• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

8 silných antibiotík z prírodnej lekárne

  • 20:09 10.02.2016
  • Bratislava
8 silných antibiotík z prírodnej lekárne

Antibiotiká patria v súčasnej dobe k jedným z najviac predpisovaných liekov. Niektoré diagnózy nimi preliečiť musíme, no v mnohých prípadoch zbytočne vzniká antibiotická rezistencia. Prečítajte si, akými prírodnými prostriedkami sa syntetické antibiotiká dajú nahradiť a kedy je vhodné túto náhradu používať.

Niektoré vážnejšie diagnózy antibiotikami musíme preliečiť. Žiaľ, v súčasnosti sa už pomerne často predpisujú aj v prípadoch, kedy to nie je celkom potrebné. Takto potom vzniká antibiotická rezistencia, čo je stav, kedy antibiotiká strácajú svoj účinok.

Veľa jedál dokáže pôsobiť podobne, ako tieto syntetické liečivá. A na rozdiel od antibiotík zvládnu okrem baktérií bojovať aj s vírusmi a kvasinkovými ochoreniami. Ich výhodou je aj to, že neničia „dobré baktérie“ v tráviacom trakte. O ktorých prírodných alternatívach je reč sa dozviete nižšie v článku.

Čítajte: Najlepšie prírodné proti-vírusové liečby

  • Cesnak

Najznámejšie a súčasne veľmi účinné prírodné antibiotikum. Jeho účinnou zložkou je alicín, tá mu dodáva antibiotické účinky. Je na vás, v akej forme ho budete konzumovať – môžete ho pridávať do jedál či konzumovať surový. Takisto ho nájdete v podobe tabliet ako doplnok výživy.

  • Med

Jeho vzácne liečebné účinky si pochvaľovali už naše staré mamy a babičky. Med je skutočne jedným z najsilnejších antibakteriálnych a protivírusových liekov, aké nám dáva príroda. Vďačí za to svojmu zloženiu, ktoré si účinne poradí s infekciami a naviac posilní organizmus natoľko, že bude pre baktérie ťažšie napadnúť ho.

  • Kurkuma

Kurkumín, ktorý je účinnou látkou, má silné antibakteriálne účinky. Obzvlášť to platí pri helicobakteroch. Kurkumu môžete pridávať do jedla, vyrábať z nej nápoje alebo ju konzumovať vo forme tabliet.

Čítajte: Ako si vyrobiť vlastné prírodné antibiotikum

  • Echinacea

Posilňuje imunitu a súčasne bojuje proti vírusom, baktériám aj kvasinkám v organizme. Najčastejšie ju u nás nájdete v podobe čaju. Pri jej užívaní si ale dávajte pozor – ak ju chcete intenzívne využívať, nemali by ste prekročiť viac ako 7 – 10 dní. Tiež môže spôsobiť problémy ľuďom s autoimunitnými ochoreniami.

  • Zázvor

Najmä čerstvý zázvor funguje veľmi účinne voči baktériám, napríklad tým, ktoré sa zachytávajú a množia na jedle (napríklad zárodky salmonelózy). Jedzte ho čerstvý alebo si z čerstvého zázvoru pripravujte čaj.

  • Extrakt z grapefruitových jadierok

Tento výťažok má silné antiseptické a antibakteriálne účinky. Podľa viacerých výskumov dokáže bojovať proti 800 druhom vírusov a baktérií a viac než 100 druhom kvasinkových ochorení. Tento extrakt je na vnútorné aj vonkajšie použitie. Môžete ním tiež liečiť aknóznu pokožku, rôzne vyrážky, uštipnutia a tiež pleseň na nohách.

  • Oreganový olej

Podľa štúdie Georgetown University Medical Center môže oreganový olej slúžiť ako liečivo proti veľmi odolným baktériám. Okrem toho má aj silné protivírusové a protizápalové účinky. Môžete ho používať napríklad na pleseň na nohách, alebo tiež pridávať do horúcej vody pri naparovaní.

Čítajte: Šesť mýtov o antibiotikách

  • Výťažok z listov olivovníka

Tento extrakt je účinný v boji voči rôznym typom bakteriálnych ochorení a má tiež protizápalové a antioxidačné účinky. Najčastejšie ho nájdete v podobe tabliet, ako doplnok výživy.

Pozor! Tieto prírodné prostriedky neslúžia ako náhrada liečby antibiotikami pri vážnych diagnózach. Ak máte odolné bakteriálne ochorenie a lekár vám ich predpísal, využívajte celé balenie a prírodnými prostriedkami si liečbu iba dopĺňajte.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, naturallivingideas.com, Foto: shutterstock.c
Najnovšie v kategóriiViac článkov
 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

VČERA - 9:06Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.