• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
11°Bratislava

Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

  • 20:10 12.08.2016
  • Bratislava
Otrava jedlom: Príznaky a prevencia

Otrava jedlom nie je nič príjemné. Prečítajte si, ktoré jedlá ju najčastejšie spôsobujú, ako spoznáte jej symptómy a ako sa jej dá účinne predchádzať.

Čo je to otrava jedlom?

Je to ochorenie, ktoré spôsobí konzumácia kontaminovaného jedla. Väčšinou nie je potrebné vyhľadať lekára, pokiaľ nejde o nákazu salmonelózou. Otravu ale nespôsobujú iba baktérie ako E-coli a salmonela, ale aj vírusy.

Príznaky otravy jedlom

  • Nevoľnosť, zvracanie
  • Hnačky
  • Kŕče a bolesti brucha, žalúdka
  • Teplota, zimnica
  • Bolesť svalov a strata chuti do jedla

Z čoho dostávame otravu jedlom najčastejšie?

  • Tepelne nedostatočne spracované jedlo (najmä mäso, kvôli baktériám E-coli a salmonele)
  • Zmrzlina a vajíčka (sú často zdrojom salmonelózy)
  • Nesprávne skladovanie potravín (napríklad mimo chladničky)
  • Surové/nepasterizované mlieko
  • Potravina prišla do styku s nakazeným človekom, „bacilonosičom“
  • Potraviny prišli do styku s baktériou na nečistom povrchu (napríklad na krájacej doske)

Čo robiť, keď máme otravu jedlom

Pite veľa tekutín, najlepšie obyčajnú vodu, nesladené čaje alebo vývar. Vynechajte ale perlivé a sladené nápoje, ktoré môžu trávenie ešte viac podráždiť. Ak máte hnačky a zvraciate, dopĺňajte si stratené minerály iónovými nápojmi.

Keď zvládnete tuhú stravu, pridajte ľahko stráviteľné jedlá. Vyhnite sa ale surovinám s vysokým obsahom vlákniny, tiež ťažkým a mastným jedlám. Jedzte so zvýšenou opatrnosťou ešte aspoň dva dni po tom, ako vám bolo zle.

Čítajte: Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

Ak je ale zvracanie intenzívne, teplota neklesá ani po pár dňoch a máte problém v sebe udržať hocakú potravu, navštívte lekára!

Prevencia voči otrave jedlom

  • Vždy si pred aj po príprave jedla dôkladne umývajte ruky.
  • Nikdy nejedzte surové jedlá, ktoré obsahujú bielkoviny (mlieko, vajcia, ryby, mäso).
  • Mäso doma pečte a varte dovtedy, kým nezmizne červené zafarbenie a nezačne sa ľahko oddeľovať.
  • Neochutnávajte jedlo pred varením a už vôbec nepite šťavu zo surového mäsa.
  • Konzervy pred otvorením umyte.
  • Meňte častejšie špongiu na umývanie riadu. Dosku, kde krájate mäso umývajte dôkladne, rovnako nože.
  • Mäso sa snažte rozmrazovať v chladničke.
  • Ak už máte príznaky otravy, nesnažte sa umelo zastaviť zvracanie alebo hnačku. Kontaminované potraviny a baktérie by sa totiž mali z tela dostať von.

Kedy vás naposledy potrápil podobný problém a čo otravu jedlom spôsobilo?

Zdroj: Info.sk, DK, mercola.com, webmd.com, health.com Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.