• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
13°Bratislava

NEF: Otvorený list pápežovi Františkovi

  • 11:59 16.11.2015
  • Bratislava
NEF: Otvorený list pápežovi Františkovi

Otvorený list skupiny členov združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub a jeho Medzinárodného mierového výboru pápežovi a rímskemu biskupovi Františkovi s naliehavou prosbou, aby zvolal celosvetovú mierovú konferenciu.

Vaša Svätosť,
vysokoctený pápež a rímsky biskup František,


želajúc Vám dobrý čas v závere 2015. roka, dovoľujem si obrátiť sa na Vás s naliehavou žiadosťou, aby ste zvolali ako najčistejšia autorita medzi osobnosťami súčasného sveta celosvetovú mierovú konferenciu. Máme vo Vás silnú dôveru, ktorá je vyjadrená aj Vašim prvenstvom v hlasovaní nášho Medzinárodného mierového výboru za prvého laureáta „Mierovej ceny zo Slovenska za rok 2015“. (O tejto skutočnosti som Vás informoval listom z 22. 9. t.r.)

Od mája 2014. roka sa osobnosti domáceho aj medzinárodného významu, ktoré sa vytrvale pričiňujú o zlepšovanie hospodárskych a sociálnych podmienok pre život najširších vrstiev obyvateľstva našej Zeme na pôde nášho združenia zaujímajú o príčiny ohrozenia mierového života, dehumanizácie a sebalikvidácie našej civilizácie.

Naše združenie a jeho Medzinárodný mierový výbor sa obrátil viackrát na lídrov Strednej a Východnej Európy, no i Spojených štátov a Ruskej federácie s podnetmi na dosiahnutie novej kvality súčasných podmienok pre život, ale ostali bez odpovede.
V súčasnosti nie je menej biedy, hladu, vojen a vôbec ľudského nešťastia ako pri vstupe do nového milénia. Priepastnosť sociálnych rozdielov v dôsledku hospodárskej a osobitne finančnej kolonializácie väčšiny štátov a ich obyvateľstva je bezodnou hlbočinou. Žiaľ, celý rad predstaviteľov veľmocí, mocností a hospodársky silných štátov je presvedčených o svojej výnimočnosti, ale už menej o povinnosti viesť tento svet k ľudskosti. Z takého poriadku a organizácie v našom svete zákonite vzniká pnutie vo vnútri štátov, ale aj vo vzťahoch medzi štátmi, alebo aj skupinami štátov.
K vyjadreniu tejto naliehavej prosby som dospel po konzultácií s viacerými osobnosťami nášho 23-ročného združenia a s domácimi aj so zahraničnými členmi Medzinárodného mierového výboru. Z ich názorov vyplynulo, že medzinárodná situácia je neúnosná až kritická a riešenia problémov sú veľmi pomalé a po všetkých stránkach s nedostatočnou efektívnosťou.

Aj po teroristickom útoku v Paríži 13. novembra sa okrem veľavýznamných vyhlásení neudialo nič také, čo by znamenalo, že mierový a dôstojný život sú prioritami priorít. Opätovne je tu len a len neúprosný zápas o vodcovské pozície medzi veľmocami, mocnosťami a celým radom ďalších štátov, a zároveň zdôvodňovanie ich vlastných postojov.

Správanie sa a konanie predstaviteľov veľmocí USA a Ruska, ako aj OSN a Európskej únie, samovyzdvihujúcich sa štátov za vodcovské, no i Slovenskej republiky v končiacom sa 2015. roku vnímame z hľadiska ich zodpovednosti za mier ako nedostatočné v súčasnej etape vývoja civilizácie a vôbec vzťahov medzi štátmi a ich národmi. Potvrdzuje to jednoznačne aj fakt, že aj nami vyjadrené obavy z tohtoročnej jari z migračnej vlny do Európy, ktorú významne podnietili vyhlásenia nemeckej kancelárky A. Merkelovej a bezprecedentná pasivita Európskej komisie, sa naplnili.

Nemennosť poriadku a chodu sveta nie je vopred daná. Pokiaľ má ľudstvo prežiť, tak je najvyšší čas na dialóg, ako zabezpečiť pre každého rovnaké práva na mierový a dôstojný život. Je nutné odtajniť myslenie a jednanie súčasných lídrov a vyžadovať od nich mierové činy. Nikto iný spomedzi lídrov sveta i nášho regiónu ako Vy, Vaša Svätosť, sa ani len nepriblížil k tomu, aby posilnil naše presvedčenie, že Svet konečne a bez zábran začne riešiť pre život významné otázky akými sú bieda, hlad, strach z utrpenia, z teroru a z vojnových útrap, zdravie a vôbec napĺňanie sa zmyslu života.

S najhlbšou úctou

Dr. Peter Kasalovský, predstaviteľ združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub od 1993. roka a spoluiniciátor jeho Medzinárodného mierového výboru
Doc. Ing. Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyslovej komory, predseda Svetovej komorovej federácie a Medzinárodnej obchodnej komory
Ing. Ján Gabriel, predseda výboru združenia Neformálne ekonomické fórum Hospodársky klub
Ing. Ján Blcháč, PhD, primátor mesta Liptovský Mikuláš
Ing. Mikuláš Milko, predseda predstavenstva, Hydrotour, cestovná kancelária, a.s., Bratislava
MUDr. Tomáš Šálek, predseda Slovenskej onkologickej spoločnosti
Ing. Heidy Schwarczová, rektorka Stredoeurópskej vysokej školy, nezisková organizácia, Skalica
Ing. Peter Čatloš, PhD, podnikateľ, Martin
Dr. Ing. Jan Campbell, biokybernetik, neurolingvista, human design, finančnik, architekt a politológ, Nemecká spolková republika
Prof. RNDr. Jozef Masarik, DrSc., jadrovy fyzik, dekan FMFI UK v Bratislave
Ing. Zoltán Černák, agropodnikateľ, SME Palárikovo, s.r.o., bývalý člen Federálneho zhromaždenia ČSSR

V Bratislave, 16. novembra 2015
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

Vojak Švejk víta hráčov na palube lodí vo World of Warships

VČERA - 13:04Tlačové správy

V obľúbenej online hre sa objavil legendárny vojak Švejk s hlasom herca Michala Holána.

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

Profesionálna starostlivosť o vlasy ako od kaderníka? Len so značkou Remington

6:29 10.05.2024Tlačové správy

Značka Remington je lídrom na trhu v oblasti starostlivosti o vlasy v mnohých krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

10:44 24.04.2024Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.