• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 4.3.2024Meniny má Kazimír
Bratislava

Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

  • 19:23 11.08.2016
  • Bratislava
Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

Tu je šesť druhov najviac rizikových potravín, kvôli ktorým sa môžete ocitnúť v nemocnici.

Advokát Bill Marler už viac ako 20 rokov pracuje na súdnych sporoch zameraných na otravu jedlom. A práve po všetkých tých skúsenostiach sa rozhodol, že niektoré potraviny už viac nebude jesť.

Marler, ktorý pracuje na žalobách siete reštaurácii Chipotle po šírení nákazy E. coli a norovirovusom, prezradil pre Health Insider, aké potraviny vynechal zo svojej stravy. Pre svojich klientov vysúdil už viac ako $600 miliónov a hovorí, že jeho skúsenosti ho presvedčili, že tieto potraviny nestoja za to riziko:

1. Surové ustrice a mäkkýše

Marler hovorí, že videl viac alimentárnych ochorení súvisiacich s mäkkýšmi v posledných piatich rokoch, ako v dvoch predchádzajúcich desaťročiach. Môže za to otepľovanie vôd. To podporuje rast mikróbov, ktoré končia v surových ustriciach, ktoré ľudia s obľubou jedia.

2. Predkrájaná alebo predumytá zelenina a ovocie

Balené šaláty a nakrájané ovocie je síce pohodlné, ale čím viac ľudí manipuluje a spracúva jedlo, tým väčšia je šanca na kontamináciu.

3. Surové klíčky

Ochorenia po klíčkoch sú prekvapivo bežné. V posledných dvoch desaťročiach sa objavilo viac ako 30 bakteriálnych epidémií, predovšetkým salmonely a E. coli.

4. Surové mäso

Marler si objednáva svoje steaky prepečené na nie menej ako “medium-well”. Podľa odborníka musí byť mäso varené na 160 stupňoch, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť E. coli alebo salmonellu.

5. Neuvarené vajcia

Podľa Marlera je dnes šanca dostať otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, ale stále nehodlá nič riskovať.

6. Nepasterizované mlieko a džúsy

Mnoho ľudí presadzuje konzumáciu surového mlieka, pretože podľa nich pasterizácia ničí živiny. Marler hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu predstavovať zvýšené riziko kontaminácie baktériami, vírusmi a parazitmi.

Zdroj: Info.sk, TM, uk.businessinsider.com, independent.co.uk, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Sklerózou multiplex trpia častejšie ženy

Sklerózou multiplex trpia častejšie ženy

VČERA - 21:16Zdravie

Skleróza multiplex častejšie postihuje ženy ako mužov. Predpokladá sa, že by za to mohli zodpovedať pohlavné hormóny.

Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

Cestoviny nie sú nezdravé, takejto príprave sa však vyhnite

VČERA - 18:08Zdravie

Cestoviny ako také netreba zatracovať. Ak sa však chcete vyhnúť negatívnym zdravotným následkom ich konzumácie, jedzte ich podľa odporúčaní odborníkov.

Neurológ: Nikdy nepite kávu s mliekom! Takéto to má následky na črevá a mozog

Neurológ: Nikdy nepite kávu s mliekom! Takéto to má následky na črevá a mozog

VČERA - 6:31Zdravie

Káva sa obvykle považuje za celkom zdravý nápoj. Zvrat nastáva, ak ju pijete spolu s ochucovadlom.

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

Účinnosť liekov ovplyvňujú aj potraviny, tieto sú najzásadnejšie

9:14 26.02.2024Zdravie

Účinnosť a bezpečnosť lieku môžu ovplyvniť aj interakcie s potravinami.

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

Toto jedlo je pre zuby horšie ako sladkosti

18:41 24.02.2024Zdravie

Častá konzumácia tohto typu jedál zvyšuje riziko zubných kazov, upozorňuje dentálna hygienička.