• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 29.4.2024Meniny má Lea
24°Bratislava

Roboty nastupujú, ohrozia až tretinu pracovných miest

  • 10:43 27.09.2015
  • Praha
Roboty nastupujú, ohrozia až tretinu pracovných miest

Na Západe už vidno, ktoré profesie sú najviac ohrozené.

Nič nie je odsúdené na zánik rýchlejšie, než práca spojená s technológiami. Uviedol to portál E15.cz. Ľudí nahradia roboty. Ohrozia až tretinu pracovných miest. Na Západe už vidno, ktoré profesie sú najviac ohrozené.

V Spojených štátoch majú prehľad o 30 profesiách, v ktorých roboty nahradia ľudí vo veľkom rozsahu najskôr. Sú to predavači v call centrách, overovatelia dokumentov - archivári, šičky, výpočtári, poisťovací agenti, hodinári, dispečeri v špeditérskych firmách, daňoví asistenti, zamestnanci fotolaboratórií, zakladači účtov, knihovníci, zadávatelia dát do systémov, pracovníci výroby a zoraďovači časomernej techniky, likvidátori poistiek, rádiooperátori, bankoví úradníci na priehradkách, rytci, operátori baliacich strojov, nákupcovia, kancelársky personál špeditérskych firiem, obsluha a zoraďovači strojov v kovospracujúcom priemysle, úveroví analytici, predajcovia dielcov a súčiastok, likvidátori škodových udalostí, šoféri a predavači.

Do Európy prúdia státisíce nekvalifikovaných ľudí, o ktorých vieme, že ich v podstate nedokážeme ani náhodou integrovať. Malý japonský bager v súčasnosti vykoná prácu za niekoľko desiatok kopáčov. Priemyselné továrne tretieho tisícročia už nepotrebujú prácu robotníkov, ani tú montážnu. Logistika sa rýchlo automatizuje - onedlho už nebude treba toľko šoférov, manipulátorov tovaru, ani pokladníkov.

Likvidácia niektorých pracovných miest bude súvisieť s postupom automatizácie, či nevyhnutnosťou znižovať prevádzkové náklady. Kedysi mal skoro každý šéf v londýnskej City sekretárku. V súčasnosti niekoľkí vysokopostavení ľudia vo firemnej hierarchii ju majú len jednu. Táto profesia zaznamenala od roku 2011 najväčší úbytok pracovných miest. Na druhom mieste boli účtovníci, potom pokladníci a zanikali aj pracovné príležitosti na úsekoch, kde sa prijímali papierové dokumenty, a iné.

Budeme však potrebovať milióny ľudí na "jemné ", pracovne náročné a sociálne veľmi citlivé činnosti, ktoré spočívajú na dôvere, lebo vyžadujú prienik do súkromia. Tieto práce sa nebudú dať nikdy robotizovať. Je ich veľa, počnúc opravami všetkého možného v bytoch. Čím ďalej je menej ľudí schopných robiť poriadok, až po mimoriadne citlivé stráženie detí, alebo starostlivosť o seniorov.

Česko musí principiálne vychádzať z toho, čo sa raz bude dať automatizovať, a to sa aj zautomatizuje.

V stati E15 sa uvádza: "Potrebujeme vzbudzovať záujem o tvorivosť a vedomosti v technických odboroch, porozumenie pre vedy a ich využitie, čo si zasluhuje mnohonásobne väčšiu podporu, než dnes má. Mali by sme ísť k tejto automatizovanej ére rýchlo v ústrety a prispôsobovať k tomu svoju kvalifikačnú štruktúru počnúc školstvom. Humanitné vzdelanie je síce "fajn", ale oveľa väčší dopyt je už viac rokov po "tvrdších" vedách a do ich štúdia sa naše deti veľmi nehrnú".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.