Čo urobia dve šálky kávy denne s našou pečeňou?

Veľa ľudí si nedokáže predstaviť ráno bez šálky tohto životabudiča. Káva má veľa fanúšikov, ale aj svojich odporcov. Prečítajte si, čo dokážu dve šálky kávy s našou pečeňou.
Káva nie je síce žiaden prírodný superliek, no určité pozitívne účinky na naše telo má. Pozrime sa na to, ako pôsobí na pečeň a jej fungovanie.
Čítajte: Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia
Káva a cirhóza
Cirhóza pečene spôsobí ročne zhruba milión úmrtí celosvetovo. Na jej vzniku sa najčastejšie podieľa nadmerná konzumácia alkoholu, v niektorých prípadoch hepatitída a poruchy imunity.
Práve v súvislosti s konzumáciou alkoholu môže káva poskytnúť pečeni čiastočnú ochranu pred vznikom cirhózy. Kofeín totiž metabolizuje látky, ktoré sa nazývajú paraxantíny. Tie bránia rastu spojivového tkaniva v pečeni, čo prispieva k rýchlejšiemu rozvinutiu cirhózy.
Ani všetka káva na svete ale nezachráni ťažkých alkoholikov od postupného rozvinutia tohto ochorenia. Pri konzumácii alkoholu teda buďte opatrní a držte svoju dennú spotrebu na uzde. Jeden pohárik kvalitného alkoholu si ale pokojne doprajte, aj niekoľkokrát do týždňa.
Káva a rakovina pečene
Rakovina je jednou z vedúcich chorôb, ktoré ročne pripravia o život milióny ľudí. U mnohých z nich sa objaví aj rakovina pečene. Kvalitná káva je jednou zo surovín, ktoré vám môžu pomôcť vyhnúť sa jej rozvinutiu. Obsahuje totiž viac ako 100 aktívnych zložiek, vrátane antioxidantov, polyfenolov, kofeínu a stimulujú produkciu pečeňových enzýmov. Podľa viacerých výskumov existuje určitá korelácia medzi konzumáciou kávy a zníženým výskytom rakoviny pečene.
Nespoliehajte sa ale na to, že káva bude mať zázračné účinky a kompletne vás pred vznikom rakoviny ochráni.
Káva a steatóza
Steatóza pečene je ochorenie, pri ktorom sa v pečeni hromadí tuk (nemusíte pritom ani piť alkohol). Táto diagnóza je liečiteľná a zvrátiteľná. A veľký podiel má aj životný štýl a suroviny, ktoré konzumujeme. Príjem kávy sa v tomto prípade spája s pozitívnymi výsledkami. Konkrétne antioxidačná aktivita kofeínu dokáže chrániť pečeň pred postupom steatózy. Ide pritom o účinky konzumácie čistej a kvalitnej čiernej kávy.
Čítajte: Poznáte tieto fakty o pečeni?
Káva a hepatitída C
Chronickou hepatitídou C trpí zhruba 150 miliónov ľudí na celom svete. Táto choroba spôsobuje zápal a infekciu pečene. Podľa viacerých pozorovaní ale pravidelná konzumácia kávy znižuje progres ochorenia. Zrejme za to môžu hepatoaktívne vlastnosti kofeínu.
Čítajte: 6 prvotných príznakov poškodenia pečene
Ako piť kávu skutočne zdravo?
- Vyberajte si kvalitnú značku
- Neprekračujte množstvo dvoch šálok denne
- Nepite kávu na lačný žalúdok
- Neodporúčame vám ju sladiť a podľa možnosti ju pite bez mlieka
- Ak si chcete vylepšiť chuť čiernej kávy, použite štipku škorice
- Po piatej večer by ste už kávu piť nemali, aby ste nenarušili váš biorytmus

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.