• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

  • 20:06 11.08.2015
  • Bratislava
Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

Ranná káva má zázračnú schopnosť prebrať nás. A niektorých ľudí aj prehnať – na záchod. Čo spôsobuje, že káva má laxatívny účinok na určitých jedincov? Tento fenomén vedcov tak fascinoval, že sa mu rozhodli venovať niekoľko výskumov a štúdií. Poďme sa pozrieť na zistenia.

Vďaka kofeínu patrí káva ku každodennému štartu dňa pre mnohých ľudí. Šálkou kávy ale ranná rutina nekončí, niektorí z nás ešte musia navštíviť toaletu. Tentoraz ale nehovoríme o jej močopudnom účinku, ale laxatívnom.

Čítajte: Účinky kofeínu: Omladzuje, zoštíhľuje a lieči

Skupina ľudí, ktorej sa to týka, je menšia než by ste si mysleli – patrí tu iba tretina konzumentov kávy, pričom podľa výskumov a dotazníkov prevládajú muži.

Kofeín za to nemôže

Počas prvých výskumov sa predpokladalo, že laxatívny účinok kávy spôsobuje kofeín. Lenže toto tvrdenie vyvrátil fakt, že na záchod utekali ľudia aj po konzumácii bezkofeínovej kávy. Naviac, ak by za tým bol kofeín, laxatívny účinok by mala aj kola alebo energetický nápoj.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

Vedci zatiaľ nedokážu presne určiť, ktorá z vyše 1 000 rôznych látok v káve spôsobuje jej laxatívne účinky. Vedia ale opísať, ako sa táto látka správa v našom tráviacom trakte.

Ako to teda funguje?

Kyseliny v káve (najmä kyselina cholorogénová) účinkujú na náš žalúdok tak, že podporia vylučovanie vyššej hladiny žalúdočnej kyseliny a celkovo kyselín v tráviacom trakte. To vedie žalúdok k tomu, aby svoj obsah rýchlejšie presunul do čriev. Tam ale účinky kávy nekončia.

Ďalší výskum totiž ukázal, že káva má účinky aj na pohyby v hrubom čreve a to už za štyri minúty od konzumácie. Dokáže zdvihnúť hladiny cholecystokinínu a gastrínu, čo sú kľúčové látky pri rozkladaní potravy a jej následnom vylučovaní z tráviaceho traktu.

Záverom

Zdá sa teda, že určité látky v káve (nie kofeín) dokážu stimulovať tvorbu kyselín v našom tráviacom trakte. Kombinácia týchto kyselín spôsobuje, že obsah nášho žalúdka sa spracúva a presúva do hrubého čreva omnoho rýchlejšie, (už za štyri minúty) než pri konzumácii iných potravín a nápojov.

Ostáva ešte zistiť, ktorá z látok v káve má tieto laxatívne účinky.

Zdroj: Info.sk, DK, iflscience.com, huffingtonpost.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.