• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
10°Bratislava

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

  • 19:37 03.03.2024
  • Svet
Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

V nedávnej štúdii si 151 ľudských účastníkov zmeralo schopnosti proti umelej inteligencii v troch testoch určených na meranie divergentného myslenia, ktoré sa považuje za ukazovateľ tvorivého myslenia. Divergentné myslenie je charakterizované schopnosťou vytvoriť jedinečné riešenie otázky, ktorá nemá iba jedno očakávané riešenie. V štúdii v časopise Scientific Reports jazykový model ChatGPT-4 poskytoval originálnejšie a prepracovanejšie odpovede ako ľudskí účastníci.

Ľudia aj umelá inteligencia podstúpili tri testy:

  1. Test alternatívneho použitia, v ktorom majú účastníci vymyslieť kreatívne využitie každodenných predmetov, ako je napríklad lano alebo vidlička.
  2. Test dôsledkov, ktorý vyzýva účastníkov, aby si predstavili možné výsledky hypotetických situácií, napríklad "čo keby ľudia už nepotrebovali spánok?"
  3. Test divergentných asociácií, v ktorom majú účastníci vytvoriť 10 podstatných mien, ktoré sú si sémanticky čo najviac vzdialené. Napríklad medzi slovami "pes" a "mačka" nie je veľká sémantická vzdialenosť, zatiaľ čo medzi slovami ako "mačka" a "ontológia" je veľká.

Pri odpovediach sa hodnotil počet odpovedí, dĺžka odpovede a sémantický rozdiel medzi slovami. Autori nakoniec zistili, že "celkovo bol GPT-4 originálnejší a prepracovanejší ako ľudia v každej z úloh divergentného myslenia, a to aj pri kontrole plynulosti odpovedí. Inými slovami, GPT-4 preukázal vyšší tvorivý potenciál v celom rade úloh divergentného myslenia."

Umelá inteligencia je zatiaľ stále závislá od človeka

Foto: Tada Images/Shutterstock.com

Zistenia štúdie však majú isté obmedzenia. Autori uvádzajú: "Je dôležité poznamenať, že všetky merania použité v tejto štúdii sú meraniami tvorivého potenciálu, ale zapojenie sa do tvorivých činností alebo úspechov sú ďalším aspektom merania tvorivosti človeka."

Autori pripomínajú, že „umelá inteligencia na rozdiel od človeka nemá vlastnú agendu" a je "závislá od pomoci ľudského používateľa. Preto je tvorivý potenciál umelej inteligencie v neustálom stave stagnácie, pokiaľ nie je podnecovaný."

Výskumníci tiež nehodnotili primeranosť odpovedí GPT-4. Takže zatiaľ čo umelá inteligencia mohla poskytnúť viac odpovedí a originálnejších odpovedí, ľudskí účastníci mohli mať pocit, že sú obmedzovaní tým, že ich odpovede musia byť zakotvené v reálnom svete. Vedci tiež pripustili, že ľuďom možno chýbala motivácia písať prepracované odpovede.

Jazykové modely AI rýchlo napredujú a prekonávajú ľudí novými spôsobmi. Či sú hrozbou, ktorá nahradí ľudskú kreativitu, sa ešte len ukáže. Zatiaľ si autori výskumu myslia, že budúce možnosti umelej inteligencie budú pôsobiť ako nástroj inšpirácie a pomoc v tvorivom procese človeka.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, uark.edu
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.