávy nepreháňate a nemáte problémy s tlakom, fytochemikálie, ktoré káva obsahuje, prospejú zdraviu srdca. Takto môžete zabrániť aj vzniku koronárnej choroby srdca.
Na konzumáciu kávy si ale dávajte pozor v spojitosti so stresom. Vo vyššom veku sa totiž spája
Pomáha pečeni
Obmedzená konzumácia kávy sa spája aj so zdravou pečeňou. Káva totiž pôsobí hepatoprotektívne, čo znamená, že bráni škodlivým látkam usádzať sa v pečeni a celkovo v organizme. Kofeín je tiež známy ako silný stimulant metabolizácie tuku. Chráni teda aj pred vznikom steatózy pečene.
Niektoré výskumy tiež uvádzajú, že káva dokáže spomaliť aj progres cirhózy pečene (najmä ak ju spôsobuje alkohol). To ale nie je dôvod na nadmernú konzumáciu alkoholu a následné „liečenie“ pečene kávou.
Proti žlčovým kameňom
Ide o veľmi bolestivý zdravotný problém, ktorému ale môžete predchádzať aj s pomocou pravidelnej konzumácie kvalitnej kávy. V tomto prípade žlčníku pomáhajú antioxidačné a metabolické účinky kávy.
Chráni pred Parkinsonom?
Parkinsonova choroba je druhé najčastejšie sa vyskytujúce neurodegeneratívne ochorenie. A keďže zatiaľ neexistuje žiadna účinná liečba, lekári a vedci sa sústreďujú na to, ako vzniku tejto choroby predchádzať. Svoju úlohu pritom môže zohrávať aj konzumácia kávy, keďže podľa viacerých prieskumov sa u pravidelných konzumentov kávy toto ochorenie vyskytuje menej často než u ľudí, ktorí kávu vôbec nepijú.
Pokiaľ si chcete tieto zdravotné benefity skutočne užiť, odporúčame vám investovať do kvalitnej kávy. Denne by ste nemali skonzumovať viac ako dve šálky a mali by ste piť iba čiernu, bez mlieka alebo cukru.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.