• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 28.4.2024Meniny má Jarmila
19°Bratislava

Prečo plačeme?

  • 20:15 11.12.2015
  • Bratislava
Prečo plačeme?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo plačeme pri krájaní cibule, smutnom filme alebo od šťastia? V článku vám ponúkame zaujímavú odpoveď.

Každý z nás občas plače. Či už sú za tým emócie alebo vonkajší podnet, ktorý oko podráždi, plač sa zdá ako celkom zaujímavá reakcia nášho tela. Čo sa teda v našom tele deje, keď roníme slzy? Je plač nejaká biologická výhoda?

Máme tri typy sĺz

Všetci vieme, že neplačeme len preto, že na nás doľahnú emócie. V skutočnosti máme tri typy sĺz:

  • Bazálne slzy udržujú naše oči vlhké a zabraňujú vysušeniu. Tvoria sa bez nášho vedomia neustále a "nevyplačeme" ich. Držia na oku vďaka trom ochranným vrstvám.

  • Reflexné slzy odpovedajú na podráždenie od vonkajšieho podnetu. Napríklad na cibuľu alebo prach. V tomto prípade dostane mozog od očí impulz, na ktorý reaguje vypustením určitých hormónov. Tieto hormóny potom podnietia tvorbu sĺz v žľazách. Reflexné slzy teda vznikajú a slúžia iba na vypudenie dráždivého predmetu alebo podnetu z oka.

  • Emocionálne slzy sú tie, ktoré roníme od šťastia, smútku a bolesti. Existuje niekoľko teórií, ktoré vysvetľujú, prečo máme aj tento druh sĺz.

Podľa jednej z nich sú emocionálne slzy akýmsi ukazovateľom nepohody alebo tiesne. Počas plaču sa zhoršuje naše videnie (slzy ho rozmažú) a sme veľmi zraniteľní, zvyčajne vtedy nie sme schopní agresívneho alebo defenzívneho konania. Tieto slzy teda majú slúžiť ako signál ostatným vo vašom okolí, že potrebujete ochranu alebo pomoc upokojiť sa. Z evolučného hľadiska tento stav upevňuje väzby medzi vami a vašimi blízkymi a zvyšuje šancu na prežitie (ak by sme ľudí vnímali ako stádo vo voľnej prírode).

Čítajte: Prečo je potenie zdravé

Ale čo teda slzy šťastia? Zdá sa, že od sĺz smútku sa veľmi nerozlišujú – zasahujú totiž tie isté centrá v mozgu. Teda hypotalmus a bazálne gangliá. Tie sú priamo spojené so slznými žľazami. Aj slzy šťastia teda môžeme považovať za akési sociálne ukazovatele nášho emotívneho stavu.

Iná teória tvrdí, že slzy sú reakciou nášho tela na stres, podobne ako potenie alebo zrýchlený tep. Toto tvrdenie podporuje fakt, že emocionálne a reflexné slzy majú odlišné zloženie. Kým v reflexných je viac vody, v emocionálnych sa zase nachádza kortikotropín, hormón stresu. Podľa niektorých vedcov teda plač slúži na zníženie hladín tohto hormónu v tele a upokojenie.

Rozdiel medzi mužmi a ženami

Muži a ženy neplačú rovnako, aspoň nie rovnako často. Kým muži plačú v priemere raz za mesiac, u žien je to až štyrikrát viac.

Nielen človek plače

Hoci emocionálne slzy produkuje výlučne človek, aj zvieratá vedia „plakať“. Každé mláďa je napríklad schopné nárekom privolať svoju matku. Rovnako aj dospelé zvieratá dávajú najavo nepohodu, ak sú zranené alebo vystrašené.

Čítajte: Čo vieme o zívaní?

Fakt na záver

Denne naše oči vyprodukujú zhruba 284 g sĺz, vrátane bazálnych, reflexných aj emočných sĺz. Ročne je to 132 kilogramov!

Zdroj: Info.sk, DK, iflscience.com, asapscience.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.