• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 12.5.2024Meniny má Pankrác
16°Bratislava

8 populárnych mýtov o spánku

  • 18:39 07.10.2015
  • Bratislava
8 populárnych mýtov o spánku

Spánok je bez pochyby jednou z najdôležitejších činností, ktoré počas dňa urobíme. Niektorí z nás sa do postele tešia od okamihu, ako z nej vstaneme. Aj taká zdanlivo jednoduchá vec ako spánkový cyklus ale podlieha rôznym mýtom a polopravdám. Poďme sa pozrieť na najčastejšie z nich.

Tieto mýty zrejme spôsobujú, že váš spánok nie je taký kvalitný, ako by mohol byť. Verili ste niektorým z nich?

  • Osem hodín spánku počas noci sú ideálne pre každého

Tento fakt tak úplne neplatí. Bábätká potrebujú 10 – 17 hodín spánku, teenageri 8 – 10 a dospelí 7 – 9 hodín. Čiže podľa veku sa mení aj potrebná dĺžka spánku.

Čítajte: Čo vieme o zívaní?

Niekomu ale nemusí vyhovovať prespať tento čas naraz. Tomu, že si večer ľahnete a ráno sa zobudíte sa hovorí monofázový spánok. Ľudia ako Leonardo da Vinci ale dávali prednosť polyfázovému spánku, teda spal počas dňa častejšie ale kratšie. Väčšina zvierat tiež patrí medzi polyfázových spáčov a nebolo tomu dávno, čo sme aj my ľudia spávali „na etapy“. Kým nebola elektrina sme kúrili drevom, na ktoré bolo potrebné dohliadať aj počas noci. Aby nezhorel dom, ľudia sa pri ohni striedali a spali v kratších fázach.

  • Mozog môžete „naučiť“ na krátky spánok

Na túto tému sa už uskutočnilo veľmi veľa pokusov, najmä pre armádu. Vojaci, ktorí by sa postupne naučili spať iba dve hodiny denne, by predsa boli pri vojnových operáciách veľmi efektívni. Žiaľ, ani vojak ani iný človek sa nedá vytrénovať na to, aby mu stačilo menej a menej spánku. Spánkový deficit sa jednoducho objaví a naše telo si spánok bude pýtať.

  • Niektorým ľuďom stačí iba pár hodín spánku

Áno, je pravda, že existujú ľudia, ktorí si skutočne vystačia s piatimi hodinami spánku denne, po celý život a nepocítia následky ani únavu. To sa ale týka 1 -3% celkovej populácie na zemi. Táto „elita“ má zaujímavú variáciu génov hDEC2, ktorá im dovoľuje takto existovať bez následkov na zdraví. My ostatní to, samozrejme, môžeme tiež praktizovať. Nedostatok spánku si ale skôr či neskôr na našom tele vyžiada svoju daň.

  • Zameškaný spánok môžete dohnať

Prebdenú noc samozrejme dospať môžete. Ale ak máte dlhodobý deficit spánku, vášmu telu nebude stačiť, že cez víkend si pospíte o hodinku dlhšie. Následky nedostatku spánku sa prejavia aj v tomto prípade.

  • Počas spánku sa mozog vypne

Mozog, tak ako srdce, pracuje neustále. Počas spánku mozog vytvára nové spomienky v dlhodobej pamäti. Rovnako ukladá novonaučené pohyby – napríklad z tanca alebo šoférovania. To je ďalší dobrý dôvod, prečo dôležitosť spánku netreba podceniť.

  • Čím ste starší, tým menej spánku potrebujete

Zdá sa vám, že starší človek toho v noci naspí menej? Nuž, v skutočnosti starší ľudia spávajú rovnako dlho ako ľudia v produktívnom veku. Akurát si tento spánok častejšie delia na fázy. Teda si doprajú malého „šlofíka“ počas dňa. V noci potom nemusia toľko spať, čo vyvoláva mylný dojem, že starší ľudia nepotrebujú viac ako 6 hodín spánku.

  • Alkohol vám pomôže zaspať

Áno, s pomocou alkoholu síce zaspíte rýchlejšie, no kvalita vášho spánku sa značne zníži. Alkohol totiž ovplyvňuje hlavne REM fázu spánku. Po pár pohárikoch sa môžete častejšie prehadzovať, mať zlé sny, budiť sa niekoľkokrát uprostred noci alebo chrápať.

  • Nemôžete zaspať? Uspí vás obrazovka

Čo robí väčšina z nás, keď nemôže zaspať? Púšťame si televíziu, zapíname obrazovky a dúfame, že nás nudný program nejako unaví a uspí.

Čítajte: Poloha, v ktorej spávate, vplýva na vaše zdravie

Lenže obrazovky produkujú tzv. modré svetlo, ktoré značne ovplyvňuje tvorbu melatonínu. Dajte teda radšej prednosť knihe pred obrazovkami.

Na záver ešte jeden populárny mýtus – počítanie ovečiek vám nepomôže zaspať. Vedomá mozgová aktivita vám bdenie akurát predĺži.

Zdroj: Info.sk, DK, howstuffworks.com, iflscience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

Smartfónový malíček: Nemáte ho aj vy? Dvojsekundový test to odhalí

VČERA - 18:55Zdravie

Pravidelné používanie smartfónu na nás zanecháva fyzické príznaky. Nejde len o zhoršený zrak, následky pociťujú aj prsty na rukách.

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

Lekári si na pacientoch s transplantovanými orgánmi všimli niečo zvláštne. Toto sa deje s osobnosťou

20:22 10.05.2024Zdravie

Štúdie ukázali, že po transplantácii došlo u ľudí k zvláštnym zmenám.

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

Tento varovný znak infarktu si môžete všimnúť v posteli

21:44 08.05.2024Zdravie

Ide o prekvapivo častý príznak, ktorý si však mnohí nespájajú s infarktom.

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

Pozor na tento typ ženského lieku, zvyšuje riziko nádorov v mozgu

8:20 08.05.2024Zdravie

Liek, ktorý je často predpisovaný ženám, zvyšuje pravdepodobnosť vzniku mozgových nádorov.

 Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

Problémy so spánkom nie sú prirodzenou súčasťou starnutia

9:06 06.05.2024Zdravie

Problémy so zaspávaním a kvalitou spánku má približne polovica ľudí v staršom veku.