Kardamóm: 5 dôvodov, prečo by ste ho mali začleniť do každodennej stravy

Prinášame vám päť dôvodov, prečo by ste mali do svojho jedálnička začleniť toto korenie. Poradíme vám aj, do akých jedál sa najviac hodí.
Kardamóm prináša sladkú, kvetinovú arómu do potravín a nápojov. Má široké využitie ako pomoc pri problémoch s trávením, prírodný osviežovač dychu a je bohatý na fytonutrienty. Má vysoký obsah mangánu a stopových prvkov. Len jedna lyžica kardamómu môže poskytnúť 80 percent z dennej potreby mangánu.
Čítajte: Koreniny, ktoré môžu znížiť vysoký krvný tlak
Môže pomôcť telu vytvárať spojivové tkanivo, kosti a pohlavné hormóny. Kardamóm nie je len korenie, ale má tiež liečebné účinky na vysoký krvný tlak, diabetes a dokonca aj rakovinu.
Päť dôvodov, prečo začleniť kardamón do svojej každodennej stravy
-
Zlý dych: Štúdia Kurukshetra University v Indii zistila, že extrakty kardamómu účinne bojujú s ústnymi patogénnymi baktériami, ako je Streptococcus mutans a albicans Candida, ktoré spôsobujú zápach z úst.
-
Zubný kaz: Vďaka jeho schopnosti zabíjať baktérie, ktoré spôsobujú zápach z úst, môže tiež pomôcť zabrániť tvorbe zubného kazu.
-
Rakovina: Štúdie preukázali, že kardamón môže byť použitý na spomalenie alebo zastavenie rakoviny. Štúdia z roku 2012 ukázala, že užívanie mletého kardamómu viedlo k výraznému zníženiu výskytu a počtu nádorov.
Kardamóm tiež preukázal svoju schopnosť redukovať zápal, inhibovať bunkový rast a podporovať zánik buniek karcinómu v súvislosti s rakovinou hrubého čreva.
Štúdia zverejnená v roku 2010 zistila, že kardamóm zvyšuje produkciu bielych krviniek v slezine a zvýšenú aktivitu NK buniek, ktoré môžu poskytnúť zastaviť rozvoj rakoviny.
Kardamóm obsahuje aj IC3 (indol-3-karbinol) a DIM (diindolylmetan). Tieto fytochemikálie môžu pomôcť prekonať rakovinu ovplyvnenú hormónmi. Výskum naznačuje, že denná konzumácia kardamómu môže pomôcť zabrániť rakovine prsníka, vaječníkov a prostaty.
-
Krvný tlak: Štúdia RNT Medical College’s Department of Medicine zistila, že tri gramy mletého kardamómu rozdelené do dvoch dávok po dobu 12 týždňov dokázali znížiť systolický, diastolický a stredný krvný tlak a zvýšiť stav antioxidatov v tele o 90 percent.
-
Diabetes: Kardamóm je tiež prospešný pre diabetikov a kontrolu hladiny cukru v krvi. Výskum ukazuje, že jedinci s cukrovkou majú nízke úrovne mangánu v tele. Kardamón je dobrý spôsob, ako si ich zvýšiť.
Čítajte: 10 potravín na liečbu zápalov
Jednoduché spôsoby, ako využiť kardamóm vo vašej kuchyni
Jeden z najpopulárnejších využití kardamómu je v chai čaji, ale môže tiež byť skvelým univerzálnym korením. Kardamóm je skvelým doplnkom do chleba, koláčov či torty. Dobre chutí aj v kari alebo akomkoľvek inom pokrme, ktorý obsahuje korenia, ako je kurkuma, rasca, koriander, cesnak alebo zázvor. Hodí sa do chili alebo aj ryže.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.