Goji bobule - prečo ich môžeme považovať za superpotravinu

Zistite, prečo je kustovnica čínska tak prospešná pre zdravie prečo by nemala chýbať vo vašom jedálničku.
Záujem o antioxidanty sa stal tak rozšírený, že americké Ministerstvo poľnohospodárstva prišlo s testom, ako zistiť, koľko antioxidantov má potravina a ako veľmi sú účinné. Tiež prišli s nápadom, ako určiť množstvo potenciálu na ničenie voľných radikálov, a to prostredníctvom jednotiek ORAC (kapacita absorbcie kyslíkových radikálov).
Čítajte: Bobuľové ovocie, ktoré bojuje proti rakovine
A čo to má spoločné s goji? Tieto bobule majú totiž obrovské množstvo ORAC jednotiek. To je dôvod, prečo sú goji bobule považované za superpotravinu.
Čítajte: Zdravé smoothie. Najlepšie ingrediencie do mixéra
Goji majú viac než dvojnásobné množstvo antioxidantov ako brusnice a päťnásobné množstvo ako čučoriedky alebo černice. S touto superpotravinou môže súperiť len rovnako účinné korenie, ako je kurkuma, čierne korenie, škorica, zázvor, paprika alebo rasca. Konzumovaním bobúľ alebo pitím šťavy z goji môžete pomôcť telu opraviť poškodenie buniek a spomaliť proces starnutia.
Čítajte: Čo na raňajky? Vyberte si správne a kombinujte!
Iba 30 gramov kustovnice obsahuje 15% odporúčanej dennej dávky železa, nie menej ako polovicu dennej potreby vitamínu A a veľkú dávku vlákniny a vitamínu C. Vzhľadom k vysokej hustote živín môže šťava z kustovnice pomôcť liečiť zrak, výrazne posilniť imunitný systém a dokonca podporovať chudnutie.
Čítajte: Maitake: Tancujúca huba, ktorá posilňuje imunitu a pôsobí ako prevencia cukrovky a rakoviny
Či už dávate prednosť čaju, džúsu alebo sušeným plodom, na bobule goji si môžu zvyknúť aj najcitlivejšie chuťové bunky. Ich chuť je rovnováhou medzi sladkým a kyslým s príjemnou textúrou na žuvanie. Ak máme skutočne zmeniť naše stravovacie návyky, budeme určite potrebovať do nášho jedálnička zaradiť aj túto superpotravinu.

Niektoré opaľovacie krémy nie sú vhodné pre malé deti, na tento faktor si dajte pozor
Opaľovacie krémy s chemickými filtrami nie sú vhodné pre deti do troch rokov. Upozorňuje na to dermatovenerologička z Národného onkologického ústavu Zuzana Zelenayová.

4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi
Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny
Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

9 lží, ktoré si hovoríme o pití alkoholu
O negatívach spojených s konzumáciou alkoholu počul už každý. Prečo si teda stále klameme? Týchto 9 lží sa stále nevytratilo z povedomia verejnosti.

Jednoduchý spôsob, ako redukovať riziko ochorení mozgu: Stačí opakovať túto aktivitu
Denné opakovanie jednoduchej aktivity účinne redukuje riziko ochorení mozgu a spomaľuje jeho starnutie. Podľa mnohých vás dokonca ochráni pred demenciou.