Levický slad je v desiatke slovenských produktov chránených EÚ
- 14:48 26.04.2016
- Brusel
Levický slad sa pripravuje z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti.
Komisia pripomenula, že Levický slad je jačmenný slad plzenského typu, určený predovšetkým pre výrobu piva. Pri tradičnom varení piva Levický slad zohráva úlohu pri dosahovaní požadovanej farby a chuti.
Podľa stanoviska EK ide už o desiaty slovenský výrobok, ktorý v EÚ získa chránené zemepisné označenie. Pridaný bude do zoznamu viac ako 1330 chránených európskych produktov.
Levický slad sa pripravuje z vyšľachtených, certifikovaných odrôd sladovníckeho dvojradového jačmeňa, ktoré sa pestujú vo vymedzenej zemepisnej oblasti. V zrnách jačmeňa sa po namočení a klíčení za primeranej teploty aktivujú a vytvoria špecifické sladové enzýmy schopné štiepiť polysacharidy obsiahnuté v zrnách jačmeňa za vzniku nízkomolekulárnych, jednoduchých, vo vode rozpustných sacharidov, ktoré sa dajú kvasinkami skvasiť na etylalkohol.
Výroba tohto sladu si vyžaduje zdravé, dobre vyvinuté a vyzreté zrno svetložltej až žltej farby s jemnou a jemne vráskavou plevicou bez cudzieho zápachu.
Kalkulačka smrti presne odhalí, ako dlho budete žiť. Pred týmto však odborníci varujú
Experti varujú pred použitím kalkulačky smrti poháňanej umelou inteligenciou.
Video: Medvedica šokovala návštevníkov zoo. Z tohto budú mať deti nočné mory
Deti z konania medvedice ostali zhrozené.
6 zvláštnych prejavov správania na smrteľnej posteli
Ošetrovateľka v hospici sa pri umierajúcich pacientoch stretla s tými najzvláštnejšími druhmi správania. V jednom zo svojich videí hovorí o tých najčastejšie sa vyskytujúcich.
Vďaka týmto trikom nájdete jablká v obchodoch po celý rok
Chémia nám pomáha udržiavať jablká dostupné po celý rok, takže si ich môžete v obchodoch kúpiť prakticky neustále.
5 dôvodov, prečo priťahujete emocionálne nedostupných ľudí
Ak sa konečne chcete vyhnúť ľuďom, ktorí vám neopätujú prejavené city, prestaňte opakovať tieto chyby.