• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
15°Bratislava

8 jednoduchých pravidiel, ako si udržať štíhlu a zdravú postavu

  • 18:20 08.04.2016
  • Bratislava
8 jednoduchých pravidiel, ako si udržať štíhlu a zdravú postavu

Štíhla postava nie je iba otázkou estetiky, ale aj celkového zdravia. Telo zbytočne trpí, ak ho zaťažujete kilogramami tuku navyše. Prečítajte si osem tipov, ako sa k takejto postave môžete dopracovať a ako si ju udržať.

  • Prestaňte jesť, ak ste sýty na 80%

Jesť až do prasknutia vašej postave rozhodne neprospeje. Doprajte si počas konzumácie jedla čas na to, aby ste dôkladne prežuli a vychutnali si jedlo. Mozgu totiž trvá takmer 20 minút, kým zaregistruje, že žalúdok je plný.

Čítajte: Chcete schudnúť? Začnite deň s banánom a pohárom teplej vody

Dávajte si tiež pozor na jedenie z nudy alebo z emocionálnych dôvodov, hlavne v noci.

  • Pozor na veľkosť porcií

Veľa ľudí nemyslí na to, ako môže veľkosť porcie ovplyvniť ich naberanie alebo zhadzovanie váhy. Naučte sa nakladať si na tanier menej – ideálne je, ak rovno použijete menší tanier. V reštauráciách si rozdeľte jedlo na polovice a jednu si dajte zabaliť so sebou. Ak máte obavy z toho, že by ste boli hladní, pridajte si porciu zeleniny alebo ovocia.

  • Začnite sa hýbať

Ak nebudete vykonávať cieľavedomý pohyb, kilogramy pôjdu dolu len veľmi ťažko. Cvičenie ale celkovo pozitívne vplýva na náš organizmus – na srdce, cievy, pľúca, metabolizmus, hormóny a dokonca aj na mozog. Nemusíte kvôli tomu ísť do fitka a dvíhať činky. Možností je v súčasnosti veľmi veľa. Môžete vyskúšať rôzne tímové športy, turistiku, cvičiť doma alebo vymeniť auto za bicykel.

Nech si vyberiete čokoľvek, snažte sa tomu venovať aspoň trikrát do týždňa. Ak máte sedavé zamestnanie, hýbte sa hocikedy, keď budete mať možnosť.

  • Nezabúdajte na zdravé raňajky

Vynechávate raňajky, pretože nemáte čas, nechutia vám alebo si myslíte, že takto zmenšíte prijaté kalórie za deň? Výskumy ale poukazujú na to, že ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, majú nižšiu hmotnosť a sú celkovo zdravší.

Čítajte: Nemôžete schudnúť? Chýbajú vám vitamíny!

Skúste si postupne zvyknúť a spraviť čas na výživné raňajky. Dodajú vám energiu na doobedie a postarajú sa o to, aby ste na obede neboli tak hladní, že zjete dve porcie. Najlepšie raňajky by mali obsahovať proteín a vlákninu.

  • Vzdajte sa fastfoodu

Štíhlu postavu si neudržíte, ak tomu neprispôsobíte váš jedálniček. Vzdať sa ľahko dostupných a chutných fastfoodových jedál nie je ľahké. No jesť zdravo a pritom chutne je skutočne možné.

Ak sa vám bude dariť dodržiavať zdravý jedálniček a udržiavať si optimálnu váhu, nie je dôvod, aby ste občas nemohli zhrešiť. Takisto na internete existuje veľa návodov, ako nahradiť obľúbené nezdravé jedlá ich zdravšími variantami.

  • Naučte sa ovládať stres

Stres je jeden z faktorov, ktoré dokáže značne spomaliť spaľovanie tukov a narušiť ich ukladanie v našom organizme. Počas stresových situácií sa v tele zvyšuje hladina kortizolu, čo nás núti siahnuť po upokojujúcom jedle.

Čítajte: Meníte životný štýl? Pozor na správne stravovanie a pitný režim!

Namiesto toho, aby ste stresu takto podľahli, naučte sa ho ovládať. Vyskúšajte šport, meditáciu, prechádzky alebo dychové cvičenia. Ak si skutočne nemôžete pomôcť a niečo musíte zjesť, nahraďte nezdravé jedlá čerstvým ovocím alebo zeleninou.

  • Kvalitný spánok je pre štíhlu líniu dôležitý

Nedostatok spánku a obezita sú úzko prepojené problémy, ktoré spolu súvisia. Ak nespíte, má to negatívny dopad na hormonálne procesy v organizme a tiež na funkciu metabolizmu. Okrem toho, ak sme dlho do noci hore, máme tendenciu vyjedať. Snažte sa teda zlepšiť dĺžku, kvalitu a pravidelnosť spánku. Vaša postava i organizmus to určite ocenia.

  • Absolvujte preventívne lekárske kontroly

Sledujte svoju váhu a akékoľvek nevysvetliteľné zmeny konzultujte so svojim lekárom. Náhly nárast alebo naopak nezvyčajné chudnutie môžu znamenať, že sa u vás vyvíja neodhalené ochorenie. Môže ísť napríklad o cukrovku, poruchy funkčnosti štítnej žľazy, menopauzu, depresiu a dokonca rakovinu. Pozor tiež na lieky, ktoré užívate, veľa z nich sa môže taktiež podieľať na nezvyčajnej zmene hmotnosti.

Čítajte: Päť zelených potravín, ktoré zlepšujú metabolizmus

Skôr, než sa tieto problémy rozhodnete riešiť na vlastnú päsť (napríklad tým, že prestanete brať lieky), poraďte sa o týchto účinkoch s lekárom.

Ako si udržiavate postavu vy?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, womanshealth.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

Zázračné kolagény a vitamíny alebo strata peňazí? Tieto doplnky užívate zbytočne

VČERA - 19:33Zdravie

Niektoré doplnky stravy skutočne pomáhajú zdraviu, iné sú len stratou peňazí.

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

Video: Takto sa škvrna na koži dokáže zmeniť na melanóm. Na tieto znaky si dávajte pozor

20:07 16.05.2024Zdravie

Zábery ukazujú vývoj nebezpečného melanómu kože.

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

Grapefruit je zdravý, ale nie pre každého. Títo ľudia by sa mu mali vyhnúť

7:52 16.05.2024Zdravie

Citrus nabitý antioxidantmi môže niektorým ľuďom uškodiť.

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

Ako rozpoznať rakovinu žlčových ciest: Tieto príznaky si mnohí zamieňajú za bežné tráviace problémy

21:23 13.05.2024Zdravie

Rakovina žlčových ciest je jednou z najzákernejších foriem rakoviny.

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

Najčastejší dôvod vypadávania vlasov: Chybu treba hľadať vnútri tela

20:35 13.05.2024Zdravie

Vypadávanie vlasov je prirodzené a bežné, no ak vám vlasy vypadávajú vo väčších množstvách ako obvykle, chybu podľa expertov treba hľadať vnútri tela.