• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Rakovina pľúc: 10 počiatočných signálov, ktoré by ste nemali ignorovať

  • 19:40 23.11.2015
  • Bratislava
Rakovina pľúc: 10 počiatočných signálov, ktoré by ste nemali ignorovať

Až štvrtina úmrtí z rakovinového ochorenia je spôsobená rakovinou pľúc. Najrizikovejšou skupinou sú fajčiari, ktorí tvoria až 90% pacientov. Či už medzi nich patríte alebo nie, počiatočné signály tejto choroby by ste si mali pozorne všímať.

Chronický kašeľ

Každého občas potrápi kašeľ, no ak trvá dlhšie ako tri týždne a nemáte žiadne iné príznaky choroby, môže ísť o jeden zo signálov, že sa v pľúcach rozvíja rakovina. Kašeľ môže byť „suchý“ aj hlienovitý, pričom po čase bude spôsobovať bolesti smerujúce až do ramien. V takomto stave je vhodné absolvovať RTG vyšetrenie.

Vykašliavanie krvi

Alebo odborne hemoptýza je dôvod na skutočné znepokojenie. Nie vždy totiž znamená rakovinu, často je aj príznakom vážnych infekčných ochorení, napríklad tuberkulózy, bronchitídy alebo zápalu pľúc. Hemoptýza je veľmi silný podnet organizmu, ktorý by ste rozhodne nemali ignorovať. Nielen pre vlastné zdravie, ale aj kvôli bezpečnosti ľudí okolo vás.

Sipot alebo chrčanie pri dýchaní

Keď sa dýchacie cesty stiahnu z dôvodu ochorenia, zablokovania alebo zápalu, výsledkom je sípavý alebo chrčivý zvuk pri nádychu a výdychu. Podobné príznaky má aj astma alebo niektoré kardiovaskulárne diagnózy, no ak patríte ku fajčiarom, je to veľmi pravdepodobne symptóm začínajúceho ochorenia pľúc.

Rýchlo sa zadýchate

Až deväť z desiatich pacientov s diagnostikovanou rakovinou pľúc má tento symptóm. Stáva sa to, samozrejme, aj zdravým ľuďom, no ak sa zadýchate po prejdení jedného poschodia, s vašimi pľúcami alebo srdcom niečo rozhodne nie je v poriadku.

Bolesti v hrudi a v kostiach

Bolesť v hrudi, ktorá sa zhoršuje pri kašli, smiechu alebo hlbokom nádychu je príznak rakoviny pľúc. Pri jej rozšírení sa bolesť prenesie doslova na kosti a bolesť budete pociťovať aj v ramenách, krku a rukách.

Časté respiračné a infekčné ochorenia

Ak ste čoraz častejšie odkázaní na antibiotiká, pretože vás trápi opakujúca sa bronchitída či zápal pľúc, zrejme máte vážnejšiu diagnózu v pozadí. Sledujte pozorne, či vám antibiotiká zaberajú a či ich pri liečbe nevyužívate príliš často.

Problém s prehĺtaním

Označuje sa odborným termínom dysfágia a zažívame ju pomerne často, najmä pri angíne, alergiách alebo obyčajnom zápale hrdla. Ak ale nie ste chorí a zažívate tento stav niekoľko týždňov, prípadne sa zhoršuje, mali by ste vyhľadať lekára.

Zachrípnutý hlas

Chrapľavý hlas je síce veľmi príťažlivý, ale pre vaše hlasivky neznamená nič dobré. Signalizuje zvyčajne to, že ich určitá vec dráždi a spôsobuje zápal, čo vedie k zmenám v hlase. Nemusí to byť nutne rakovina, podobná reakcia vzniká aj pri laryngitíde, astme a pri pravidelnom pálení záhy.

Náhle ubúdanie hmotnosti

Ak ste nijako neupravili stravovanie a nepridali pohyb, náhla strata hmotnosti síce poteší, no býva aj výstražným znamením. Náhla strata hmotnosti je príznakom rakoviny vo všeobecnosti a vykazuje ju šesť z desiatich pacientov.

Zmeny na nechtoch

Ak ste mali ploché nechty a lôžka sa bez mechanického poškodenia začnú dvíhať do jemného oblúka, je to jeden z príznakov rakoviny pľúc. Zmeny na nechtoch, ako je aj lámavosť, mäkkosť nechtu alebo pokožky v okolí nechtov sú spôsobené nedostatkom kyslíka v krvnom obehu. To signalizuje buď problém s pľúcami alebo s krvným obehom (srdcom). Tento príznak majú traja z desiatich diagnostikovaných pacientov.

Často robíme tú chybu, že si nevšímame zdanlivo „nezávažné“ signály od nášho organizmu, čo platí aj v prípade nástupu rakoviny. Rozhodne vyhľadajte lekára, ak u vás pretrvávajú hocaké zdravotné problémy dlhšie, než dva týždne.

Zdroj: Info.sk, DK, mercola.com, top10homeremedies
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.