• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

  • 19:37 13.10.2016
  • Bratislava
Čokoláda: 10 spôsobov, ako vám prospieva

Prinášame vám desať dobrých dôvodov, prečo čokoláda nemusí byť hriech.

Čokoláde sa mnohí ľudia vyhýbajú, kvôli jej vysokému obsahu kalórií, ale mnoho štúdií naznačuje, že má aj pôsobivú škálu zdravotných výhod.

Kvalitná tmavá čokoláda, ktorá obsahuje 70% alebo viac kakaa, je plná antioxidantov a vitamínov. Pri pravidelnej miernej konzumácii nám preto môže naozaj prospievať.

Tu je top 10 prínosov pre zdravie:

1. Nálada

Čokoláda obsahuje tryptofán, chemickú látku, ktorá pomáha produkovať serotonín. Serotonín vám následne zlepšuje náladu

2. Zuby

Kakaové maslo obsiahnuté v čokoláde v skutočnosti pokrýva zuby ochranným filmom, ktorý môže pomôcť proti hromadeniu plaku a baktérií.

3. Krv

V štúdii z roku 2012, ktorá skúmala údaje týkajúce sa zdravotných výhod čokolády, vedci zistili, že môže stimulovať steny ciev produkciou oxidu dusnatého, vďaka čomu sa uvoľnia. Inými slovami, čokoláda má vazodilatačné účinky a pomáha prietoku krvi v žilách. Môže tak pomôcť znížiť krvný tlak.

4. Koža

Tmavá čokoláda je plná antioxidantov, vitamínov, stopových prvkov a flavonoidov. Tie zlepšujú prekrvenie kože, hydratáciu a chránia pred poškodením od slnka.

5. Cukor

Kvalitná čokoláda môže naplniť vaše túžby po sladkostiach. Podľa neurovedca Willa Clowera jeden malý štvorček čokolády pred jedlom spustí hormóny, ktoré hovoria mozgu, že ste plní, a pomáha tak predchádzať prejedaniu.

6. Mozog

Podľa štúdií na Harvard Medical School čokoláda zlepšuje prietok krvi do častí mozgu, a preto zlepšuje kognitívne funkcie.

Flavonoidy, horčík a kakaový extrakt s názvom lavado môže pomôcť zabrániť poškodeniu nervov a úbytku kognitívnych funkcií u pacientov s Alzheimerovou chorobou. Tiež všeobecne zlepšuje pamäť, najmä u ľudí nad 70 rokov.

7. Vek

Antioxidanty v čokoláde môžu pomôcť spomaliť proces starnutia, pretože neutralizujú voľné radikály, ktoré prispievajú k rýchlemu starnutiu.

Kanadská štúdia tiež zistila, že ľudia, ktorí pravidelne konzumovali čokoládu, mali približne o 20 percent menšiu pravdepodobnosť, že utrpia mozgovú mŕtvicu, a takmer o 50 percent menšiu pravdepodobnosť, že následkom mŕtvice zomrú.

8. Srdce

Štúdia zverejnená v Journal of Nutrition zistila, že čokoláda môže znížiť hladinu LDL cholesterolu v krvi. Podľa inej štúdie v BMJ čokoláda môže tiež znížiť riziko srdcových ochorení o jednu tretinu.

Primeraná spotreba čokolády teda môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

9. Stres

Podľa štúdie z roku 2009 môže kakao skutočne pomôcť znížiť hladinu stresového hormónu.

10. Úsmev detí

Zaujímavá fínska štúdia naznačila, že matky, ktoré konzumujú horkú čokoládu počas tehotenstva, majú statočnejšie deti, ktoré sa viac usmievajú.

Zdroj: Info.sk, TM, health.harvard.edu, onlinelibrary.wiley.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.