• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 22.3.2023Meniny má Benadik
10°Bratislava

Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

  • 19:23 11.08.2016
  • Bratislava
Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

Tu je šesť druhov najviac rizikových potravín, kvôli ktorým sa môžete ocitnúť v nemocnici.

Advokát Bill Marler už viac ako 20 rokov pracuje na súdnych sporoch zameraných na otravu jedlom. A práve po všetkých tých skúsenostiach sa rozhodol, že niektoré potraviny už viac nebude jesť.

Marler, ktorý pracuje na žalobách siete reštaurácii Chipotle po šírení nákazy E. coli a norovirovusom, prezradil pre Health Insider, aké potraviny vynechal zo svojej stravy. Pre svojich klientov vysúdil už viac ako $600 miliónov a hovorí, že jeho skúsenosti ho presvedčili, že tieto potraviny nestoja za to riziko:

1. Surové ustrice a mäkkýše

Marler hovorí, že videl viac alimentárnych ochorení súvisiacich s mäkkýšmi v posledných piatich rokoch, ako v dvoch predchádzajúcich desaťročiach. Môže za to otepľovanie vôd. To podporuje rast mikróbov, ktoré končia v surových ustriciach, ktoré ľudia s obľubou jedia.

2. Predkrájaná alebo predumytá zelenina a ovocie

Balené šaláty a nakrájané ovocie je síce pohodlné, ale čím viac ľudí manipuluje a spracúva jedlo, tým väčšia je šanca na kontamináciu.

3. Surové klíčky

Ochorenia po klíčkoch sú prekvapivo bežné. V posledných dvoch desaťročiach sa objavilo viac ako 30 bakteriálnych epidémií, predovšetkým salmonely a E. coli.

4. Surové mäso

Marler si objednáva svoje steaky prepečené na nie menej ako “medium-well”. Podľa odborníka musí byť mäso varené na 160 stupňoch, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť E. coli alebo salmonellu.

5. Neuvarené vajcia

Podľa Marlera je dnes šanca dostať otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, ale stále nehodlá nič riskovať.

6. Nepasterizované mlieko a džúsy

Mnoho ľudí presadzuje konzumáciu surového mlieka, pretože podľa nich pasterizácia ničí živiny. Marler hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu predstavovať zvýšené riziko kontaminácie baktériami, vírusmi a parazitmi.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TM, uk.businessinsider.com, independent.co.uk, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako vplýva jablčný ocot na psoriázu. Skutočne ju dokáže liečiť?

Ako vplýva jablčný ocot na psoriázu. Skutočne ju dokáže liečiť?

DNES - 7:24Zdravie

Jablčný ocot si mnohí ľudia trpiaci psoriázou nanášajú na telo a pokožku hlavy.

Prejedanie počas tehotenstva ovplyvňuje mozog dieťaťa. Následky sú na celý život

Prejedanie počas tehotenstva ovplyvňuje mozog dieťaťa. Následky sú na celý život

VČERA - 21:45Zdravie

Nadbytok kalórií počas vývoja môže zmeniť mozog dieťaťa a podnietiť prejedanie v dospelosti.

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie

Táto riasa dokáže zmierniť bolesti brucha a nadúvanie

9:05 19.03.2023Zdravie

Riasa pomáha aj ľuďom so syndrómom dráždivého čreva.

Nebezpečný emfyzém vám môže prederaviť pľúca. Ako ho rozoznať od menej závažných ochorení?

Nebezpečný emfyzém vám môže prederaviť pľúca. Ako ho rozoznať od menej závažných ochorení?

21:10 18.03.2023Zdravie

Sťažené dýchanie je len jeden z varovných príznakov emfyzému pľúc. Naučte sa odlišovať toto nebezpečné ochorenie od iných, menej závažných.

Matcha čaj má prekvapivý vplyv na psychiku

Matcha čaj má prekvapivý vplyv na psychiku

20:25 18.03.2023Zdravie

Obľúbený prášok má účinok aj na duševné zdravie.