Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy
![Expert na otravu jedlom: 6 potravín, ktoré už nikdy nezje a nemali by ste ani vy](https://data.info.sk/photo/article/2016/08/111958/o_phpQiEuCt.jpg)
Tu je šesť druhov najviac rizikových potravín, kvôli ktorým sa môžete ocitnúť v nemocnici.
Advokát Bill Marler už viac ako 20 rokov pracuje na súdnych sporoch zameraných na otravu jedlom. A práve po všetkých tých skúsenostiach sa rozhodol, že niektoré potraviny už viac nebude jesť.
Marler, ktorý pracuje na žalobách siete reštaurácii Chipotle po šírení nákazy E. coli a norovirovusom, prezradil pre Health Insider, aké potraviny vynechal zo svojej stravy. Pre svojich klientov vysúdil už viac ako $600 miliónov a hovorí, že jeho skúsenosti ho presvedčili, že tieto potraviny nestoja za to riziko:
1. Surové ustrice a mäkkýše
Marler hovorí, že videl viac alimentárnych ochorení súvisiacich s mäkkýšmi v posledných piatich rokoch, ako v dvoch predchádzajúcich desaťročiach. Môže za to otepľovanie vôd. To podporuje rast mikróbov, ktoré končia v surových ustriciach, ktoré ľudia s obľubou jedia.
2. Predkrájaná alebo predumytá zelenina a ovocie
Balené šaláty a nakrájané ovocie je síce pohodlné, ale čím viac ľudí manipuluje a spracúva jedlo, tým väčšia je šanca na kontamináciu.
3. Surové klíčky
Ochorenia po klíčkoch sú prekvapivo bežné. V posledných dvoch desaťročiach sa objavilo viac ako 30 bakteriálnych epidémií, predovšetkým salmonely a E. coli.
4. Surové mäso
Marler si objednáva svoje steaky prepečené na nie menej ako “medium-well”. Podľa odborníka musí byť mäso varené na 160 stupňoch, aby sa zabili všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť E. coli alebo salmonellu.
5. Neuvarené vajcia
Podľa Marlera je dnes šanca dostať otravu jedlom zo surových vajec oveľa nižšia ako pred 20 rokmi, ale stále nehodlá nič riskovať.
6. Nepasterizované mlieko a džúsy
Mnoho ľudí presadzuje konzumáciu surového mlieka, pretože podľa nich pasterizácia ničí živiny. Marler hovorí, že pasterizácia nie je nebezpečná, ale surové nápoje môžu predstavovať zvýšené riziko kontaminácie baktériami, vírusmi a parazitmi.
![V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252096/s_CsmEe4O.jpg)
V slovenských povrchových vodách sa vyskytujú vibriá, môžu spôsobiť hnačku či infekciu
V slovenských povrchových vodách, využívaných na kúpanie, sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.
![Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/252091/s_Wfg4Dzu.jpg)
Prečo by ste v lete nemali spávať bez pyžama? Toto si o tom myslia lekári
Horúce letné teploty nie sú dôvodom, pre ktorý sa oplatí odhodiť pyžamo. Lekári vysvetľujú, prečo je to nebezpečné.
![Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251868/s_phpokjUsp.jpg)
Suché pery sú príznakom deficitu vitamínov: Tieto živiny si musíte doplniť
Ak vás trápia suché pery aj v teplejších mesiacoch, na vine môže byť nedostatok dôležitých vitamínov a minerálov.
![Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251794/s_phpQKxDfW.jpg)
Toto by ste nikdy nemali robiť na pláži, môže vám ísť o život
Bežná plážová aktivita môže byť pre vašu rodinu smrteľná.
![Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina](https://data.info.sk/photo/article/2024/07/251746/s_phpnwwJ9Q.jpg)
Pozor na červené bodky na koži, takto sa z nich môže stať rakovina
Video zachytáva rozvoj rakoviny kože.