• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
18°Bratislava

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

  • 18:32 15.03.2024
  • Bratislava
Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Na oblohe bude možné pozorovať kométu, ktorá prichádza len raz za sedem desaťročí. Takzvaná "diabolská kométa" s oficiálnym označením 12P/Pons-Brooks sa opäť priblíži k našej planéte a koncom tohto mesiaca ju budete môcť vidieť na vlastné oči.

Kométa, ktorú môžete vidieť len raz za život, bude najlepšie viditeľná voľným okom 31. marca, ak budete mať šťastie na jasnú oblohu. Najbližšie k Slnku sa dostane 21. apríla a potom sa vráti späť do slnečnej sústavy, aby opäť začala svoju dráhu. Až do konca marca však bude kométa viditeľná na podvečernej oblohe, pričom sa bude pohybovať od súhvezdia Androméda cez súhvezdie Ryby až po Barana.

Diabolskú kométu budete môcť pozorovať voľným okom

Astrofyzik Paul Strøm z University of Warwick pre Metro Online uviedol, že kométa podľa očakávaní dosiahne magnitúdu 4,5, čo znamená, že by mala byť viditeľná z tmavých miest. Hviezdy sú klasifikované ako šiesta magnitúda alebo vyššie a sú viditeľné ľudským okom bez použitia ďalekohľadu.

"Kométa sa pohybuje zo súhvezdia Andromédy do súhvezdia Rýb. Pritom prechádza okolo jasných hviezd, čo uľahčí jej spozorovanie v určitých termínoch. Konkrétne 31. marca bude 12P/Pons-Brooks iba 0,5 stupňa od jasnej hviezdy s názvom Hamal,“ vysvetlil Strøm.

Pomocou hviezdnej mapy alebo aplikácie môžete nájsť Hamal a blízko nej uvidíte diabolskú kométu. Ak sa však neviete dočkať, môžete ju skúsiť pozorovať už teraz pomocou ďalekohľadu alebo teleskopu.

Diabolská kométa s rohmi

12P/Pons-Brooks je studená sopečná alebo kryovulkanická kométa. Keď sa priblíži k Slnku a zahreje sa, tlak sa zvýši a môže dôjsť k erupciám. Erupcie môžu byť prudké a vytvárajú okolo kométy hmlu alebo komu, ktorá odráža slnečné svetlo. V tomto prípade dodáva kométe po každej erupcii vzhľad rohov.

Kométu prvýkrát objavil Jean-Louis Pons, ktorý ju zaznamenal 12. júla 1812 a opísal ju ako "beztvarý objekt bez zjavného chvosta". Keď sa však kométa čoraz viac približovala, všimol si, že má rozdelený chvost, a vypočítal, že okolo Slnka obletí každých 65 - 75 rokov.

V roku 1883 kométu opäť spozoroval William Brooks, ktorý si až po výpočtoch dráhy uvedomil, že ide o tú istú kométu. "Nie je to prvýkrát, čo kométa navštívila našu slnečnú sústavu, keďže jej perióda je 71 rokov," povedal Dr. Strøm. "Hoci bola prvýkrát objavená v roku 1812, možno bola zaznamenaná už v roku 1385!“

Keďže diabolskú kométu bude možné pozorovať až v roku 2095, teraz je vhodný čas si ju pozrieť na vlastné oči.

Zdroj: Info.sk, TM, metro.co.uk, Video: YouTube/Stars over Bucks Astrophotography
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.