• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Pasívne fajčenie - aké má zdravotné následky?

  • 19:34 28.05.2015
  • Bratislava
Pasívne fajčenie - aké má zdravotné následky?

Celkovo je na svete 1,6 miliardy fajčiarov a na následky tohto zlozvyku zomiera ročne 5 miliónov ľudí, teda jeden človek každých osem minút. Na Slovensku zomrie na následky fajčenia ročne okolo 12 000 ľudí.

Ohrození cigaretovým dymom ale nie sú len samotní fajčiari. Na tento zlozvyk doplácajú tisícky ďalších ľudí - pasívni fajčiari. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za pasívne fajčenie považuje vystavenie človeka účinkom fajčenia po dobu najmenej 15 minút denne, v trvaní jedného týždňa. S fajčením prichádzame do kontaktu na ulici, v podnikoch, ale aj doma. Aké riziká z toho vznikajú pre pasívneho fajčiara?

Čo nefajčiar vlastne vdychuje?

Hlavné riziko pasívneho fajčenia spočíva v tom, že fajčiar síce vdychuje častice zo spáleného tabaku cez filter, ale pasívny fajčiar vdychuje vedľajší prúd dymu bez filtra. V tabakovom dyme je okolo 4 000 chemických látok, z toho 1 200 látok, ktoré môžu spustiť premenu normálnej bunky na nádorovú bunku, alebo tomu môžu napomáhať. Nefajčiar z nich vdychuje tretinu, teda 400 chemických látok. Medzi ne patria:

  • Organické látky - k nim patria napríklad amíny, ktoré sa podieľajú na vzniku rakoviny močového mechúra. Nitrozamíny zase spôsobujú otravu organizmu.
  • Anorganické látky - nikel spôsobuje ochorenia srdca, ciev, obličiek a riziko vzniku rakoviny pľúc. Ďalšími podobnými látkami sú arzén, kadmium alebo meď.
  • Rádio-nuklidy - z nich najmä polónium 210 spôsobuje riziko vzniku rakoviny pľúc.
  • Iné dráždivé látky sú napríklad acetaldehyd, metanol, acetón, karboxylové zlúčeniny ale aj pesticídy alebo sirovodík.

Aké sú zdravotné následky

Ak si myslíte, že tým, že nefajčíte sa vyhnete väčšine chorôb, ktorým čelia fajčiari, mýlite sa. Väčšinou sa pasívne fajčenie prejavuje iba bolesťou hlavy, štípaním očí alebo podráždením sliznice, či kašľom. Pri dlhodobom pôsobení z neho môžu vzniknúť závažné ochorenia.

Deti sú nedobrovoľne vystavené pasívnemu fajčeniu častejšie ako dospelí. Na rozdiel od dospelých si totiž nemôžu samé vybrať pobyt v nefajčiarskom prostredí. Z pasívneho fajčenia sa zvyšujú šance na výskyt zápalov horných a dolných dýchacích ciest, zápal stredného ucha alebo vznik astmy. Ak matka počas tehotenstva fajčila, vedie to k redukcii pôrodnej hmotnosti a dieťa tiež čelí rizikovému syndrómu náhlej smrti dojčiat alebo poškodeným pľúcnym funkciám.

Dospelým sa pasívnym fajčením zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc o 20 - 30% a rovnaké číslo je to aj pri rizikách kardiovaskulárnych ochorení. Oproti rizikám, ktorým sa vystavujú fajčiari, je to omnoho menšie číslo. Napriek tomu podľa britskej Vedeckej komisie pre tabak a zdravie si pasívne fajčenie vyžiada ročne niekoľko sto obetí a ďalšie tisícky majú zbytočne poškodené zdravie.

Ak ste pasívnym fajčiarom, ideálne je obmedziť zdržiavanie sa na miestach s vysokou koncentráciou tabakového dymu. Pre všetkých fajčiarov, ktorí sa chcú odnaučiť fajčiť, prečítajte si naše tipy, ako skončiť s týmto zlozvykom.

Zdroj: Info.sk, DK, cancer.gov.com, webmd.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.