Hranolky: Takto ovplyvňuje obľúbený fastfood naše zdravie
Hranolky nás dokážu pritiahnuť už z diaľky neodolateľnou vôňou a výraznou chuťou. Viete ale, čo všetko obsahujú a aký to má dopad na zdravie?
Patria hranolky medzi vaše obľúbené jedlá? Prečítajte si, čo vlastne obsahujú a ako pôsobia na naše zdravie.
Kalórie a tuk
Už v malej porcii hranoliek prijmeme okolo 370 až 730 kcal. Pritom sa tu nachádza 8 až 17 g tuku a zhruba tri gramy saturovaných tukov. Pripočítajte si k tomu ešte príjem prázdnych kalórií z iných jedál a obezita na seba nenechá dlho čakať.
Čítajte: Prázdne kalórie: Sabotujú aj vaše chudnutie?
Jedno z najviac nezdravých jedál na svete
Hranolky sa zvyčajne pripravujú fritovaním, teda ponorením do rozhorúčeného oleja. Tým do seba doslova nasajú jeho vlastnosti. A prepálený mastný olej rozhodne nemá prínosné vlastnosti pre naše zdravie.
Čítajte: Aké sú najviac návykové potraviny na svete?
Práve naopak, fritovanie v polysaturovaných tukoch a následná konzumácia týchto potravín spúšťa zápalové procesy v tele. A zápaly sú dobre známe ako spúšťače mnohých chronických a nebezpečných ochorení.
Transmastné kyseliny a soľ
Transmastné kyseliny patria k najhoršiemu tuku, aký môžete do svojho tela prijať. A spoločnosti ich ešte stále využívajú v potravinárstve na to, aby znížili náklady a predĺžili životnosť produktov.
Pre naše zdravie sú škodlivé preto, že ich telo začleňuje do membrán ako normálne tuky. Potom ale ich odlišná štruktúra vyvolá zmätok v našich prirodzených chemických reakciách. Z dlhodobého hľadiska to znamená, že môžu ovplyvniť hladiny cholesterolu a viesť k rozvinutiu srdcových chorôb alebo mozgových príhod, k cukrovke alebo ochoreniam pečene.
Za svoju výraznú chuť vďačia hranolky aj vysokému obsahu sodíka, teda soli. V malej porcii nájdete od 160 do 740 mg soli, vo veľkých je až 1530 mg. Priemerný človek ale príjme viac než je odporúčané denné množstvo soli aj bez porcie hranoliek. A nadmerným konzumovaním soli zvyšujeme riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Akrylamid
V posledných rokoch sa najmä v reťazcoch rýchleho občerstvenia ukázalo, že tamojšie hranolky obsahujú aj nebezpečnú látku akrylamid. Ten sa tvorí u potravín, ktoré obsahujú sacharidy a aminokyselinu asparagín a pripravujú sa spoločne pri vysokých teplotách.
Akrylamid je potenciálne karcinogénna látka, ktorá môže poškodiť genetiku našich zdravých buniek.
Keďže vo fastfoodoch sa hranolky musia fritovať rýchlo, sú vystavené práve takejto rýchlej teplotnej úprave a výsledkom je, že hranolky spolu s čipsami patria medzi potraviny, ktoré majú štatisticky najvyššie hladiny akrylamidu.
Čítajte: 9 potravín, ktorých by ste sa mali vzdať, ak chcete schudnúť
Samozrejme, ak si dáte hranolky niekoľkokrát za život, vážne zdravotné komplikácie vám nehrozia. Ak sa im ale chcete vyhnúť, môžete vyskúšať iné rýchle občerstvenia, ktoré ponúkajú aj zdravšie alternatívy ku hranolkám. Alebo si môžete pripravovať zdravšie jedlá doma či zvoliť k hlavnému jedlu inú prílohu než hranolky. Je to iba na vás a vašom rozhodnutí.
5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava
Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.
Lekárka: Počet prípadov nealkoholového stukovatenia pečene pribúda
Počet pacientov s nealkoholovým stukovatením pečene pribúda. Vplývať na to môže nezdravý životný štýl.
Ako vplývajú doplnky s CBD na bolesť: Pre toto môžu nebezpečné
Podľa výskumu môžu byť doplnky s CBD len vyhodenými peniazmi.
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien
Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou
Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.