• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 29.2.2024Meniny má Radomír
12°Bratislava

Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

  • 20:06 11.08.2015
  • Bratislava
Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

Ranná káva má zázračnú schopnosť prebrať nás. A niektorých ľudí aj prehnať – na záchod. Čo spôsobuje, že káva má laxatívny účinok na určitých jedincov? Tento fenomén vedcov tak fascinoval, že sa mu rozhodli venovať niekoľko výskumov a štúdií. Poďme sa pozrieť na zistenia.

Vďaka kofeínu patrí káva ku každodennému štartu dňa pre mnohých ľudí. Šálkou kávy ale ranná rutina nekončí, niektorí z nás ešte musia navštíviť toaletu. Tentoraz ale nehovoríme o jej močopudnom účinku, ale laxatívnom.

Čítajte: Účinky kofeínu: Omladzuje, zoštíhľuje a lieči

Skupina ľudí, ktorej sa to týka, je menšia než by ste si mysleli – patrí tu iba tretina konzumentov kávy, pričom podľa výskumov a dotazníkov prevládajú muži.

Kofeín za to nemôže

Počas prvých výskumov sa predpokladalo, že laxatívny účinok kávy spôsobuje kofeín. Lenže toto tvrdenie vyvrátil fakt, že na záchod utekali ľudia aj po konzumácii bezkofeínovej kávy. Naviac, ak by za tým bol kofeín, laxatívny účinok by mala aj kola alebo energetický nápoj.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

Vedci zatiaľ nedokážu presne určiť, ktorá z vyše 1 000 rôznych látok v káve spôsobuje jej laxatívne účinky. Vedia ale opísať, ako sa táto látka správa v našom tráviacom trakte.

Ako to teda funguje?

Kyseliny v káve (najmä kyselina cholorogénová) účinkujú na náš žalúdok tak, že podporia vylučovanie vyššej hladiny žalúdočnej kyseliny a celkovo kyselín v tráviacom trakte. To vedie žalúdok k tomu, aby svoj obsah rýchlejšie presunul do čriev. Tam ale účinky kávy nekončia.

Ďalší výskum totiž ukázal, že káva má účinky aj na pohyby v hrubom čreve a to už za štyri minúty od konzumácie. Dokáže zdvihnúť hladiny cholecystokinínu a gastrínu, čo sú kľúčové látky pri rozkladaní potravy a jej následnom vylučovaní z tráviaceho traktu.

Záverom

Zdá sa teda, že určité látky v káve (nie kofeín) dokážu stimulovať tvorbu kyselín v našom tráviacom trakte. Kombinácia týchto kyselín spôsobuje, že obsah nášho žalúdka sa spracúva a presúva do hrubého čreva omnoho rýchlejšie, (už za štyri minúty) než pri konzumácii iných potravín a nápojov.

Ostáva ešte zistiť, ktorá z látok v káve má tieto laxatívne účinky.

Zdroj: Info.sk, DK, iflscience.com, huffingtonpost.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

9:14 26.02.2024Zdravie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

18:41 24.02.2024Zdravie

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

Obľúbený vitamín zvyšuje riziko demencie, varujú vedci. Nachádza sa vo viacerých obilninách

7:36 22.02.2024Zdravie

Štúdia spojila užívanie vitamínu s vyšším riziko demencie.

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

Kyslá kapusta obsahuje viacero látok prospešných pre zdravie človeka

9:22 19.02.2024Zdravie

Kyslá kapusta obsahuje viacero vitamínov či minerálov prospešných pre zdravie človeka.

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

Smartfóny spôsobujú problémy aj u rodičov. Takto škodia svojim deťom

6:52 19.02.2024Zdravie

Rodičia, ktorí používajú smartfóny, môžu uškodiť svojim deťom v tínedžerskom veku.