Aby bola pečeň zdravá: Pripravte si lahodný džús na jej prečistenie
Málokto venuje pečeni a jej fungovaniu dostatočnú pozornosť, kým nie je neskoro. Prezradíme vám, prečo je vhodné pečeň občas prečistiť a aké suroviny sú vhodné na výrobu účinného detoxikačného džúsu.
Pečeň v našom tele vykonáva viac než 500 rôznych funkcií, od nášho narodenia až po smrť. Okrem obličiek je to tiež hlavný orgán, ktorý zbavuje telo toxínov a nebezpečných látok.
Pečeň teda každý deň, každú hodinu a minútu usilovne pracuje na tom, aby filtrovala a detoxikovala všetky látky, ktoré do nej posielame, či už prostredníctvom stravy alebo tekutín.
Akonáhle ale úroveň toxínov začne byť príliš vysoká, pečeň ju nebude zvládať filtrovať. To sa môže prejaviť na pokožke, pretože pečeň sa bude snažiť práve takýmto spôsobom dostať nahromadené toxíny z tela von. Môžu vás teda čakať kožné problémy, zápaly a tiež tmavé kruhy pod očami. Môžete pociťovať aj častú nevysvetliteľnú únavu a apatiu. Pri obzvlášť vážnych stavoch nastúpi nevoľnosť, bolesti brucha a tráviace ťažkosti. Tieto príznaky by ste rozhodne podceňovať nemali.
Čítajte: Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia
Efektívny spôsob, ako pečeni v takomto prípade pomôcť, je pripraviť si nápoj zo surovín, ktoré ju prečistia a posilnia.
Džús na prečistenie pečene
Na posilnenie pečene a jej fungovania môžete konzumovať rôzne zdravé suroviny aj v celom stave. Pri džúse, ktorý sa ale rýchlo a ľahko vstrebáva a trávi, ide o najrýchlejší spôsob, ako pečeni pomôcť. Naviac pri vlastnoručne vyrobenej šťave presne viete, aké suroviny sa v nej nachádzajú a nekonzumujete nadmerný cukor, soľ a konzervanty.
Čítajte: 6 prvotných príznakov poškodenia pečene
Prečo ho konzumovať
Mrkva – alkalizuje telo a pomáha vyplavovať toxíny. Tiež sa podieľa na prečistení krvi a zlepšuje kvalitu pokožky. Je tiež skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré si telo premieňa na vitamín A. Ten sa v prípade potreby ukladá práve v pečeni.
Červená repa – je bohatým zdrojom fytonutrientov, ktoré majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Súčasne stimulujú automatickú detoxifikáciu v celom tele, nielen v pečeni. Účinná látka betaín dokonca pri dlhodobom užívaní pomáha naprávať aj dlhoročné škody, ktoré na pečeni spôsobil tuk a alkohol.
Čítajte: Tipy, ako zlepšiť detox
Jablko – je plné pektínu, čo je špeciálny druh vlákniny, ktorá na seba naväzuje toxíny. Tie sa potom ľahšie dostávajú z tela von.
- Suroviny: Dve stredne veľké červené repy, jedno jablko, štyri mrkvy. Podľa chuti môžete pridať aj trochu zázvoru alebo kurkumy.
- Postup prípravy: Suroviny umyte, očistite a vložte do odšťavovača. Ak ho nemáte k dispozícii, môžete si z týchto surovín vyrobiť aj smoothie. Stačí, aby ste ich zmixovali v mixéri a trochu zriedili vodou.
Džús aj smoothie odporúčame vypiť čo najskôr po jeho príprave. Konzumovať ho môžete niekoľkokrát týždenne.
Máte aj vy svoje vlastné recepty, ako prečistiť pečeň a posilniť ju? Podeľte sa o ne s nami v komentári pod článkom!
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka o takmer 40%
Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne
Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.
Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor
Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.
Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť
Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.
Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy
Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.