Prírodné alternatívy k pšenici

Ponúkame vám niekoľko prírodných alternatív k pšenici, ktoré ľudia poznali už od dávnych dôb. Niektoré z nich sú ideálne aj pre celiatikov.
Po celé stáročia ľudia konzumovali prirodzene sa vyskytujúce obilniny, ale nakoniec ich nahradila masová produkcia pšenice. Teraz však staroveké obilniny získavajú na popularite, ako zdravšia alternatíva k spracovanej GMO pšenici.
Dnešné pšeničné zrná, aj keď nie sú rafinované, stále robia mnohým ľuďom problémy. Obsahujú vysoké množstvo lepku, čo je pre mnohých zdravotný problém. Zvýšené hladiny gliadínu sú ďalším vedľajším účinkom selektívneho šľachtenia pšenice na zvýšenie hromadnej výroby, ktorý prispieva k chronickému zápalu.
Pre porovnanie, staroveké obilniny nie sú manipulované akýmkoľvek spôsobom, nie sú zvyčajne rafinované a ponúkajú nepreberné množstvo zdravotných výhod. "Dodávajú rozmanitosť do jedálnička, pokiaľ ide o chuť, štruktúru a výživu," hovorí Shelley Case popredná odborníčka na bezlepkovú stravu. "Neexistuje jediný druh, ktorý je superjedlom," dodala. "Chcete viaceré druhy."
Tu sú niektoré z najlepších starobylých obilnín:
Amarant (bez lepku)
Už starovekí Aztékovia ho považovali za super-obilninu. Má zemitú, orechovú príchuť, a môže obsahovať až 14 percent proteínu, vrátane aminokyseliny lyzín. Je tiež dobrým zdrojom vlákniny, železa a horčíka, a štúdie ukázali, že amarant môže pomôcť udržať nízku hladinu zlého cholesterolu.
Dá sa pripravovať podobne ako popcorn. Môžete ho tiež piecť na panvici a potom konzumovať s mliekom. Môžete ho tiež pridať do šalátov a príloh, alebo môžete piecť s amarantovou múkou.
Kamut (obsahuje lepok)
Obsahuje viac bielkovín ako bežná pšenica a slúži ako výživný zdroj vlákniny, horčíka, selénu, zinku a železa. Nedávna štúdia uverejnená v European Journal of Clinical Nutrition zistila, že kamut pomohol znížiť hladinu zlého cholesterolu, hladiny cukru v krvi a chronický zápal.
Kamut má orechovú príchuť a zrná si zachovávajú svoju štruktúru aj keď sú uvarené, a preto sú ideálne do polievok a dusených pokrmov, šalátov, alebo ako príloha namiesto ryže. Môžete tiež piecť s kamutovou múkou.
Špalda (obsahuje lepok)
Bola základnou potravou pre staroveké rímske légie. Má vyšší obsah bielkovín a vlákniny ako normálna pšenica a slúži ako dobrý zdroj horčíka, zinku a vitamínu B3.
Je možné ju pridať do dusených pokrmov a šalátov, alebo môže slúžiť ako alternatíva k ryži. Jedna šálka špaldy sa varí v troch šálkach vody pri miernej teplote po dobu 30 minút.
Pšeno (bez lepku)
Už od dávnych dôb bolo základnou potravinou v Indii a je populárne aj v iných častiach Ázie a Južnej Ameriky. Má sladkú, jemnú chuť a vysoký obsah vlákniny. Je ľahko stráviteľné a môže znížiť kyslosť vášho organizmu.
Nevarené pšeno môžete pridať do chleba a varené môže slúžiť ako príloha namiesto ryže alebo zemiakovej kaše. Niektorí ľudia ho dokonca jedia ako raňajkovú kašu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.