• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.6.2024Meniny má Adolf
25°Bratislava

Divadlo Ifjú Szivek s veľkým úspechom vystupuje vo Francúzsku

  • 20:44 19.07.2016
  • Bratislava
Divadlo Ifjú Szivek s veľkým úspechom vystupuje vo Francúzsku

Tanečné divadlo Ifjú Szivek spolu s Dušan Hégli Company očarili obecenstvo vo francúzskom Avignone na festivale Off d'Avignon.

Tanečné divadlo Ifjú Szivek spolu s Dušan Hégli Company očarili obecenstvo vo francúzskom Avignone na festivale Off d'Avignon. Z 23 predstavení majú za sebou 11, nejeden večer bolo divadlo úplne vypredané. Choreografia Finetuning v réžii Dušana Hégliho zožala úspech už na premiére, diváci obdarovali tanečníkov hlasným standing ovation.

„Je to pokus, za ktorým sa samozrejme schováva aj riziko. Po desiatom predstavení sa tešíme z obrovského nadšenia a záujmu divákov, aj odborníci reagujú na Finetuning veľmi pozitívne. Francúzske publikum nás miluje a to je pre mňa veľká česť,” hovorí choreograf a režisér predstavenia.

Na festivale Off d'Avignon sa ako prvý a jediný divadelný súbor zo Slovenska predstavili tanečníci z Bratislavy. V divadle Espace Alya tancujú každý večer o 22.15 h, do 30. júla majú pred sebou ešte 13 predstavení. Koncert - choreografia Finetuning predstavuje ikonické znázornenie hudby. V divákovi vyvoláva známe emócie, ktoré je nevyhnutné z času na čas doladiť.

Všetko je vypočítané na milimeter, čo sa prejavuje nielen v tanci, ale aj vo svetle kostýmov. Harmónia svetla, zvuku, pohybu... dokonalý akord! Bravo všetkým tanečníkom a hudobníkom, ktorí každý večer vyčarujú jedinečnú ľahkosť na pódiu s precíznou technickou spoluprácou. Finetuning si zaslúži standing ovation v Avignone a vo Francúzsku veľmi očakávané turné,” píše Jean-Yves Bertrand na stránkach Revue Spectacles.

Na trojtýždňovom festivale sa ročne zúčastní viac ako pol milióna divákov, 3500 akreditovaných riaditeľov, divadelných kritikov a odborníkov, ktorí pozývajú účinkujúcich do najprestížnejších divadiel sveta.

Tanečné divadlo Ifjú Szivek vzniklo v roku 1955, od roku 2000 funguje ako profesionálne tanečné divadlo. Od začiatku je jednou z najvýznamnejších umeleckých dielní maďarského folklórneho hnutia a umeleckého života Maďarov na Slovensku. Jeho najväčším prínosom je prezentácia tradičnej hudobnej a tanečnej kultúry strednej Európy ako spoločenskej hodnoty, prostredníctvom divadelných predstavení doma i v zahraničí. Choreograf kolektívu Dušan Hégli vedie umeleckú činnosť tanečného divadla už 15 rokov. Zriaďovateľom inštitúcie je Úrad vlády Slovenskej republiky.

Informáciu pre TASR poskytla marketingová manažérka divadla Andrea Brezovská.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jeden z najväčších festivalov na Slovensku tento rok nebude. Náhle ho zrušili

Jeden z najväčších festivalov na Slovensku tento rok nebude. Náhle ho zrušili

21:36 11.06.2024Kultúra

Obľúbený festival pár týždňov pred začiatkom zrušili.

Obľúbená herečka a speváčka Jana Hubinská jubiluje

Obľúbená herečka a speváčka Jana Hubinská jubiluje

7:52 07.06.2024Kultúra

Často ju oslovovali viaceré zahraničné produkcie, avšak tak v Českej republike, ako aj na Slovensku zažiarila najmä ako Ilona vo veľmi úspešnom seriáli Zdivočelá země.

Oľga Šalagová jubiluje. Jej životné krédo je: Vždy s úsmevom - ži a nechaj žiť!

Oľga Šalagová jubiluje. Jej životné krédo je: Vždy s úsmevom - ži a nechaj žiť!

7:54 03.06.2024Kultúra

Dlhé desaťročia patrila medzi najvýraznejšie a najobsadzovanejšie slovenské herečky.

Písal texty Duchoňovi, Patejdlovi či Elánu. Ľuboš Zeman dnes slávi 75. narodeniny

Písal texty Duchoňovi, Patejdlovi či Elánu. Ľuboš Zeman dnes slávi 75. narodeniny

6:32 02.06.2024Kultúra

Ľuboš Zeman je autorom piatich stovák textov, z ktorých sú mnohé súčasťou najväčších slovenských hitov.

Zomrel legendárny hudobník zo Spiša

Zomrel legendárny hudobník zo Spiša

21:44 28.05.2024Kultúra

Slovenská hudobná scéna smúti.