• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

  • 19:23 11.08.2016
  • Bratislava
Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy

Tu je šesť druhov najviac rizikových potravín, kvôli ktorým sa môžete ocitnúť v nemocnici.

Advokát Bill Marler už viac ako 20 rokov pracuje na súdnych sporoch zameraných na otravu jedlom. A práve po všetkých tých skúsenostiach sa rozhodol, že niektoré potraviny už viac nebude jesť.

Marler, ktorý pracuje na žalobách siete reštaurácii Chipotle po šírení nákazy E. coli a norovirovusom, prezradil pre Health Insider, aké potraviny vynechal zo svojej stravy. Pre svojich klientov vysúdil už viac ako $600 miliónov a hovorí, že jeho skúsenosti ho presvedčili, že tieto potraviny nestoja za to riziko:

1. Surové ustrice a mäkkýše

Marler hovorí, že videl viac alimentárnych ochorení súvisiacich s mäkkýšmi v posledných piatich rokoch, ako v dvoch predchádzajúcich desaťročiach. Môže za to otepľovanie vôd. To podporuje rast mikróbov, ktoré končia v surových ustriciach, ktoré ľudia s obľubou jedia.

2. Predkrájaná alebo predumytá zelenina a ovocie

Balené šaláty a nakrájané ovocie je síce pohodlné, ale čím viac ľudí manipuluje a spracúva jedlo, tým väčšia je šanca na kontamináciu.

3. Surové klíčky

Ochorenia po klíčkoch sú prekvapivo bežné. V posledných dvoch desaťročiach sa objavilo viac ako 30 bakteriálnych epidémií, predovšetkým salmonely a E. coli.

4. Surové mäso

Marler si objednáva svoje steaky prepečené na nie menej ako “medium-well”. Podľa odborníka musí byť mäso varené na 160 stupňoch, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť E. coli alebo salmonellu.

5. Neuvarené vajcia

Podľa Marlera je dnes šanca dostať otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, ale stále nehodlá nič riskovať.

6. Nepasterizované mlieko a džúsy

Mnoho ľudí presadzuje konzumáciu surového mlieka, pretože podľa nich pasterizácia ničí živiny. Marler hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu predstavovať zvýšené riziko kontaminácie baktériami, vírusmi a parazitmi.

Zdroj: Info.sk, TM, uk.businessinsider.com, independent.co.uk, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné

VČERA - 21:55Zdravie

Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

VČERA - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

9:04 24.04.2024Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.