• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 6.5.2025Meniny má Hermína
13°Bratislava

Šalotka: Sladká sestra cibule, ktorá znižuje riziko mnohých chorôb

  • 18:45 20.07.2016
  • Bratislava
Šalotka: Sladká sestra cibule, ktorá znižuje riziko mnohých chorôb

Šalotka patrí do rovnakej čeľade ako cibuľa, cesnak a pór. Hlavný rozdiel je v tvare a sladšej chuti.

Obsahuje viac silného antioxidantu kvercetínu a udržiava si väčšinu nutričnej hodnoty aj pri varení. Šalotku možno uprednostniť v šaláte, pretože má menej ostrú chuť ako cibuľa.

Fytonutrienty a pečeň

Šalotka obsahuje niektoré dôležité fytonutrienty, ktoré znižujú zápal. Podľa výskumu sú schopné eliminovať voľné radikály z pečene. Šalotky podporujú celkový zdravotný stav a znižujú riziko ochorení spôsobených slabým zápalom alebo zápalom na bunkovej úrovni.

Šalotka proti cukrovke

Vedci dospeli k záveru, že po zjedení šalotky sa zosilňuje metabolizmus cukrov. Telo preto potrebuje menej inzulínu. Táto zelenina pomáha znižovať hladinu cukru v krvi a bráni rozvoju cukrovky 2. typu. Zatiaľ by nemala byť považovaná za liek, ale je tu veľká šanca, že vedecké výskumy čoskoro potvrdia liečivé výhody šalotky.

Iránski vedci uvádzajú v štúdii z roku 2013: "Tieto priaznivé účinky extraktu z perzských šalotiek na diabetické potkany sú pravdepodobne spôsobené antioxidačnou kapacitou jeho fenolového a diallyl disulfidového obsahu."

Čítajte: Cibuľa je dôležitá pre naše zdravie

Vedci v poslednej dobe zhromažďujú dôkazy, že mnoho chorôb je spôsobených nedostatkom flavonoidov v našej strave

Rakovina

Táto zelenina podporuje apoptózu v líniách nádorových buniek. Vitamín A spolu s fytonutrientmi v tejto chutnej zelenine môžu pôsobiť ako prevencia rakoviny. Vedci tvrdia, že šalotka bojuje hlavne proti leukémii, rakovine pľúc a rakovine úst.

Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať

Kosti a minerály

Výskum ukazuje, že keď budete jesť šalotku niekoľkokrát týždenne, znížite tým riziko osteoporózy. Nedávny výskum ukazuje, že vápnik potrebujeme hlavne z rastlinného zdroja a nie z živočíšneho. Vápnik z rastlinného zdroja, je vždy sprevádzaný ďalšími dôležitými minerálmi. V šalotke sa nachádza okrem vápnika fosfor a mangán. Tieto minerály tiež hrajú úlohu v tvorbe kostných buniek.

Liečivé využitie v kuchyni

Šalotky majú menej ostrú chuť ako cibuľa. Preto sú ideálne do šalátu. Hodí sa k nim rímsky šalát, papriky, uhorky a paradajky. Týmto spôsobom ich môžete zjesť surové, a ťažiť to najlepšie z ich liečivých vlastností. Po zahriatí však nestrácajú veľa živín. Môžete ich použiť ako náhradu za cibuľu v každom recepte.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, pubmedcentralcanada.ca, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

Farmaceutka varuje: Tento bežný liek môže zvyšovať riziko demencie

DNES - 6:45Zdravie

Bežný liek na alergiu môže zvyšovať riziko vážneho ochorenia.

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

Štúdia šokovala: Takto reálne vplýva kanabis na rakovinu

6:46 04.05.2025Zdravie

Výskumníci sa pozreli na účinky marihuany na rozvoj rakoviny hrubého čreva.

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

Priznanie lekára: Pri tomto vitamíne som sa mýlil, odhalili to krvné testy

7:17 03.05.2025Zdravie

Napriek zdravej strave mal lekár vážny deficit a vyzval ostatných, aby si nechali urobiť testy na hladinu tohto vitamínu.

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

Prečo vakcíny fungujú najlepšie pri aplikovaní do tej istej ruky?

19:14 02.05.2025Zdravie

Očkovanie a aplikovanie posilňujúcich dávok do tej istej ruky má svoje výhody.

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

Táto korenina môže ovplyvniť účinok liekov, varujú lekári

8:29 02.05.2025Zdravie

Podľa výskumu korenina, ktorá sa pridáva aj do nápojov, ovplyvňuje pôsobenie liekov v tele.