Baklažánová šťava: Skvelá prevencia cukrovky a srdcových chorôb

Viete, ako si pripraviť šťavu z tejto mimoriadne zdravej zeleniny? Je na čase to vyskúšať.
Baklažány sú vynikajúcim zdrojom kyseliny listovej, draslíka, mangánu a vlákniny. Sú tiež dobrým zdrojom medi, fosforu, horčíka, kyseliny pantoténovej, vitamínu C, K, B6, niacínu a tiamínu.
Čítajte: Málo známy, ale zdravý baklažán
Baklažánová šťava je mimoriadne prospešná pre kardiovaskulárne zdravie, zlepšuje krvný obeh a znižuje krvný tlak kvôli prítomnosti fytochemických látok, známych ako terpény. Znižuje hladiny cholesterolu v krvi, čím sa znižuje riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice. Baklažán je tiež bohatý na vitamín K, ktorý je užitočný pri znižovaní tvorby krvných zrazenín.
Ako na to
Nakrájajte baklažán na tenké plátky a dajte ich do odšťavovača. Ak nemáte doma odšťavovač, je možné rozdrviť baklažán lyžicou a tekutinu scediť. Šťavu následne vypite. Ak sa vám jej chuť nepáči, môžete ju kombinovať s inými čerstvými džúsmi.
Zdravotné výhody pitia baklažánovej šťavy
Prevencia rakoviny
Bolo preukázané, že baklažánový extrakt je veľmi účinný pri liečbe rakoviny kože. Obsahuje polyfenoly, ktoré vykazujú protirakovinové účinky. Obsahuje tiež antokyany a zlúčeninu kyseliny chlorogenovej. Zároveň má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Čítajte: 12 najlepších potravín, ktoré ničia rakovinové bunky
Chráni bunky tela pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a tým dokáže zabrániť rastu nádoru a šíreniu rakovinových buniek. Taktiež stimuluje detoxikačné enzýmy v bunkách a podporuje zánik buniek rakoviny.
Prevencia cukrovky
Vzhľadom na vysoký obsah vlákniny a malého množstva rozpustných sacharidov, sú baklažány ideálnou stravou pri liečbe diabetu. Baklažánový extrakt môže inhibovať enzým, ktorý spôsobuje diabetes 2. typu tým, že riadi vstrebávanie glukózy a znižuje krvný tlak.
Chráni membrány mozgových buniek
Fytonutrienty nájdené v baklažáne dokážu chrániť membrány mozgových buniek pred poškodením. Draslík v baklažáne tiež pôsobí vazodilatačne a zároveň prospieva mozgu.
Dobrá pre srdce
Baklažány sú bohaté na vitamín C, vitamín B6, vlákninu, draslík a fytonutrienty. Tieto živiny zlepšujú vaše zdravie srdca a bránia rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. Flavonoidy nájdené v baklažáne dokážu znížiť riziko srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice.

Pozor na alkohol v teplom počasí. Jeho účinok je iný ako v zime
Vyššie teploty a dlhšie dni ovplyvňujú aj spôsob, akým telo spracúva skonzumovaný alkohol.

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie
Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu
Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy
Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?
Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.