Nasýtené tuky ako prevencia cukrovky a metabolického syndrómu

Namiesto toho, aby zvyšovali riziko srdcových ochorení a cukrovky, môžu niektoré nasýtené tuky v skutočnosti toto riziko znížiť. Naznačuje to štúdia National Marine Mammal Foundation uverejnená v časopise PLOS ONE.
Najprospešnejší nasýtený tuk pre srdce je známy ako kyselina heptadekanová (alebo C17: 0), ktorá sa nachádza plnotučných mliečnych výrobkoch
Štúdia bola vykonaná na delfínoch, u ktorých sa vyvinulo ochorenie známe ako metabolický syndróm. U ľudí je tento stav považovaný za hlavný rizikový faktor pre vznik cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.
Zvýšený príjem zvrátil príznaky
Metabolický syndróm je definovaný prítomnosťou troch alebo viacerých z piatich možných rizikových faktorov: abdominálna obezita, vysoké hladiny triglyceridov, nízke hladiny HDL ("dobrého") cholesterolu, vysoká hladina glikózy v krvi pri hladovaní a vysoký krvný tlak.
V novej štúdii vedci merali hladinu 55 mastných kyselín v krvi 49 delfínov, a tiež analyzovali mastné kyseliny nájdené v rybách, ktoré delfíny žrali. Zistili, že delfíny s najvyššími hladinami C17: 0 mali najnižšie hladiny triglyceridov a inzulínu.
Výskumníci potom nakŕmili rybami s vysokým obsahom C17: 0 šiestich delfínov, ktorí mali nízke hladiny tejto mastnej kyseliny a tiež vysoké hladiny triglyceridov, glukózy a inzulínu. Po šiestich mesiacoch na novej diéte sa úrovne všetkých troch biologických markerov normalizovali u všetkých šiestich zvierat. Hladiny feritínu, o ktorom sa predpokladá, že je príčinou metabolického syndrómu, sa takisto znížili.
Čítajte: Zdravé raňajky a pohyb vám pomôžu znížiť riziko cukrovky
Vedci teraz dúfajú, že budú skúmať, ako zmeny v rozmanitosti rôznych druhov koristí v oceáne môžu ovplyvňovať metabolické zdravie delfínov. Tiež spolupracujú s detským nemocniciam, aby zistili, či deti s metabolickým syndrómom majú tiež nízku úroveň C17: 0.
Konvenčné diétne vedomosti sú spochybnené
Výskumníci analyzovali hladiny C17: 0 v niekoľkých rôznych druhoch rýb a potravín. Vysoký výskyt bol zistený v krevetách, žite, ale najvyššie úrovne boli nájdené v plnotučných mliečnych výrobkoch.
Nie je prekvapením, že mliečne výrobky bez tuku neobsahovali žiadne množstvo C17: 0, zatiaľ čo-nízkotučné mali len minimálnu úroveň. Najvyššie hladiny boli nájdené v plnotučnom masle, plnotučnom mlieku a jogurte.
"Predpokladáme, že rozsiahly odklon od plnotučných mliečnych výrobkov v ľudskej populácií mohol vytvoriť neočakávané nedostatky kyseliny heptadekanovej," povedala vedúca výskumu Stephanie Venn-Watson,"a na druhú stranu tento diétny nedostatok môže hrať úlohu v globálnej pandémii cukrovky."

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.