• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.10.2024Meniny má Kvetoslava
12°Bratislava

Obľúbená herečka a speváčka Jana Hubinská jubiluje

  • 7:52 07.06.2024
  • Bratislava
Obľúbená herečka a speváčka Jana Hubinská jubiluje

Často ju oslovovali viaceré zahraničné produkcie, avšak tak v Českej republike, ako aj na Slovensku zažiarila najmä ako Ilona vo veľmi úspešnom seriáli Zdivočelá země.

Dnes (7. júna) bude mať 60 rokov držiteľka prestížneho ocenenia Český lev Jana Hubinská - slovenská filmová a divadelná herečka, speváčka, ale aj náruživá motorkárka, ktorá dvakrát vyhrala boj nad zákernou rakovinou.

Jana Hubinská sa narodila 7. júna 1964 v Bratislave. Hoci mama chcela mať z dcéry ekonómku, zvíťazila u nej túžba stať sa herečkou, ktorá pretrvávala od malička. V roku 1986 začala študovať na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Študentské divadelné obdobie sa nieslo pre budúcu herečku v znamení komédií a vynieslo jej titul ´najlepší komik školy´. Vzápätí po skončení VŠMU ju v roku 1990 prijali na muzikálovú školu do Varšavy.

Po návrate domov vystupovala najmä ako speváčka, ale v roku 1991 sa vrátila k divadlu. V roku 1992 prijala ponuku účinkovať v bábkohereckom projekte režiséra Pavla Uhra Alica v zázračnej krajine. Na domácej pôde bratislavského Štátneho bábkového divadla (dnes Bratislavské bábkové divadlo) odohrali viac ako 100 repríz, keď navyše počas troch rokov precestovala s týmto predstavením celú Európu.

Od bábkoherectva sa následne vrátila k činohernej činnosti a v roku 1994 získala za stvárnenie postavy v hre Apatia Cenu LITY za najlepší ženský herecký výkon roka. V tomto období začali herečku oslovovať aj zahraničné produkcie napríklad z Talianska, Rakúska, Nemecka či Luxemburska.

Veľká časť profesionálnej životnej etapy Jany Hubinskej je však spätá najmä s Českou republikou, veď medzi Slovenskom a Českom pendlovala nepretržite 27 rokov. Vystupovala napríklad na divadelných doskách v pražskom Divadle Na zábradlí či v Hradci Králové, ale množstvo postáv stvárnila tiež na filmovom plátne alebo v televízii.

Českí diváci si herečku spájajú predovšetkým s postavou Ilony, manželky hlavného hrdinu Antonína Maděru v podaní Martina Dejdara, ktorú stvárnila v mimoriadne úspešnom seriáli Zdivočelá země (1997 - 2012).

V roku 2002 vytvorila úlohu matky vo filmovom debute režiséra Benjamina Tučka Děvčátko, za ktorú získala Českého leva za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. O rok neskôr ju režisérka Michaela Pavlátová obsadila do roly Márie v dráme Nevěrné hry.

Zahrala si napríklad aj vo filmoch Příběhy obyčejného šílenství (2005), Experti (2006), Chyťte doktora (2007), Dôverní nepriatelia (2009), Revival (2013) či v seriáli Nemocnica (2022) alebo v rozprávke Tri zlaté dukáty (2023).

Jana Hubinská je známa nielen z divadelných dosiek a filmového plátna, ale tiež z hudobnej i muzikálovej scény. V roku 1998 vydala CD Hotel Hazard a svoje spevácke schopnosti zúročila napríklad vo Feldekovej hre o Edit Piaf Smrť v ružovom (1996) alebo v muzikáli Kráľovná spieva blues (2003), v ktorom stvárnila hlavnú postavu džezovej divy Billie Holidayovú.

Herečku a speváčku Janu Hubinskú, ktorá sama vychovala dcéru Sarah, dvakrát zasiahol démon nemoci - rakovina, ktorú dokázala dvakrát prekonať.

Všestranná umelkyňa sa venuje aj pedagogickej činnosti, keď svoje majstrovstvo odovzdáva nastupujúcej generácii. V súčasnosti vedie na Katedre vokálnej interpretácie Akadémie umení v Banskej Bystrici muzikálový spev a zároveň pôsobí tiež ako lektorka spevu, herectva a tanca v Dome umenia na Laurinskej ulici v Bratislave.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Marika Gombitová predstavuje novinku Stúpanie a 3CD nikdy nevydaných nahrávok

Marika Gombitová predstavuje novinku Stúpanie a 3CD nikdy nevydaných nahrávok

DNES - 12:20Kultúra

Legendárna slovenská speváčka a skladateľka Marika Gombitová plní sľub, ktorý dala fanúšikom.

Jožo Ráž, líder skupiny Elán oslávi 70. narodeniny

Jožo Ráž, líder skupiny Elán oslávi 70. narodeniny

VČERA - 12:50Kultúra

Nazvať Joža Ráža žijúcou legendou slovenskej hudobnej scény nie je žiadny frazeologický risk.

Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

16:05 21.10.2024Kultúra

Pohľad za múry prezidentského paláca, osobný príbeh aj päť turbulentných rokov Slovenska prináša film Prezidentka.

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

6:30 08.10.2024Kultúra

Po stvárnení Ellen Ripleyovej z filmovej ságy Votrelec sa zo Sigourney Weaverovej stala svetoznáma herečka.

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

6:16 07.10.2024Kultúra

Monika Hilmerová patrí už dlhé roky medzi najobsadzovanejšie slovenské herečky.