• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 7.5.2024Meniny má Monika
15°Bratislava

Ako si udržať silné a zdravé pľúca? Máme pre vás 10 účinných tipov

  • 18:33 08.01.2016
  • Bratislava
Ako si udržať silné a zdravé pľúca? Máme pre vás 10 účinných tipov

Pľúca, podobne ako mozog či srdce, pracujú od nášho narodenia až do smrti bez prestávky. Prečítajte si, čo môžete spraviť pre to, aby ste si ich udržali zdravé a silné čo najdlhšie.

Pľúca zdravého jedinca majú samočistiacu schopnosť. Tento prirodzený systém väčšinou funguje dokonale, kým nie sú pľúca oslabené, napríklad po prekonanej ťažkej chorobe. Čítajte ďalej a dozviete sa niekoľko jednoduchých trikov, ako si udržať pľúca silné a zdravé po celý život.

  • Prestaňte fajčiť

Nič tak neškodí pľúcam ako fajčenie. Aj občasná cigareta dokáže napáchať obrovské škody a vás vážne ohroziť na zdraví. Riziko rozvinutia rakoviny pľúc a iných pľúcnych ochorení je u fajčiarov veľmi pravdepodobné. Celkovo je na svete 1,6 miliardy fajčiarov a na následky tohto zlozvyku zomiera ročne 5 miliónov ľudí, teda jeden človek každých osem minút. Fajčenie spôsobuje chronický zápal a opuch pľúc, tiež zužuje dýchacie cesty. Súčasne prináša radu nevýhod aj iným orgánom v tele.

  • Vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu

Podobne negatívne pre zdravie pľúc je aj pasívne fajčenie. Za pasívne fajčenie sa považuje, ak ste vystavení cigaretovému dymu dlhšie, než 15 minút denne. Aj v pľúcach pasívneho fajčiara po dlhšej dobe nastávajú nepríjemné zmeny. Môžete častejšie bojovať s únavou a bolesťou hlavy, respiračnými ochoreniami, či s dýchavičnosťou.

Čítajte: Pasívne fajčenie - aké má zdravotné následky?

  • Nevystavujte sa toxínom a splodinám vonku

Niekedy je veľmi ťažké vyhnúť sa smogu, dymu a iným toxínom, ktoré pľúcam škodia. No vždy, keď budete mať šancu, dajte prednosť pobytu na čerstvom (najlepšie horskom) vzduchu. Okrem toho, že prečistí vaše pľúca, spraví rovnakú službu aj vašej pokožke.

  • Zlepšite kvalitu vzduchu v interiéri

Ozdobte váš domov živými kvetmi a rastlinami. Tie pôsobia ako prirodzené „čističe“ vzduchu. Ak ku nim pridáte aj črepník s voňavými bylinkami, máte o domácu pohodu pre pľúca i myseľ postarané. Rovnako by ste si mali dávať pozor na to, či nepoužívate agresívne čistiace prostriedky. V súčasnosti je na trhu veľa menej škodlivých alternatív.

  • Pravidelne robte dychové cvičenia

Sú veľmi jednoduché, môžete ich praktizovať hocikde a posilnia vaše pľúca. Súčasne pôsobia upokojujúco. Posaďte sa alebo si ľahnite a zavrite oči. Pomaly plynule sa nadychujte a rátajte do päť. Na chvíľu zadržte dych a potom vydýchnite. Opakujte toto cvičenie aspoň šesť až osemkrát.

  • Zahrajte si na dychový nástroj

Tento kreatívny koníček vám pomôže zvýšiť kapacitu pľúc. Ak ale takú možnosť nemáte, rovnako dobre vám poslúži aj obyčajný spev. Ak sa vám nepozdáva ani takáto alternatíva, v rámci zvyšovania kapacity pľúc môžete skúsiť nafúkať balón. Pre skutočný účinok ich ale budete musieť denne nafúkať aspoň päť.

  • Jedzte suroviny, ktoré pľúcam prospejú

Tak, ako iným orgánom, aj pľúcam pomôže pri ich fungovaní správna výživa. V tomto prípade by ste mali staviť najmä na suroviny, ktoré majú antioxidačné a čistiace účinky. Napríklad cesnak, cibuľa, zázvor, kurkuma, jablká, grapefruity či mäta. Silným pľúcam tiež pomáha dostatok bielkovín a chránia ich aj potraviny s obsahom kyseliny listovej.

Čítajte: Rakovina pľúc: 10 počiatočných signálov, ktoré by ste nemali ignorovať

  • Cvičte pravidelne

Cvičenie je skvelý spôsob, ako zvýšiť kapacitu pľúc. Vďaka cvičeniu bude tiež pre vaše pľúca jednoduchšie zásobiť srdce a svaly dostatkom kyslíka. Odporúča sa vykonávať cieľavedomý sústavný pohyb aspoň 20 minút denne, päťkrát do týždňa.

  • Dbajte na pravidelnú hygienu

Ľudia, ktorí sú náchylní nakaziť sa bežnými respiračnými ochoreniami (chrípkou alebo nádchou), by mali obzvlášť dôsledne dodržiavať hygienu. To sa týka najmä umývania rúk. Ak ste v malom dusnom priestore, kde sa kašle a kýcha, priložte si vreckovku na nos a ústa. Nezabudnite ani na pravidelné odstraňovanie prachu vo vašej domácnosti.

  • Absolvujte pravidelné lekárske prehliadky

Prevencia je lepšia, než znášanie nepríjemných následkov. Niektoré pľúcne ochorenia sa neprejavujú vážnymi symptómami (najčastejšie nenápadným kašľom alebo problémami s dýchaním). Je preto vhodné pravidelne absolvovať lekárske prehliadky, ktoré by vznikajúce ochorenie mohli ešte v zárodku odhaliť.

Ak na sebe ale pozorujete nezvyčajné ťažkosti – dýchavičnosť, bolesti, stály kašeľ a podobne, prekonzultujte ich so svojim lekárom a požiadajte ho o dôkladnejšiu prehliadku.

Čo robíte pre svoje pľúca vy?

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, top10homeremedies.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

VČERA - 9:06Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

Takto sa dá jednoducho zistiť, či máte predispozíciu na alkoholizmus

21:51 05.05.2024Zdravie

Niektorí z nás sú náchylnejší na vznik závislosti ako iní. V čom sa táto predispozícia líši?

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

Trpíte niektorou z týchto porúch? Vyhnite sa rannému ustieľaniu postele!

9:30 04.05.2024Zdravie

Hoci ustlaná posteľ vyzerá atraktívne a pohodlne, niektorí z nás by sa jej ustieľaniu mali ráno vyhnúť.

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

Ako si zvýšiť príjem železa pri varení: Používajte tento druh riadu

7:20 03.05.2024Zdravie

Dodajte svojmu telu maximálnu dávku železa pomocou triku, ktorý využijete pri varení.

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

5 druhov liekov, kvôli ktorým vás môže bolieť hlava

20:06 28.04.2024Zdravie

Medzi časté príznaky bežne užívaných liekov patrí aj bolesť hlavy. Na tieto prípravky si dajte pozor.