• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 1.5.2025Dnes je Sviatok práce
26°Bratislava

Mäso a mlieko - Prečo je nutné ich jesť iba v bio kvalite

  • 17:57 15.03.2016
  • Bratislava
Mäso a mlieko - Prečo je nutné ich jesť iba v bio kvalite

Považujete bio potraviny za marketingový trik? Táto štúdia vás presvedčí, že konvenčným chovom škodíme nielen zvieratám a prírode, ale aj sebe.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise British Journal of Nutrition preukázala, že produkty ekologického poľnohospodárstva majú zdravšie tuky, viac živín a menej toxické chemikálie ako konvenčné potraviny.

Problémy spojené s konvenčným chovom zvierat

S cieľom zvýšiť zisky sa výrobcovia potravín snažia čo najviac optimalizovať ich výrobné linky - od zakladania vlastných fariem po úpravu krmiva, ktorým sa zvieratá živia. Za normálnych okolností trvá zvieratám niekoľko rokov, kým narastú do plnej veľkosti a v priebehu života im hrozia rôzne choroby.

Potravinársky priemysel sa preto snaží zlepšiť proces chovu. Genómy zvierat sú upravené tak, aby dospievali predčasne a mali viac mäsa a menej tuku, zatiaľ čo ich jedlo je plné antibiotík, aby zostali nažive v hrozných podmienkach.

Prekrmovanie tiež prispieva k mimoriadne rýchlemu a efektívnemu chovu. Na druhej strane to má vplyv na životné prostredie, pretože čím viac zdrojov sa využíva v potravinárskom priemysle, tým viac sú rôzne ekosystémy kontaminované.

Krmivo, ktoré zvieratá jedia, je tiež geneticky upravené, aby bolo odolné voči herbicídom. Skombinujte tieto podmienky, ktorým sú zvieratá vystavené, dajte ich na pult a máte bežné potraviny, ktoré kupujeme a sú nebezpečné pre vaše zdravie.

Prečo je bio lepšie

Rozsiahly nový výskum viedol Carlo Leifert, profesor ekologického poľnohospodárstva na Newcastle University. Výsledky ukázali, že mäso v bio kvalite má výrazne vyššie hladiny omega-3 mastných kyselín. Nejde len o hovädzie alebo kuracie mäso, ale aj o bravčové, jahňacie a kozie. Údaje naznačujú, že obsahuje až o 47% viac omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, než konvenčné mäso.

Biomlieko je tiež oveľa kvalitnejšie, pretože má o 46% väčší obsah omega-3. Tiež sa môže pochváliť o 13% väčším obsahom vitamínu E a o 20% väčším obsahom železa ako konvenčné potraviny. Je zrejmé, že zvieratá, ktoré sa pasú na tráve a nie sú dopované liekmi dávajú vynikajúce mäso a mlieko. Cena je síce vyššia, ale nestojí nám za to naše zdravie?

Zdroj: Info.sk, TM, ncl.ac.uk, cambridge.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.